Terveys

Tämän kielesi kertoo terveydestäsi – mitä punaiset laikut ja uurteet tarkoittavat?

Aina silloin tällöin kannattaa näyttää itselleen peilin edessä kieltä. Kielesi kertoo terveydestäsi nimittäin yllättävän paljon. Osa hurjankin näköisistä muutoksista on hyvänlaatuisia ja normaaleja, osa taas vaatii selvitystä sairauksien poissulkemiseksi.

Teksti:
Sari Hannikainen
Kuvat:
Istock

Kieli kertoo terveydestä paljon – näytä sitä siis itsellesi aina silloin tällöin.

Aina silloin tällöin kannattaa näyttää itselleen peilin edessä kieltä. Kielesi kertoo terveydestäsi nimittäin yllättävän paljon. Osa hurjankin näköisistä muutoksista on hyvänlaatuisia ja normaaleja, osa taas vaatii selvitystä sairauksien poissulkemiseksi.

kieli, karttakieli
Karttakielen tunnistaa punaisista laikuista, jotka vaihtavat välillä paikkaa.

Joskus kielesi kertoo terveydestäsi enemmän kuin olet tullut ajatelleeksi. Milloin sinä olet viimeksi katsonut, miltä oma kielesi näyttää?

Jos kielessäsi on punaisia laikkuja…

…kyse on karttakielestä. Silloin kielen pinnoilla on punaisia, epäsäännöllisiä laikkuja, jotka muodostavat karttamaisia kuvioita.

Laikut vaihtavat kielen pinnassa paikkaa viikoittain tai kuukausittain, jopa päivittäin. Vaikka karttakieli voi olla hurjannäköinen, vaiva on hyvänlaatuinen, eikä se ole tarttuvaa.

Karttakielen syytä ei tiedetä. Laikkuja voivat aiheuttaa esimerkiksi stressi ja allergiat. Muun muassa sitrushedelmät ja tomaatti voivat lisätä karttakielen arkuutta, sillä laikkujen pinta on ohut.

Joskus laikkuihin voi kehittyä sieni-infektio, mikä tuntuu esimerkiksi poltteluna. Sitä voidaan hoitaa sienilääkityksellä. Karttakieleen sinänsä ei ole hoitoa.

uurrekieli
Uurrekieli kannattaa puhdistaa säännöllisesti, sillä uurteisiin kertyy helposti ruokaa ja plakkia.

Jos kielessäsi on syviä uurteita…

…kyse on kielen rakennemuunnoksesta, uurrekielestä, eikä siihen liity oireita tai hoitoa.

Uurteet voivat olla pitkittäis- ja poikittaissuunnassa ja syviäkin. Ne keräävät helposti ruokaa, joten suun hyvän hygienian varmistamiseksi uurteinen kieli kannattaa puhdistaa huolella esimerkiksi pehmeällä hammasharjalla.

 

afta
Aftat voivat olla hyvin kivuliaita, mutta ne ovat vaarattomia.

Jos kielessäsi on kipeitä haavaumia…

…kärsit todennäköisesti aftoista. Ne tulevat kieleen yleensä sen alapinnalle tai sivuun, ja ne voivat olla hyvinkin kivuliaita.

Aftat erottuvat kielestä harmaina, yleensä läpimitaltaan 2–6 millin suuruisina rakkulannäköisinä alueina. Aftat paranevat yleensä parin viikon sisällä, eivätkä ne ole tarttuvia.

Aftojen syntymekanismia ei tunneta, mutta epäillään, että aftat voivat johtua esimerkiksi raudan, foolihapon tai B-vitamiinin puutteista. Myös stressi ja ruoansulatuselimistön sairaudet saattavat aiheuttaa aftoja. Kipua voi hoitaa apteekista saatavilla aftatuotteilla.

Punajäkälä
Punajäkälä näkyy kielessä valkoisina verkkomaisina alueina.

Jos kielessäsi on valkoisia verkkomaisia alueita…

…kyse on yleensä punajäkälä-nimisestä autoimmuunitaudista. Se puhkeaa yleensä keski-iässä ja on naisilla yleisempi.

Punajäkälää voi esiintyä suussa ja sukuelinten limakalvoilla. Valkoiset verkkomaiset alueet esiintyvät symmetrisesti poskien limakalvoilla, ikenissä tai kielessä. Punajäkälä voi aiheuttaa kielessä muun muassa arkuutta ja polttelua.

Tauti ei tartu, eikä sen aiheuttajaa tunneta. Jotkut ruoka-aineet voivat pahentaa oireita. Jos sinulla on punajäkälä, tupakkatuotteita ja alkoholia on syytä välttää, koska ne voivat entisestään lisätä kroonisiin limakalvomuutoksiin liittyvää suusyövän riskiä.

 

 

Suupolte
Suupolte voi alkaa naisilla esimerkiksi vaihdevuosien yhteydessä.

Jos kieltäsi polttelee jatkuvasti…

…sinulla on suupolte. Se aiheuttaa kieleen, huuliin tai suulakeen polttavaa tunnetta ja kipua. Vaivaan voi liittyä myös tunnottumuutta tai tunne, että kielellä on jotain ylimääräistä.

Suupoltetta voivat pahentaa puhuminen, mausteinen ruoka ja stressi. Vaiva on melko yleinen, sillä siitä kärsii jopa 15 prosenttia väestöstä. Naisilla se on yleisempi ja liittyy yleensä vaihdevuosien alkamiseen.

Joskus vaiva saattaa johtua myös sienitulehduksesta, joka voidaan tutkia ottamalla sieninäyte. Suun kostuttaminen helpottaa yleensä oiretta. Jos tilanne on hankala, hoitona voidaan kokeilla masennuslääkkeitä, joita käytetään myös kivunhoidossa  ja jotka esimerkiksi jarruttavat kipuviestien kulkua hermosoluissa.

suusyöpä
Jos kieleesi tulee punainen tai valkoinen laikku tai haavauma, joka ei parane, käänny lääkärin puoleen. Kaikki haavaumat eivät ole vaarallisia, mutta ne kannattaa varmuuden vuoksi käydä näyttämässä lääkärille.

Jos kielessäsi on pysyvä vaalea tai punainen laikku tai parantumaton haavauma…

…kannattaa tarkistuttaa tilanne lääkärillä. Valkoinen alue kielessä voi olla leukoplakiaa, joka on limakalvosyövän esiaste. Yleisin suuontelon syöpä on kielisyöpä.

Riskitekijöitä ovat muun muassa tupakointi, runsas alkoholinkäyttö, punaiset ja valkoiset limakalvomuutokset sekä punajäkälä.

Jos epäillään suusyöpää, limakalvomuutoksesta otetaan koepala, josta selviää, sisältääkö se syöpäsoluja.

Lähteet: terveyskirjasto.fi ja hammaslaakariliitto.fi

X