
Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla – 13 tulehdusta ehkäisevää ruoka-ainetta
Paras lääke hiljaisen tulehduksen sammuttamiseen ei välttämättä löydy apteekista vaan ruokakaupasta. Listasimme 13 ruoka-ainetta, joita syömällä matala-asteinen tulehdus voi talttua.
Mustikka on supermarja, joka tutkimusten mukaan vähentää hiljaista tulehdusta.
Paras lääke hiljaisen tulehduksen sammuttamiseen ei välttämättä löydy apteekista vaan ruokakaupasta. Listasimme 13 ruoka-ainetta, joita syömällä matala-asteinen tulehdus voi talttua.
Tulehduksen tehtävä on suojata kehoa ikäviltä vihollisilta, kuten haitallisilta mikrobeilta tai kemikaaleilta. Tällaista tulehdusta kutsutaan infektioksi.
Elimistöön voi puhjeta tulehdus myös huonon ruokavalion, stressin tai tupakoinnin seurauksena. Tällainen salakavala, hiljainen tulehdus on elimistölle vaarallinen. Matala-asteinen tulehdus eli inflammaatio ei välttämättä tunnu miltään tai näy päällepäin, mutta se on yhteydessä ainakin sydänsairauksiin, syöpiin, tyypin 2 diabetekseen, Alzheimerin tautiin ja ylipainoon.
Syömällä seuraavia ruokia voit vähentää inflammaatiota ja pienentää ikävien sairauksien riskiä.
1. Rasvainen kala
Omega-3-rasvahappo auttaa vähentämään tulehdusta. Rasvainen kala, kuten lohi, on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Jos kala ei sovellu omaan ruokavalioon, omega-3-rasvahappoja voi nauttia esimerkiksi ravintolisän muodossa.
2. Tummanvihreät kasvikset
Tutkimusten mukaan E-vitamiini saattaa olla avainasemassa tulehduksen torjunnassa. Hyviä E-vitamiinin lähteitä ovat tummanvihreät kasvikset, kuten parsakaali, lehtikaali ja pinaatti. E-vitamiinin lisäksi näissä kasviksissa on tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia ja rautaa.
3. Kasviöljyt
Käytä ruoanvalmistuksessa rypsiöljyn sijaan oliivi-, avokado- tai camelinaöljyä. Niissä on paljon terveellisiä rasvahappoja, jotka auttavat torjumaan tulehdusta. Oliivi- ja avokadoöljy toimivat hyvin myös salaatinkastikkeina.
4. Tomaatti
Tomaatti on oikea voimavihannes, sillä siinä on paljon C-vitamiinia, kaliumia ja lykopeenia. Paitsi että lykopeeni tekee tomaatista väriltään punaisien, sillä on tulehdusta ja jopa syömää estäviä ominaisuuksia. Erään tutkimuksen mukaan tomaattimehun juominen vähensi ylipainoisilla naisilla merkitsevästi tulehdusmarkkereita.
Koska lykopeeni on rasvaliukoinen karotenoidi, se imeytyy elimistöön parhaiten silloin, kun ruoka sisältää hieman rasvaa. Tomaatin hyödyt saadaankin parhaiten irti kypsentämällä sitä tilkassa oliiviöljyä.
5. Mansikka ja mustikka
Kaikki hedelmät ja marjat voivat auttaa torjumaan tulehdusta, sillä niissä on vain vähän rasvaa ja paljon antioksidantteja. Erityisesti mansikalla, mustikkalla ja kirsikalla näyttää olevan tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia.
Nauti marjoja esimerkiksi maustamattoman jogurtin tai viilin kanssa tai ihan vain sellaisenaan.
6. Kurkuma
Kurkuma sisältää kurkumiini-nimistä ainetta, jolla on tulehdusta vähentäviä ominaisuuksia. Kurkumaa voi laittaa esimerkiksi smoothien tai teen sekaan tai käyttää kasvissosekeiton mausteena.
7. Pähkinät
Myös pähkinät ovat tulehdusta torjuvien rasvojen lähteitä. Parhaimpia pähkinöitä ovat mantelit, joissa on runsaasti kuituja, kalsiumia ja E-vitamiinia, sekä saksanpähkinät, joissa on paljon omega-3-rasvahappoja.
Pähkinät – kuten myös kala, lehtivihannekset ja oliiviöljy – ovat osa Välimeren ruokavaliota, jonka on todettu vähentävän tulehdusta jopa kuudessa viikossa.
8. Valkosipuli
Valkosipulia on käytetty lääkkeenä erilaisiin vaivoihin jo tuhansien vuosien ajan. Valkosipuli näyttää esimerkiksi alentavan kolesterolia ja verenpainetta, ja se saattaa myös vähentää kehon hiljaista tulehdusta.
9. Punajuuri
Punajuuri ja punajuurimehu voivat vähentää sekä tulehdusta että torjua syöpää ja sydänsairauksia. Punajuuressa on kuituja, C-vitamiinia ja antioksidantti betalaiinia, joka antaa punajuurelle purppuran värin.
10. Matcha-tee
Vihreä tee ja siitä valmistetut ravintolisät näyttävät vähentävän tulehdusta.
Japanilainen matcha-tee on kaikista ravinteikkain vihreä tee. Laadukkaassa matchassa voi olla jopa 17 kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikassa.
11. Hapatetut ruoat
Hapatetut ruoat, kuten kefir, kimchi ja hapankaali, tekevät hyvää suoliston mikroflooralle. Ne voivat auttaa kehoa pääsemään eroon haitallisista myrkyistä ja aineista, jotka aiheuttavat matala-asteista tulehdusta.
12. Granaattiomena
Granaattiomena ja granaattiomenamehu näyttävät torjuvan tulehdusta. Eräässä tutkimuksessa lasillinen granaattiomenamehua päivässä kolmen kuukauden ajan vähensi tulehdusmarkkereita kolmanneksella.
13. Tumma suklaa
Jos matala-asteisesta tulehduksesta haluaa eroon, karkkipussit kannattaa jättää kauppaan. Täysin herkutonta elämää ei kuitenkaan tarvitse elää, sillä tumma suklaa, jossa on vähintään 70 prosenttia kaakaota, voi vähentää tulehdusta.
Lähteet: Authority Nutrition, Health, Healthline, Pronutrionist
Lue myös:
Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?
Kommentit
Kerropas sitten, mitkä ruoka-aineet ovat sellaisia jotka käyvät jokaiselle maapallon ihmiselle. Luulisi olevan itsestäänselvyys kaikille ettei esim. Pähkinäallergikko lähde syömään pähkinöitä tai kala-allergikko kalaa,riippumatta kummankin ravintoaineen syönnin eduista. kyllä aikuisen pitää käyttää järkeään ja omaa harkintaa eikä aina syyllistää muita millon mistäkin.
Kommentit
Nyt et selvästi itsekkään tiedä mistä puhut, mikä on ”elimistön tulehdus”? Suonistossa sen sijaan jyllää tulehdustila jonka saa aikaan O3 ja O6 epätasapaino, tutkippa viime vuonna valmistunut tutkimus. Kun tuo tasapaino on kunnossa niin ei hätää, oheisesta blogista voit lukea jälleen yhden tohtorin joka irtosi laumasta ja kertoo mikä tilanne on todella. Toinen virheesi on lauseke punainen liha ja prosessoidut lihatuotteet! Et voi mitenkään laittaa niitä samalle viivalle, kyllä punainen liha on erittäin hyvä vaihtoehto proteiinin lähteeksi eikä sillä ole mitään tekemistä prosessoidun lihan, kuten muidenkaan prosessoitujen elintarvikkeiden kanssa, ne ovat täyttä huttua, tapettuja raaka-aineita joita herätetään henkiin sokerilla ja värjäyksellä. Pitäisi myö aina muistaa kertoa että yksi suurimpia syitä suonistotulehdustilaan on juuri sokeri ja jättämällä pois viljat ja perunan, sekä tietysti sokerin, ollaan jo heti paremmalla suunnalla, niin kuin listasitkin. Oikeat rasvat terveelliseen ruokavalioon ovat voi, kylmäpuristettu oliiviöljy sekä kylmäpuristettu kookosöljy. Mm. intia oli 80-luvulle tultaessa lähes sydänsairaaton maa, silloin tuotiin markkinoille kasviöljyt ja sydäkuolleisuuskäyrä nousi lähes suoraan ylöspäin.http://sundqvist.blogspot.fi/2010/06/sydankirurgi-myontaa-erehtyneensa.html
Onko tutkittu, torjuuko juuri granaattiomena tätä tulehdusta paremmin, kuin muista hedelmistä, (Vai onko se marja, näyttää marjalta,) saatu mehu? Tuokin ihmetyttää, että pitää kaikki hedelmätkin nauttia mehuina, eikä voisi vaan syödä sitä hedelmää sitten?
Nyt mainostetaan ties mitä ulkomaanmarjoja, vaikka meillä on taatusti maailman terveellisimmät marjat omissa mettissä ja merenrannoilla.
Pitääkö paikkaansa että maitoproteiini estää antioksidanttien imeytymisen?Olen joitain tutkimuksia nähnyt joissa näin väitetään.Jos näin on niin miksi aina kehotetaan syömään marjoja esim. jogurtin kera?
Miksi aina suositellaan lohta? Närästää ja varmat vatsavaivat, kun syö lohta. Pähkinät allergisoivat. Refluksin vaivaamalle aika moni noista pahentaa oireita mm. valkosipuli. Miksi tällaisia juttuja saa julkaista?
Tota Omega-3:sta hehkutetaan aikas paljon, on se varmaan ihan hyvä, mut on se mysö suht vaarallinenkin, esim. verenohennuslääkettä syöville ja leikkaukseen meneville, kun voi aiheuttaa verenvuotoa!! Chiassa on myös aika paljon Omega 3;sta
Tuo luettelo on kirjoitusvirheitä myöten sama kun kirjassa ”Piilevä tulehdus kuriin” vuodelta 2017 (luku ”Tulehdus kuriin ruoka-aineilla”). Liekö siis kopioitu kirjaan täältä, tekijänimet kuitenkin eri kuin täällä.
Manteli ei ole pähkinä
Härkäpapu laukaisee vakavia, tulehduksellisia autoimmuunisairauksia, kuten favismia, SLE:tä l. lupusta, Dermatomyosiittia jne. Silti näissä anti-inflammatoristen ruokavalioiden suosituksissa, lähes poikkeuksetta suositellaan papuja, herneitä, kaalta, ituja, jotka ovat suora tie sairastumiseen.
Härkäpapua ja sinimailasen ituja l. alfa alfaa, kaupitellaan voimakkaasti ja syötetään jopa kouluissa lapsille, vaikka on tiedossa, että eivät missään tapauksessa sovi autoimmuuni-reumageenisille, joita Suomen geeniperämällä tässä maassa on paljon.
Myöskään greippi, maapähkinät, parsakaali, appelsiini, eivät tee muuta, kuin aiheuttavat pistävän kivun niveliin, huonontavat vointia autoimmuuni-tulehdussairaille.
Nuo on juuri niitä hyvät ruoka ainekset jotka estävät tulehduksia. Tuohon vois lisätä esim tuorekurkku, paprika ym. ja tietysti juomalla reilusti vettä joka huuhtelee hyvin elimistöä.
Arvostelevalle kirjoittajalle sanoisin että esim pähkinä kalaa et siedä koska et ole niitä syönyt vaan sulla on suppea ruokavalio. Pieniä määriä kerrallaan kalaa pähkinää muitakin niin keho oppii niitä sietämään. Yksinkertaista, eikö?
Kerropas sitten, mitkä ruoka-aineet ovat sellaisia jotka käyvät jokaiselle maapallon ihmiselle. Luulisi olevan itsestäänselvyys kaikille ettei esim. Pähkinäallergikko lähde syömään pähkinöitä tai kala-allergikko kalaa,riippumatta kummankin ravintoaineen syönnin eduista. kyllä aikuisen pitää käyttää järkeään ja omaa harkintaa eikä aina syyllistää muita millon mistäkin.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous