Terveys

Unohda vanupuikot! Korvalääkäri neuvoo, miten korvien puhdistus on turvallista

Luulitko, että korvat pitää putsata vanupuikoilla? Ehei! Kysyimme korvalääkäriltä, mitä korvavaha onkaan, miten korvista kannattaa pitää huolta ja miten niitä voi puhdistaa.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Korvalääkäri ymmärtää, miksi ihmiset puhdistavat korvansa vanupuikoilla: se on tapa, ja ah, se tuntuu hyvältä. Mutta niin ei kannattaisi tehdä.

Luulitko, että korvat pitää putsata vanupuikoilla? Ehei! Kysyimme korvalääkäriltä, mitä korvavaha onkaan, miten korvista kannattaa pitää huolta ja miten niitä voi puhdistaa.

Tiedetään, tiedetään!

Korvia ei tulisi koskaan putsata vanu- tai pumpulipuikolla: pumpulipuikko vain työntää kuivunutta korvavahaa syvemmälle korvaan, mikä voi aiheuttaa tukoksia ja tulehduksia. Liian syvälle työnnettynä vanupuikko voi pahimmillaan tehdä reiän tärykalvoon.

Asteikoilla 1–10, kuinka väärin on puhdistaa korvakäytävät vanupuikolla?

– Kahdeksan, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: mitä korvavaikku on? Ja mikä sen tehtävä on?

– Potilaillekin aina sanon, että korvassa on vahaa, koska siellä sitä kuuluukin olla. Korvassa on vaikkua tuottavia talirauhasia, ja korvavahalla on kaksi tehtävää: suojata pöpöiltä sekä kosteuttaa – eli korvavahan tehtävä on tuoda ohuelle iholle kosteutta ja suojaa.

Korvavaha kulkeutuu normaalisti korvakäytävän pohjalta korvakäytävän suulle, ja poistuu itsekseen.

– Korvassa on sellainen mekanismi, että se puhdistaa itse itsensä. Eli se ikään kuin heittää ylimääräisen, vanhan vahan ja roskat pois.

Mistä se kertoo, että esimerkiksi nappikuulokkeet ovat likaiset korvavaikusta?

– Kun laitat korvatulppia tai -kuulokkeita korviin, samalla työnnät ylimääräisenkin vahan eteenpäin, syvemmälle. Korvakuulokkeista voi johtua pakkautumisongelma (= vahatulppa). Pakkautumisen takia korvakäytävä voi mennä lukkoon: siinä on vähän samanlainen fiilis, kuin olisi korvatulppa korvassa, eli kuulo on huonompi.

– Se, että korvaan syntyy pakkautunutta korvavahaa, liittyy yleensä kahteen asiaan: voimakkaaseen mekaaniseen puhdistukseen tai kesään, eli lämpimiin ilmoihin, jolloin korvakäytävän iho herkästi tulehtuu tai sitten vaha ja korvakäytävän iho yhdessä tulehtuvat, ja korva menee tukkoon. Siihen liittyy usein kipua tai epämukavuutta.

”Kova mekaaninen puhdistus” – eli ihminen on tarttunut pumpulipuikkoon?

– Monelle korvien puhdistaminen on tapa. Sehän tuntuu taivaalliselta, kun vähän kaivelee korviaan. Mutta etenkin pumpulipuikolla ihon saa menemään rikki, koska korvakäytävässä iho on suoraan luun tai ruston päällä, eikä ihon alla ole pientä rasvakudosta, joka toimii tavallaan kostuttavana tekijänä.

– Sitten on näitä tulitikku- ja hiuspinni-ihmisiä: niillä saa hyvin herkästi ihon rikki. Se voi johtaa tulehduksiin ja kipuihin.

Kuinka vaarallista tulitikulla tai hiuspinnillä korvien putsaaminen on?

– Tärykalvo sijaitsee noin 2,5–3 senttiä korvakäytävän suulta, ja huonoimmillaan tuolla tavalla saa sinne reiän aikaiseksi. Kun tärykalvoon pistää reiän, sehän on sitten infernaalisen kipeä. Hyvä puoli on, että siitä myös yleensä oppii kerrasta.

Korvakäytävä
Korvakäytän iho on ohutta, ja se ärsyyntyy ja herkästi. Jos työnnät pumpulipuikon tai minkä muun tahansa esineen liian syvälle, voi se vaurioittaa tärykalvoa.

Ihmiset työntävät myös sormiaan korviin – mitä se voi aiheuttaa?

– Kynnellä voi saada aikaiseksi pieniä haavoja korvakäytävän suulle ja pahimmassa tapauksessa haava infektoituu. Sormilla kaivamisesta harvoin saa kuitenkaan a) mitään apua b) mitään haittaakaan.

Miten korvia kannattaa sitten hoitaa?

– Annan yleensä tämän neuvon potilaille: ensin kerron heille korvakäytävän ihosta, ja sitten kysyn, että mitä teet silloin, kun kädet on kuivat? Potilaat vastaavat systemaattisesti, että ne rasvataan. Kuiva korvakäytävähän on kutisevainen, ja emmehän ala kuivia käsiäkään hiukkapaperilla rapsuttaa – miksi sitten tekisimme niin kuivalla pumpulipuikolla korvalle?

 ”Korvalääkäreiden vitsi on, että omalla kyynärpäällä saa korvaa kaivaa niin paljon kuin haluaa.”

– Korvia varten on olemassa erilaisia kostutustippoja. Pumpulipuikolla voi kevyesti laittaa korvakäytävän suulle rasvaa, jos ne tuntuvat kuivilta. Se yleensä katkaisee sen kierteen. ”Puhdistaminen ylläpitää puhdistamisen tarvetta” on lause, mitä käytän todella paljon.

Milloin ja miten korvat pitää sitten puhdistaa?

– Ensinnäkään korvia ei tarvitse puhdistaa. Mutta miten? Tähän on olemassa kaksi vaihtoehtoa: ensinnä kokeilee apteekin korvavahaa liuottavia liuoksia tai korvasuihkeita. Jos se ei auta, käänny terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen. Mutta muutoin en mielelläni anna itsehoito-ohjeita siitä, mikä olisi turvallinen tapa puhdistaa korvia, koska kaikki ne ovat potentiaalisesti huonoja. Lapsiperheille sanon, että pyyheliinan kulmalla voi korvakäytävän suun pyyhkäistä, jos pikkulapsilla tulee paljon korvavahaa.

– Tärkein muistutus on se, että terve korva puhdistaa itse itsensä.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad, Terveystalo.

Lue myös:

Homeopatiaa, korvakynttilöitä… Miksi moni saa apua perinteisen lääketieteen ulkopuolelle kuuluvista vaihtoehtohoidoista?

Korvissa kohisee – 10 kysymystä kuulosta

X