Terveys

Vitamiinivalmisteet voivat aiheuttaa pahoinvointia – miksi ja mikä avuksi?

Joillekin vitamiinitabletin ottaminen voi aiheuttaa huonon olon. Mistä se johtuu ja mitä asialle voi tehdä? Asiantuntija vastaa.

Teksti:
Miia Siistonen
Kuvat:
Istock

Joillekin vitamiinitabletin ottaminen voi aiheuttaa huonon olon. Mistä se johtuu ja mitä asialle voi tehdä? Asiantuntija vastaa.

Riittävä vitamiinien saaminen on terveyden kannalta tärkeää. Oletko kuitenkin huomannut, että vitamiinitabletit aiheuttavat toisinaan huonovointisuutta? Et ole ainoa.

Farmaseutti Leena Äyräpää Yliopiston Apteekista, voivatko vitamiinitabletit aiheuttaa kuvottavaa oloa ja mistä se johtuu?

– Asiaa ei ole paljon tutkittu. Se saattaa johtua vatsahapoista. Tai jokin yksittäinen ainesosa saa vatsan reagoimaan.

Mitkä vitamiinit todennäköisimmin aiheuttavat ärsytystä vatsassa?

– B-vitamiinit varsinkin isoina annoksina voivat aiheuttaa vatsaärsytystä ja pahoinvointia. A-vitamiini liian suurina annoksina ja liian pitkään käytettynä aiheuttaa maksalle haittavaikutuksia. Sen oireita ovat pahoinvointi ja kuvotus. Myös tabletit, joissa on rautaa ja sinkkiä isoina annoksina, aiheuttavat monelle huonoa oloa.

Miten pahaa oloa voi estää?

– Vitamiinitabletteja ei kannata ottaa heti aamulla tyhjään vatsaan, vaan vasta myöhemmin päivällä aterian yhteydessä. Tarvittaessa voi kokeilla sellaisia monivitamiinivalmisteita, joissa ei ole A-vitamiineja ja B-vitamiinia on maltillisesti. Myös lapsille suunnattuja miedompia vitamiinivalmisteita voi testata.

Onko sillä merkitystä, missä muodossa vitamiininsa nauttii?

– Jos kapseli tai tabletti aiheuttaa huonoa oloa, suosittelen kokeilemaan liuoksia tai purutabletteja. Pureskellessa tablettiin sekoittuu sylkeä jo suussa, mikä käynnistää ruuansulatuksen.

Muista, että monipuolinen ruokavalio takaa sen, ettei vitamiineja tarvitse ottaa purkista.

X