Terveys

Vatsavaivojen ja niveloireiden syynä rikin puute? Näin tunnistat ja hoidat

Rikki on elimistöllemme tärkeä kivennäisaine. Rikkiä on viime vuosina alettu käyttää myös lisäravinteena erilaisten terveysongelmien hoidossa. Rikkiyhdiste MSM:ää tarvitaan muun muassa kollageenin muodostumiseen.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

MSM-rikki muistuttaa ulkonäöltään sokeria.

Rikki on elimistöllemme tärkeä kivennäisaine. Rikkiä on viime vuosina alettu käyttää myös lisäravinteena erilaisten terveysongelmien hoidossa. Rikkiyhdiste MSM:ää tarvitaan muun muassa kollageenin muodostumiseen.

Rikistä tulee todennäköisesti monille lähinnä mieleen keltainen väri ja pilaantuneen kananmunan haju. Rikki on kuitenkin myös yksi ihmiselle välttämättömistä kivennäisaineista.

Rikkiä esiintyy ihmisen elimistössä luontaisesti. Sitä on esimerkiksi lihaksissa, ihossa, hiuksissa ja kynsissä. Keratiini, joka on hiusten, kynsien ja ihon rakennusaine, sisältää myös rikkiä.

Elimistö tarvitsee orgaanista rikkiä eli metyylisulfonyylimetaania (MSM) muun muassa kollageenin tuotantoon. MSM auttaa soluja kasvamaan ja tukee sidekudoksia, jänteitä, verisuonistoa sekä energiantuotantoa. Se vaikuttaa lisäksi kehon happo-emästasapainoon ja hormonitasapainoon ja edistää ravinteiden kulkua elimistössä.

Saanko tarpeeksi rikkiä?

Ihminen saa rikkiä pieniä määriä ravintonsa mukana. MSM:ää on tietyissä elintarvikkeista, kuten raaoissa vihanneksissa, kalassa, siipikarjassa, maidossa, kananmunan keltuaisissa, linsseissä, kahvissa ja teessä.

Vauvat saavat MSM:ää äidinmaidon mukana, jossa MSM:n pitoisuus on luonnostaan korkea.

Joidenkin näkemysten mukaan ihmisen keho tarvitsee enemmän rikkiä kuin modernista ruokavaliosta tällä hetkellä saa. Ruoan prosessointi, varastointi ja säilöntä ovat vähentäneet ravinnon rikkipitoisuuksia. Asiasta ei kuitenkaan ole yksimielistä näkemystä.

Vegaanit ja he, joiden ruokavalioon esimerkiksi kanamunat tai maito eivät kuulu, eivät välttämättä saa ravinnosta tarpeeksi rikkiä. Rikkivajetta on kuitenkin hankala diagnosoida ja erottaa esimerkiksi proteiinivajeesta.

Rikkivaje ei aiheuta minkäänlaisia erityisiä näkyviä oireita. Rikin puutos saattaa kuitenkin liittyä hauraisiin kynsiin ja hiuksiin, niveltulehduksiin, akneen ja muihin iho-oireisiin sekä ruoansulatusongelmiin.

Rikkiä voidaan käyttää lisäravinteena

Perinnelääketieteessä kylpyhoitoja, jotka sisältävät rikkiä, on jo vuosien ajan käytetty helpottamaan iho-oireita ja niveltulehdusta. Rikkiä on viime vuosina alettu käyttää myös lisäravinteena erilaisten terveysongelmien hoidossa.

Lisäravinteena MSM-rikkiä käytetään puhtaassa muodossaan. Se on tuoksutonta ja valkoista kidemäistä jauhetta, joka maistuu lievästi karvaalta ja kirpeältä. Sitä käytetään nivel- ja lihaskipuihin, kramppeihin, akneen ja allergioihin. Se voi myös edistää kynsien ja hiusten hyvinvointia ja auttaa palautumaan urheilun aiheuttamasta rasituksesta.

Tutkimusten mukaan MSM saattaa myös estää tulehdusta sekä vähentää kipuja, sillä se voi hidastaa kipua välittäviä hermoimpulsseja. Joidenkin tutkimusten mukaan MSM estää jopa syöpää. Lisätutkimusta MSM-rikin vaikutuksesta terveyteen kuitenkin vielä tarvitaan.

Lähteet: FinnMSMHealthy.net, Luontainen terveysRavintolisäWikiUniversity of MarylandWebMD

Lue myös:

Outoja oireita? Jodin puutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa

Kuivat limakalvot, väsymystä, kiillottomat hiukset? Elimistösi tarvitsee näitä vitamiineja

Kynsien kuntokuuri – 7 vinkkiä, joiden avulla saat kauniit kynnet

X