Terveys

Selkä- ja polvikipujen taustalla voivat olla vääränlaiset kengät – näin valitset hyvät kengät

Suuri osa ihmisistä käyttää vääränlaisia kenkiä. Epäsopivat kengät aiheuttavat monenlaisia kipuja ja vaivoja eri puolille kehoa. Kokosimme vinkit, jotka kannattaa huomioida kenkäostoksille lähtiessä.

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Hyvät kengät ovat tärkeät, sillä jalat ovat koko kehon tukipilari. Kenkäkauppaan kannattaa siksi varata hyvin aikaa ja kiinnittää ostoksilla huomiota tiettyihin asioihin.

Suuri osa ihmisistä käyttää vääränlaisia kenkiä. Epäsopivat kengät aiheuttavat monenlaisia kipuja ja vaivoja eri puolille kehoa. Kokosimme vinkit, jotka kannattaa huomioida kenkäostoksille lähtiessä.

Vääränlaisista kengistä aiheutuvat isot ja pienet ongelmat voivat tuntua kirjaimellisesti päästä varpaisiin, sillä jalat ovat kehon tukipilari, ja niiden terveys vaikuttaa koko kehon hyvinvointiin. Hyvät kengät ovat siis asia, johon kannattaa paneutua.

Esimerkiksi naisten jalkaterän, varpaiden ja päkiän kiputilat ja asentomuutokset ovat pääsääntöisesti kenkäsairauksia. Lisäksi korkokenkiä säännöllisesti käyttävät naiset kärsivät kanssasisariaan useammin erilaisista selkäkivuista. Korkeat korot ovat osasyyllisiä myös siihen, miksi naisilla polven nivelrikko on yleisempää kuin miehillä.

Millaiset sitten ovat hyvät kengät jalalle? Listasimme 6 täsmävinkkiä avuksesi parempiin kenkäostoksiin.

1. Hyvät kengät sallivat luonnollisen liikkeen

Kengän tärkein tehtävä on sallia jalkaterän luonnollinen liike ja tukea, ei muokata, sitä. Liikkumisen kannalta on erityisen tärkeää, että kengät ovat riittävän joustavat, jotta jalassa säilyvät luonnollinen päkiän taipuisuus ja kiertolöysyys. Jos kengän pohja on liian jäykkä, jalkaterät väsyvät nopeasti ja varvastyöntö jää vajaaksi.

Testaa päkiän taipuisuus ostohetkellä kenkä jalassa seisten.

Taipuuko jalkasi päkiän kohdalta normaalisti, jos nostat kantapään ylös? Kiertolöysyyden voi testata ottamalla kengän käteen ja kääntämällä sitä kantapäästä ja kärjestä eri suuntiin samalla tavalla kuin kuivaisit pesurättiä. Jos kenkä on liian jäykkä, kiertymistä ei tapahdu, ja silloin kenkä kannattaa jättää hyllyyn.

Lue myös: Jalkaterän vaivat voivat olla useiden eri kipujen syynä – 10 kysymystä ja vastausta jalkaterien terveydestä

2. Huomioi, että jalkasi muuttuu

Älä osta kenkiä vanhasta tottumuksesta. Jalan muoto muuttuu jopa päivän aikana. Muutokset johtuvat asennon- ja liikkeenvaihteluista. Seisoma-asento lisää jalkaterän pituutta 3–6 millimetriä.

Kävellessä pituutta tulee lisää saman verran, kun erityisesti varpaat venyvät askelten mukana. Samalla myös päkiä levenee, kun turvotus lisääntyy. Päivän päättyessä jalkaterän koko on saattanutkin kasvaa 4–8 prosenttia tämän vuoksi.

Tästä syystä kenkäkauppaan on hyvä suunnata iltapäivällä.

Oikea koko kannattaa mitata joka kerta uudelleen irrotetun pohjallisen päällä seisten. Kantapään ja pohjallisen takareunan välissä tulisi olla sentti tyhjää tilaa. Kärjessä tilaa saa olla jopa enemmän. Pisimmän varpaan ja kärjen välillä voi olla tyhjää tilaa 1,5–2 senttimetriä.

Kenkiä ei kannata ostaa vanhasta tottumuksesta myöskään siksi, että jalan kokoon vaikuttavat muun muassa normaali ikääntyminen, mahdolliset raskaudet ja sairaudet sekä ylipaino.

Lue myös: 8 syytä, joista jalkojen turvotus voi johtua – näin vähennät turvotusta

3. Varaa reilusti aikaa kenkien testaamiseen

Mittaamisen lisäksi kenkäkaupassa kannattaa tehdä kunnon kävelytesti. Laita kengät molempiin jalkoihin. Pyörähdä kengät jalassa muuallakin kuin peilin edessä. Jos kaupassa on portaat, kävele ne ylös ja alas. Testaa kenkiä mahdollisimman vaihtelevilla alustoilla reilusti muutaman minuutin ajan.

Kengän hyvään istuvuuteen vaikuttavat oikea koko, malli, pohja, koron korkeus, materiaali ja kengän paino. Jos kengät eivät paina mistään eivätkä hölsky jalassa ja kantapää pysyy paikoillaan, olet todennäköisesti löytänyt itsellesi istuvat kengät.

4. Valitse mieluummin matalat korot

Ovatko korkeat korot tavaramerkkisi ja osa identiteettiäsi? Jos et ole valmis täysin luopumaan korkeista koroista, vaihtele edes eri korkuisia kenkiä päivän aikana.

Kaikki korot vaikuttavat aina ryhtiin ja muuttavat pystyasentoa, mutta matalien korkojen aiheuttamat muutokset ovat hieman lievempiä. Työkengissä korkojen korkeus tulisi olla enintään kaksi senttiä.

 5. Oikea materiaali tukee jalan ja askelluksen hyvinvointia 

Paras kenkämateriaali on sellainen, joka hengittää, mukautuu jalkaterän muotoihin ja ehkäisee jalkainfektioiden ja atooppisen ihottuman syntymistä. Tämä on tärkeää, sillä jalkaterät hikoilevat jopa 1–2 desilitraa vuorokaudessa, urheillessa vielä enemmän.

Materiaalit vaikuttavat myös kenkien painoon. Naisten kenkäparin tulisi painaa noin 350 grammaa ja miesten 480 grammaa. Usein kengät ovat kuitenkin liian painavat ja aiheuttavat häiriöitä normaaliin askellukseen.

6.  Muista yksilölliset tarpeesi

Lopuksi kannattaa muistaa, että jokaisen ihmisen jalkaterien koko, malli, jalkakaaren korkeus, päkiän ja kantapään leveys sekä päkiän ympärysmitta ovat yksilöllisiä. Esimerkiksi korkea jalkapöytä vaatii selvästi lisätilaa kengältä. Myös erilaiset sairaudet ja vanhat asentopoikkeamat muokkaavat jalkaterien rakennetta ja tuovat lisävaatimuksia kengälle.

Jos oikeaa mallia omalle jalalle ei löydy, kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja teetättää omalle jalalle istuvat kengät, joista koko kroppasi terveys kiittää. 

Lue myös: Muista säännöllinen jalkahoito – jalkojesi kunto kertoo terveydentilastasi

X