Terveys

Tervemenoa tukisukat – hoida suonikohjut kuntoon kesällä! Verisuonikirurgi vastaa 10 kysymykseen suonikohjuista

Suonikohjujen hoitoa ei tarvitse säästellä syyspimeille. Sääret voi hoitaa siistiksi kesälläkin! Verisuonikirurgi vastaa 10 kysymykseen suonikohjuista.

Teksti:
Virve Järvinen
Kuvat:
Istock

Suonikohjuja voi hoitaa kesälläkin.

Suonikohjujen hoitoa ei tarvitse säästellä syyspimeille. Sääret voi hoitaa siistiksi kesälläkin! Verisuonikirurgi vastaa 10 kysymykseen suonikohjuista.

1. Voiko suonikohjut hoitaa pois myös kesällä?

”Kuuma kesä ja reisimittainen, hiostava tuki- eli hoitosukka ovat olleet yhdistelmä, jonka vuoksi moni on jättänyt suonikohjujen hoidon talvikauteen. Suonikohjuja voi hoitaa kaikkina vuodenaikoina, eikä toimenpidettä tarvitse lykätä ainakaan tukisukan takia. Kaikki eivät tarvitse tukisukkaa toimenpiteen jälkeen.

Heinäkuussa hoitoonpääsy voi toki olla tavallista vaikeampaa, sillä moni verisuonikirurgi lomailee ja toimenpideaikoja on vähemmän.

2. Miksi tukisukkaa ei välttämättä tarvita?

Tukisukkahoito on jäänne menneiltä vuosikymmeniltä, jolloin tukisukka korjasi leikkauksessa tulleita kudosvaurioita. Aiemmin suonikohjutautia hoidettiin leikkaushoidolla, jossa poistettiin puutteellisesti toimivat laskimonosat nivusen ja säären kautta kulkevan vaijerin avulla. Paikalliset kohjut hoidettiin puolestaan sääreen ja reiteen tehtävien viiltojen kautta. Nykyiset hoitomuodot ovat entistä hellempiä, ja useimmiten niistä toipuu ilman sukkahoitoa.

Tutkimusten mukaan tukisukasta voi jopa olla enemmän haittaa kuin hyötyä: osa potilaista saa siitä ihottumaa tai rakkuloita. Napakkaa sukkaa pidetään viikosta kahteen koko valveillaoloaika. Osa kokee sen niin hankalana, että voi lykätä suonikohjujen hoitoa.

3. Kuinka pahat suonikohjujen pitää olla, että ne hoidetaan?

Suonikohjut ovat merkki pintalaskimoiden vajaatoiminnasta. Jotta ne hoidetaan, vajaatoiminta pitää todentaa ultraäänitutkimuksessa. Yksityissektorilla suonikohjuja hoidetaan myös ulkonäköhaitan vuoksi. Useimmille tulee kuitenkin laskimoiden vajaatoiminnasta oireita, joiden vuoksi he hakeutuvat hoitoon.

Laskimoiden vajaatoiminnassa laskimoläpät ovat löystyneet. Terveissä jaloissa laskimoveri virtaa kohti sydäntä, mutta laskimoiden vajaatoiminnassa veri pääsee virtaamaan myös sydämestä poispäin. Jalkoihin pakkautuva veri aiheuttaa sen, että jalkoja turvottaa, väsyttää ja jomottaa, ja ne voivat krampata öisin. Näkyvät suonikohjut voivat olla kipeät tai ne voivat kutista.

Laskimoiden vajaatoiminta ei saa aina aikaan näkyviä suonikohjuja. Jos jaloissa on oireita, niitä kannattaa näyttää verisuonikirurgille.

4. Mitä haittaa laskimoiden vajaatoiminnasta on?

Laskimoiden vajaatoiminta on etenevä sairaus. Se lisää painetta suonissa, ja paine haurastuttaa ihoa. Ihomuutokset ovat merkkejä pidemmälle edenneestä taudista. Ellei sitä hoideta, suonikohjutauti voi pahimmillaan edetä laskimoperäiseksi säärihaavaksi.

Hoitamaton suonikohjutauti altistaa pintatukkotulehdukselle. Se voi johtaa alaraajan laskimotukokseen. Pintatukkotulehduksessa iho punoittaa ja suonet kipeytyvät niin, että pelkkä hipaisu sattuu.

Kotiliesi.fi: Kertovatko suonikohjut verisuonitaudista? Verisuonikirurgi kertoo, miten suonikohjuja hoidetaan

5. Miten suonikohjut poistetaan?

Suonikohjuja ei enää poisteta. Ne hoidetaan suonensisäisillä hoidoilla, jotka kutistavat ja kuihduttavat sairaan laskimon. Hoidossa sairaaseen laskimoon ohjataan laserilla tai radiotaajuusenergialla lämpöä, joka polttaa suonen kiinni. Hoidossa voidaan käyttää myös vaahtoa, joka tukkii suonen samoin lopputuloksin.

Uusimmassa hoitomuodossa suoneen ruiskutetaan lääkettä, joka liimaa suonen kiinni.

Liimahoito on uusin hoito. Siinä suoneen ruiskutetaan lääkettä, joka liimaa suonen kiinni.

Hoitomuotoja voidaan yhdistää, jotta saataisiin paras mahdollinen lopputulos. Kaikki hoidot tehdään paikallispuudutuksessa, ja ne ovat nopeita. Parhaimmillaan toimenpide voi olla ohi tunnissa.

Skleroterapia eli vaahtoruiskutus on yksi tapa hoitaa suonikohjut.
Skleroterapia eli vaahtoruiskutus on yksi tapa hoitaa suonikohjut.

6. Kuinka pian jalat ovat käyttökunnossa?

Potilas poistuu toimenpidepaikasta omin jaloin, eivätkä jalat estä kevyitä arkiaskareita. Toimistotyöhön voi mennä jo seuraavana päivänä ja saunaan ja kylpyyn muutaman päivän päästä. Hikiliikuntaan tulee viikon tauko ja lentomatkustaminen on sallittua yleensä viikon kuluttua: rajoituksilla pienennetään toimenpiteen jälkeisen veritulpan riskiä.

Apteekista ilman reseptiä saatavat särkylääkkeet lievittävät kipua. Useimmat käyttävät kipulääkettä päivän, pari, mutta osa ei tarvitse sitä lainkaan.

7. Jääkö toimenpiteestä sääriin näkyviä jälkiä?

Hoidetut suonet värjäytyvät ja kovettuvat, ja hoidetulle alueelle nousee mustelmia. Jäljet häviävät yleensä muutamassa viikossa, mutta jaloissa voi olla lievempiä värjäymiä pidempäänkin.

Jälkiä ei tarvitse peitellä terveyssyistä. Jokainen päättää itse, koska jalat ovat siinä kunnossa, että haluaa pukeutua sortseihin.

8. Pitääkö suonikohjuhoito maksaa itse?

Jos suonikohjut hoidetaan yksityissektorilla, potilas maksaa toimenpiteen itse. Yksityiset sairauskuluvakuutukset korvaavat usein suonikohjutaudin hoidon.

Mikäli potilaan oireet täsmäävät suonikohjutautiin, yksityislääkäri, terveyskeskus- tai työterveyslääkäri voi kirjoittaa hänelle lähetteen julkiseen terveydenhoitoon verisuonikirurgin arvioon. Vaikka ultraäänitutkimus tukisi suonikohjujen hoitoa, julkisella sektorilla hoitoon pääsyä joutuu odottamaan.

Yksityissektorilla suonikohjutoimenpiteen hinta riippuu sen laajuudesta ja vaihtelee sadoista euroista muutamaan tuhanteen euroon.

9. Kasvaako pienistä luutasuonista suonikohjut, ellei niitä hoideta?

Hämähäkkimäiset luutasuonet ovat mikroskooppisten pintasuonten laajentumia. Niistä ei voi kehittyä suonikohjutautia, eli ne ovat täysin vaarattomia.

Luutasuonia ei hoideta julkisella sektorilla. Jos ne häiritsevät, kannattaa hakeutua yksityislääkärille. Vaahtoruiskutushoito tepsii luutasuoniin.

10. Pystyykö suonikohjuja ehkäisemään?

Suonikohjutaudin ehkäisy on aika hankalaa, sillä naissukupuoli ja raskaudet altistavat taudille. Tukisukka voi auttaa oireisiin, mutta se ei ehkäise suonikohjutautia.

Terveelliset elintavat, erityisesti liikunta, tekee hyvää verisuoniterveydelle. Liikunnasta on apua, jos jalat yleensä väsyvät tai turpoavat. Jalkojen lihastyö tehostaa kudoksiin kertyneen nesteen poistumista.”

Asiantuntijana verisuonikirurgi Toni Pihlaja, Oulun yliopistollinen sairaala ja Terveystalo

Lue myös: Voiko veritulppa jäädä huomaamatta? + 12 muuta kysymystä laskimotukoksista – lääkärit vastaavat

X