Terveys

Korkea verenpaine ei tunnu miltään, mutta voi tappaa – näin mittaat itse oman verenpaineesi

Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta oireita, mutta altistaa erityisesti aivoverenkiertohäiriöille. Verenpaineen mittaus onkin ainoa tapa saada tietoa omasta tilasta.

Teksti:
Elina Viitanen
Kuvat:
iStock

Verenpaineen kohoaminen on hyvin yleistä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla.

Korkea verenpaine ei yleensä aiheuta oireita, mutta altistaa erityisesti aivoverenkiertohäiriöille. Verenpaineen mittaus onkin ainoa tapa saada tietoa omasta tilasta.

Verenpaineen mittaus on tärkeää, mutta vähintään yhtä tärkeää on ymmärtää, mitä mittarinlukemat kertovat. Siksi jokaisen luota olisi syytä löytyä paitsi verenpainemittari myös taitoa sen käyttöön ja tulosten tulkintaan.

Verenpainemittarin tulos näyttää kaksi arvoa. Korkeampi luku on yläpaine (systolinen), ja se ilmoittaa valtimon sisällä olevan paineen, kun aorttaläppä on auki ja sydämen kammiot supistuvat. Pienempi luku on alapaine (diastolinen): se ilmoittaa paineen, kun aorttaläppä sulkeutuu ja sydän on lepovaiheessa.

Verenpainearvo on normaali, kun yläpaine on alle 130 mmHg ja alapaine alle 85 mmHg. Nuorilla ja keski-ikäisillä alapaine nousee usein ensimmäisenä, sillä valtimon seinämät ovat vielä kimmoisat. Jos alapaine on korkea, veri ei pääse kiertämään suonissa täysin vapaasti. Iäkkäämmillä valtimoiden seinämät ovat jäykemmät, jolloin yläpaine kohoaa helposti liian korkeaksi, vaikka alapaine olisikin normaali. Iäkkäämmillä verenpainearvo saattaa myös helposti heitellä, jolloin mittausvälin on syytä olla tiheämpi.

Miksi verenpaineen mittaus kotona on tärkeää?

Verenpaineen kohoaminen on hyvin yleistä keski-ikäisillä ja sitä vanhemmilla.

Verenpaineen mittaus on ainoa tapa selvittää oma verenpainearvo, sillä hyvin korkeakaan verenpaine ei usein tunnu miltään, mutta aiheuttaa elimistössä salakavalaa tuhoa.

Korkea verenpaine lisää erityisesti ohimenevien aivoverenkiertohäiriöiden, aivoinfarktien ja aivoverenvuotojen vaaraa. Lisäksi kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, joka joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän. Tällöin sydänlihas tyypillisesti paksunee ja voi lopulta, vuosikymmenten verenpainetaudin seurauksena, johtaa sydämen vajaatoimintaan. Korkea verenpaine vahingoittaa myös munuaisia ja nopeuttaa munuaissairauksien etenemistä.

Kotona mittaustulos on usein luotettavampi, sillä lähes kaikilla verenpaine on jonkun toisen henkilön mittaamana, esimerkiksi lääkärin vastaanotolla, korkeammalla kuin kotona.

Lue myös: Kotona mitattu aamuverenpaine paljastaa terveysriskit – näin verenpaineen mittaaminen kotona onnistuu oikein

Miten saan luotettava mittaustuloksen?

Verenpaineen mittaus tulee ajoittaa siten, että tupakoinnista, kofeiinipitoisten juomien juomisesta ja raskaan liikunnan harjoittamisesta on kulunut vähintään puoli tuntia. Lisäksi on tärkeää kiinnittää huomiota oikeaan mittausasentoon: Nojaa tuoliin mahdollisimman rennosti, ja kiedo mansetti paljaan olkavarren ympärille. Tarkista, että mansetin ja ihon väliin mahtuu sormi. Laita käsi noin 90 asteen kulmaan pöydälle ja pidä se rentona. Istu rauhassa noin 5–10 minuuttia.

Mitatessa on tärkeää olla puhumatta ja liikkumatta sekä mahdollisimman rentona. Verenpaineen mittaus on hyvä suorittaa kolme kertaa peräkkäin ja merkitä lukemat ylös joka kerta. Näiden tulosten keskiarvo kertoo verenpainearvosi.

Verenpainetta seurataan viikon ajan aamuin ja illoin. Perusterveen keski-ikäisen olisi hyvä suorittaa verenpaineen mittausjakso kerran vuodessa, jotta kohonneeseen verenpaineeseen pystytään puuttumaan mahdollisimman nopeasti.

Jos mittaustulokset heittelevät tai verenpaineen mittaaminen stressaa huomattavan paljon, voi lääkäriltä kysyä mahdollisuutta verenpaineen vuorokausiseurantaan. Tällöin verenpainemittari kulkee mukana ja mittaa verenpaineen automaattisesti ympäri vuorokauden.

Verenpaineen mittaus antoi tuloksen, joka huolestuttaa – milloin on syytä mennä lääkäriin?

Matala verenpaine voi aiheuttaa esimerkiksi huimausta nopeasti ylös noustessa tai saunasta kylmään pukutilaan poistuttaessa. Kiusallisista oireista huolimatta matala verenpaine ei kuitenkaan ole vaarallista. Oireita voi kokeilla lieventää nauttimalla runsaasti nesteitä, käyttämällä hieman enemmän suolaa tai syömällä lakritsia.

Korkea verenpaine voi taas olla perinnöllistä, mutta useimmiten se johtuu elintavoista. Erityisesti vähäinen liikunta, ylipaino, stressi, unettomuus ja epäterveellinen ruokavalio altistavat korkealle verenpaineelle.

Jos verenpaineen mittaus antaa toistuvasti tulokseksi 140/90 mmHg tai enemmän, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Lisäksi, jos vain toinen arvoista on koholla ja toinen normaali, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle.

Kotimittaustulosten ja mahdollisten laboratoriotutkimusten perusteella lääkäri sulkee pois verenpainetta nostavan sairauden mahdollisuuden. Lääkäri määrää myös mahdollisen verenpainelääkityksen.

Lue myös Kotiliedestä: Aiheuttaako korkea verenpaine huimausta? Näin saat kiinni salakavalan kohonneen verenpaineen ja alennat sitä helposti kotikonstein

Lähteet: Terveystalon kardiologian erikoislääkäri Kristian Paavosen haastattelu, Sydänliitto ja Duodecim.

X