Terveys

Voiko apteekin intiimituotteista olla haittaa? Emättimen vaivojen oireet ja hoito

Intiimivaivoihin tarkoitetuilla itsehoitovalmisteilla voi välttää turhan lääkärikäynnin. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää ilman oikeaa syytä, jottei tule tuhonneksi omaa hyödyllistä bakteerikantaansa, huomauttaa naistentautien erikoislääkäri.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Intiimivaivoihin tarkoitetuilla itsehoitovalmisteilla voi välttää turhan lääkärikäynnin. Niitä ei kuitenkaan kannata käyttää ilman oikeaa syytä, jottei tule tuhonneksi omaa hyödyllistä bakteerikantaansa, huomauttaa naistentautien erikoislääkäri.

Emättimen vaivat ovat yksi yleisimmistä syistä, jotka tuovat potilaita gynekologin vastaanotolle. Suurinta osaa näistä vaivoista voisi kokeilla hoitaa ensin itse, sanoo naistentautien erikoislääkäri Sari Ahonkallio Terveystalosta.

Erilaisia naisille suunnattuja intiimituotteita onkin apteekkien hyllyillä useaa laatua. On probioottisia intiimivoiteita, pesunesteitä, kosteuttavia emätinvoiteita ja maitohappoa sisältäviä emätinpuikkoja. Mutta millaisissa tilanteissa tällaisia tuotteita kannattaa käyttää?

– Kun puhutaan pelkästään emättimeen paikantuvista oireista, aina voi kokeilla itsehoitovalmisteita.

Happamuuden palauttaminen voi poistaa oireet

Naisten tyypillisiä intiimivaivoja ovat esimerkiksi kutina, kirvely, kuivuus ja paha haju. Itsehoitovalmiste valitaan oireesta riippuen.

– Suosittelen melkein mihin tahansa ikävään tunteeseen emättimessä pH:n tasapainottamista joko emättimeen laitettavalla tai suun kautta otettavalla valmisteella. Tilanne voi nimittäin hoitua vain happamuuden palauttamisella. Tiedetään, että hiivat villiintyvät ja bakteerivaginoosi lisääntyy, jos pH-arvo on väärä, Ahokallio sanoo.

Apteekeissa on myös myynnissä testejä, joilla voi omatoimisesti testata, onko omissa oireissa kyse esimerkiksi hiivatulehduksesta.

– Moni epäilee kutinan johtuvan hiivatulehduksesta, mutta alle puolella on se oikeasti. Sen sijaan kyse on useimmiten kuivuudesta. Kuivuuden hoitoon suosittelen ihan tavallista perusvoidetta, joka saa olla aika vetinen: ei turhan paksu tai liian rasvainen.

Emättimen kuivuuteen tarkoitetusta hormonipitoisesta valmisteesta, kuten emätinpuikosta, voi kuitenkin olla hyötyä, jos naisella on ikää yli 40 vuotta tai jos hän käyttää matalahormonisia ehkäisypillereitä. Tällöin kuivuus ja kutina voivat johtua myös estrogeenin vähäisyydestä, ja paikallinen estrogeeni voi vahvistaa limakalvoja.

Intiimituotteita ei kannata käyttää turhaan

Oman intiimialueensa hyvinvointia voi ylläpitää ilmakylvyillä ja hyvällä ilmastoinnilla.

– Kuukautissuojaksi erinomainen vaihtoehto on kuukuppi. Pikkuhousunsuojat ovat myrkkyä, koska niiden muovikalvo estää ilmastoinnin emättimen alueella.

Myös emätintuotteet kannattaa jättää apteekin hyllylle, jos niiden käyttöön ei ole oikeasti aihetta.

– Esimerkiksi pesunesteitä ei todellakaan kannata käyttää ilman syytä. Liika peseminen on usein jopa oireiden takana. Se tuhoaa emättimen omaa bakteerikantaa ja luonnollista happamuutta, jotka suojaavat ja hoitavat emätintä parhaiten. Pesu kaksi kertaa päivässä vedellä riittää.

Ahokallio haluaa myös muistuttaa, että valkovuoto on normaali asia.

– Monet naiset tuskailevat sitä, että heillä on runsas valkovuoto, mutta se ei ole mikään sairaus tai epänormaali tila. Valkovuotoa kuuluu olla, se on emättimen oma puhdistusmekanismi.

Milloin lääkäriin?

Jos itsehoitovalmisteet eivät auta eivätkä oireet helpotu, kannattaa lähteä lääkäriin.

– Myös silloin, jos emätinoireisiin liittyy alavatsakipua tai kuumeilua, tai jos emättimessä on haava, joka ei itsestään parane muutamassa viikossa, täytyy ehdottomasti tulla lääkäriin.

Useimmiten emättimeen rajoittuvat tulehdukset eivät kuitenkaan ole vaarallisia.

– Jos ongelma on emättimessä, se ei terveellä ihmisellä nouse ylemmäksi ja kehity esimerkiksi sisäsynnytintulehdukseksi.

X