Terveys

Taasko hiivatulehdus? Näin katkaiset hiivatulehduskierteen kotikonstein

Kutisee, kirvelee ja punoittaa. Hiivatulehdus on kiusallisen tuttu vaiva suurimmalle osalle naisista. Mutta mitä kannattaa lääkärissä käymisen lisäksi tehdä, jos hiiva ei taltu reseptittömillä apteekkituotteilla? Listasimme 6 vinkkiä.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Hiivatulehduksen aikana kannattaa vaihtaa tiukat stringit perinteisen mallisiin alushousuihin.

Hiivatulehdus on kiusallisen tuttu vaiva suurimmalle osalle naisista. Mutta mitä kannattaa lääkärissä käymisen lisäksi tehdä, jos hiiva ei taltu reseptittömillä apteekkituotteilla? 6 vinkin pääviesti on antaa alapäälle mahdollisimman paljon ilmaa.

Hiivatulehdus  on tyypillinen  naisten vaiva. Jos kärsit emättimen hiivasienitulehduksesta ensimmäistä kertaa tai hiiva uusii eikä hoidu apteekin kotihoitotuotteilla, asiasta kannattaa käydä keskustelemassa lääkärin kanssa. Lääkäri osaa varmistaa, että kyseessä todella on hiivasienitulehdus ja määrätä tarvittavat toimet ja lääkkeet.

Lisäksi voit edesauttaa hiivatulehduskierteen katkeamista näin:

1. Käytä luonnonkuituisia alushousuja

Hiivatulehdus johtuu emättimen luontaisen mikrobitasapainon häiriintymisestä. Mikrobitasapaino voi häiriintyä esimerkiksi jatkuvasta tiukkojen tekokuitualushousujen käytöstä. Vaihda kireät stringit perinteisiin alushousuihin ja tekokuidut hengittäviin luonnonkuituihin, kuten puuvillaan.

2. Oleskele tai ainakin nuku ilman alushousuja

Ilman alushousuja oleskeleminen tai ainakin nukkuminen kannattaa, koska emättimen limakalvot saavat silloin ilmakylpyjä. Jos limakalvot eivät saa koskaan tällaista tuuletusta, hiivatulehduksia tulee helpommin.

3. Kiinnitä huomiota ruokavalioosi

Hiivatulehduksen aikana kannattaa katsoa, mitä suuhunsa laittaa. Erityisesti sokerin ja vaalean viljan syömisen vähentäminen hiivatulehduksen aikana saattaa helpottaa tulehdusta.

4. Tee alapesu 1–2 kertaa päivässä pelkällä vedellä

Alapään bakteeritasapaino saattaa järkkyä liiallisesta pesusta ja etenkin siitä, jos alapesuun käytetään hajustettuja suihkugeelejä tai muita pesuaineita. Pese alapää siksi korkeintaan kaksi kertaa päivässä pelkällä vedellä tai apteekin hajusteettomilla ja hellillä tuotteilla.

5. Lopeta jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö

Jos käytät jatkuvasti pikkuhousunsuojia, alapääsi ei saa ikinä kunnon ilmakylpyjä. Pikkuhousunsuojan takia alapäässä oleva kosteus ei pääse haihtumaan, mikä luo hiivalle mainiot olosuhteet lisääntyä. Jos sinun on pakko käyttää pikkuhousunsuojia kuukautisten aikana, valitse mahdollisimman vähän kemikaaleja sisältävä, hajusteeton kuukautissuoja.

6. Älä oleile märässä uimapuvussa tai bikineissä

Myös märän uimapuvun tai bikinien kosteus luo hiivalle mainiot lisääntymisolosuhteet. Älä siis oleile märässä uimapuvussa tai bikineissä uimisen jälkeen yhtään sen kauempaa kuin on pakko.

Lähteet: Bustle, Everyday Health, Go Ask Alice!, MedBroadcast.com

Lue myös:

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

Hiivatulehduksen aikana kannattaa välttää ja suosia näitä 10 ruoka-ainetta

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Hiivatulehdus – apua apteekista

Hiivatulehdus vaivaa – kutinat kuriin luonnollisesti

X