Matkailu

Haaveiletko hyvinvointilomasta? Nämä 8 kiinnostavaa Euroopan-kohdetta tarjoavat luonnon ihmeitä tai kylpylänautintoja

Hyvinvointiloman voi viettää monella tavalla – vuoristojärvellä joogaten, merenrantamaisemissa patikoiden tai historiallisissa kylpylöissä rentoutuen. Tärkeintä on hidastaa tahtia.

Teksti:
Mira Jalomies
Kuvat:
Peppe Mancuso

Mieli lepää Menorcan maisemissa.

Hyvinvointiloman voi viettää monella tavalla – vuoristojärvellä joogaten, merenrantamaisemissa patikoiden tai historiallisissa kylpylöissä rentoutuen. Tärkeintä on hidastaa tahtia.

Mitä hyvinvointiloma tarkoittaa sinulle: kaipaatko ehkä kosketuksiin jylhän luonnon kanssa, joogaamaan kauniisiin maisemiin tai kylpemään geotermisiin vesiin? Matkatoimittaja Mira Jalomies listasi suosikkikohteensa rentouttavalle Euroopan-lomalle.

1. Bledjärvi, Slovenia – Luonnon helmassa yötä päivää

Hyvinvointiloma Slovenian Bledjärvellä.
Slovenian Bled­järvellä voi meloa ja suppailla. Läheiseltä vuoristoseudulta löytyy erimittaisia kävelyreittejä.

Lankkupolku kiemurtaa Vintgar-rotkossa turkoosia vuoristojokea myötäillen. Yläpuolella kasvillisuus valuu pitkin jyrkkiä kallioseinämiä. Paikoin ohitetaan pikkuruisia putouksia ja koskia, välillä ylitetään uoma siltaa pitkin.

Triglavin kansallispuiston reunamilla Sloveniassa näyttää niin kauniilta, että täytyy kulkea hitaasti. Vuoristoiselta alueelta löytyy useita patikkapolkuja, mutta tämä reitti lienee koko seudun lumoavin.

Rotko sijaitsee lähellä metsien ja kukkuloiden kehystämää kirkasvetistä Bledjärveä, jonne saavutaan rentoutumaan ja nauttimaan luonnosta rauhalliseen tahtiin. Tyynessä järvessä melotaan kanooteilla ja suppaillaan. Järven ympäri voi kävellä kuuden kilometrin lenkin, uimataukoja pitäen. Vesi on kesällä kutsuvan lämmintä.

Yöpyäkin voi luonnon helmassa, ekohenkisessä Garden Village Bledissä – joko paalujen päälle nostetussa mökissä, hyvin varustellussa glamping-teltassa tai kangasteltassa, johon mahtuvat vuoteet. Vieressä solisevan puron äänet tuudittavat uneen.

2. Oulanka, Suomi – Joki, kanootti ja hiljaisuus

Hyvinvointiloma Oulangan kansallispuistossa.
Kansallispuistossa virtaava Oulankajoki sopii rauhalliseen retkimelontaan. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja.

Valoisa kesäilta on pilvetön ja tyyni. Ihmisiä ei näy, mutta poro astelee rantavedessä. Kotka liitelee puiden yläpuolella.

Koskelot ja sorsat pitävät seuraa, kun meloja lipuu pitkin Oulangan kansallispuiston halki kiemurtavaa Oulankajokea. Joen alaosa on ihanteellinen retkimelontaan ja sopii hyvin myös aloittelijoille. Opasta ei tarvita. Reitin varrella on paikoin nopeasti virtaavia kohtia mutta ei koskia tai hankalia osuuksia.

Välillä virtaus nappaa kevyesti kyytiinsä. Saa vain istua ja katsella veden partaalle kurottuvaa metsää, jyrkästi nousevia korkeita hiekkatörmiä ja hiekkarantoja. Kun virtaus hiipuu, on ryhdyttävä melomaan.

Vesille lähdetään Kiutakönkään kosken jälkeiseltä suvannolta ja määränpäänä on Jäkälämutka 25 kilometrin päässä. Monet melovat reitin viidestä seitsemään tunnissa kanootilla, kajakilla tai sup-laudalla, joita vuokraavat useat yritykset. Evästaukoja saa pitää niin monta kuin haluaa. Retken voi aloittaa myös illan suussa, yöpyä teltassa tulentekopaikan kupeessa ja jatkaa aamulla matkaa.

Lue myös: Kolme intohimoista retkeilijää paljastaa suosikkinsa kotimaan reiteistä: ”Retkillä pitää olla tärppejä, kuten koskia, kanjoneita ja luolia”

3. Menorca, Espanja – patikkapolkuja ja poukamia

Hyvinvointiloma Menorcalla.
Menorcan idyllisimpiin poukamiin, kuten etelärannikon Cala Macarelletaan, pääsee vain polkuja pitkin tai mereltä käsin.

Tuoksuu pinjamännyille, joiden suojissa polku kulkee. Puiden takaa pilkahtelee indigonsininen Välimeri. Välillä kuljetaan ylös kallioille, välillä laskeudutaan niiden väliin, missä odottaa pehmeä valkoinen hietikko ja turkoosivetinen poukama. Saa pulahtaa uimaan tai snorklaamaan.

Tähän tapaan voi kiertää koko espanjalaisen Menorcan saaren ympäri tai edetä pätkiä sieltä täältä. Lähes kaksisataa kilometriä pitkä Camí de Cavalls -reitti yhdisti muinoin saaren puolustusrakennelmat. Nyt se sopii patikointiin, maastopyöräilyyn ja ratsastukseen ja vie rannalta toiselle. Poukamien pirstomalla etelärannikolla kuljetaan idyllisissä maisemissa, pohjoisrannikolla on tuulisempaa ja karumpaa: ympärillä levittyvät heinämättäät, pensaikot ja rosokalliot.

Maaseutumaisena ja rauhallisena säilynyt Menorca on Unescon biosfäärialuetta luonnon monimuotoisuuden vuoksi. Camí de Cavalls -polku vie myös suojelualueiden ydinseudulle Albufera des Graun luonnonpuistoon, jonka kosteikoissa ja matalissa laguuneissa pesivät linnut.

4. Färsaaret, Tanska – Nurmirinteitä ja merituulen huminaa

Hyvinvointiloma Färsaarilla.

Majakalla Kalsoyn saaren pohjoispäässä tuulee niin että tuntuu. Jyrkänteen harjalla on parasta pysyä paikallaan: molemmin puolin on hurja pudotus kaukana alhaalla vellovaan Atlanttiin.

Kun on taapertanut kolme varttia kinttupolkua yhä ylemmäs pitkin jyrkkää ruohorinnettä, nurmella istuskelu sopii hyvin. Saa vain nuuhkia raikasta suolanpärskeistä ilmaa ja nauttia näkymistä. Ne ovat jylhät ja puuttoman avarat, kuten Färsaarilla tapaa olla.

Tanskalle kuuluva 18 saaresta muodostuva saariryhmä levittyy pohjoisella Atlantilla. Sijainti on syrjäinen, ja paikan päällä tuntuu vielä syrjäisemmältä. Ihmisiä on vähän. Kaikkialla on hiljaista.

Mitä kauemmas etenee Streymoyn pääsaaresta, sitä autiom­maksi käy. Joitakin saaria yhdistävät sillat tai merenalaiset autotunnelit, mutta tänne Kalsoylle pääsee vain lossilla.

Färsaaret ovat mahtava patikointikohde, jos ei pistä pahakseen koleaa ja oikullista säätä. Eri mittaisia päiväreittejä on joka saarella, samoin vuoria, jyrkänteitä ja vesiputouksia.

Färsaarilla on syrjäisyyden lumoa. Patikoidessa saa nauttia jylhistä maisemista ja Atlantin raikkaista tuulista.

5. Budapest, Unkari – Joka päivä eri kylpylään

Historialliset kylpylät ja niiden mineraalipitoiset lähdevedet ovat mainio syy matkata upeaan Budapestiin.

Maailmassa ei liene toista pääkaupunkia, jossa hyvinvointiloma olisi yhtä helppo järjestää kuin Budapestissa – nimittäin, jos nauttii historiallisten kylpylöiden tunnelmasta ja niissä oleskelusta.

Kuuluisimmat kylpylät ovat upean koristeellisia mutta rentoja, ja hinnat ovat edulliset.

Komea Széchenyi keskellä kaupunginpuistoa on ainakin koettava. Ulkoaltaita löytyy sekä löhöilyyn että kuntouimiseen. Jugendhenkinen Gellért on kylpylöistä kaunein mutta toistaiseksi remontissa. Vaatimattomampi Lukács vetoaa etenkin paikallisiin. Tunnelmallisimpia ovat vanhat turkkilaiset kylpylät, kuten historiallisen asunsa hienosti säilyttänyt Rudas.

Joka kylpylässä on tavallisesti yksi tai kaksi pääallasta sekä joukko pienempiä, joissa veden lämpötila vaihtelee viileästä kuumaan. Mineraalipitoinen vesi tulee kuumista luonnonlähteistä, ja altaissa lilluminen sekä rentouttaa että virkistää. Useissa kylpylöissä on saunojen lisäksi myös erilaisia hierontoja sekä hyvinvointi- ja kauneudenhoitopalveluja.

6. Comojärvi, Italia – Joogaa ja nautiskelua

Como-järvi Italia.
Rauhallisella Comojärvellä vallitsee nautiskeluun yllyttävä tunnelma.

Vihreiden vuorten sylissä kimaltaa aurinkoinen Comojärvi. Vastarannalla erottuu pikkukaupunkeja, joiden vanhat talot hehkuvat punaisina ja okrankeltaisina. Pittoreskit maisemat rauhoittavat oitis, mutta paikan lumo syntyy muustakin. Ilmapiiri on hienostunut ja seesteinen, hidasteluun yllyttävä.

Alkuillan aperitiivi on miltei pyhä hetki, ja rantaravintoloissa istutaan illallisella pitkän kaavan mukaan. Kaikesta aistii, että tänne tullaan pysähtymään ja nautiskelemaan. Ehkä juuri siksi on helppo rauhoittaa ajatukset ja keskittyä joogaamaan.

Comolle ja muualle Pohjois-Italian järviseudulle järjestetään joogamatkoja Suomesta, mutta myös omatoiminen teemaloma onnistuu. Monissa tasokkaissa hotelleissa on tarjolla joko yleisiä tai yksityisiä joogatunteja. Upeassa Villa Lariossa niitä pidetään hotellin vehmaassa puutarhassa.

Joogan tai pilateksen perässä voi mennä myös järven suurimpaan keskukseen, viihtyisään Comon kaupunkiin, jossa toimii useampia alan kouluja. Lake Como Wellness pitää tunteja englanniksi.

Comojärvi, Italia.
Comojärvellä odottavat suloiset pikkukaupungit ja vanhat huvilat, joista osa on auki vieraille uhkeine puutarhoineen.

7. Granada, Espanja – Hammamin hämyssä

Hammam al Andalus de Granada.
Pieni ja intiimi, arabialaistyylinen Hammam al Andalus de Granada on rentoutumisen keidas Alhambran kukkulan juurella.

Pään yllä kaartuu holvikatto. Hämärissä huoneissa tanssivat kynttilöiden liekit ja vesi lirisee vienosti. Tuoksuu eteerisille öljyille. Lämminvesialtaassa lilluessa silmät lumpsahtavat kiinni miltei väkisin.

Etelä-Espanjan Granadassa sijaitseva, vanhaan rakennukseen tehty viihtyisä pikkukylpylä Hammam al Andalus de Granada on täydellinen paikka hemmotteluhetkeen keskellä kaupunkilomaa. On nautinto lepytellä jalkoja, kun on kuljeksinut ylös ja alas viettävillä mukulakivikujilla ja kukkulan päällä levittyvän Alhambra-linnoitusalueen palatseissa ja puutarhoissa – tai viettänyt talvipäivää läheisen Sierra Nevadan vuoriston laskettelukeskuksessa.

Hammamin puitteet ja tunnelma jäljittelevät perinteistä arabialaista kylpylää, jollaisia toimi seudulla satoja vuosia sitten. Vastaavanlaisia kylpylöitä on muuallakin Espanjassa.

Koristeellisissa tiloissa on pieniä lämmin- ja kylmä­vesialtaita. Välillä voi rentoutua höyrysaunassa tai hieronnassa ja siemailla kupillisen hedelmäteetä.

8. Hverir, Islanti – Avaruusmaisemia ja kuumia lähteitä

Hverir, Islanti.
Islannin vulkaaninen luonto tarjoaa outoja maisemia, erikoista nähtävää ja hienoja ulkoilumaastoja.

Kivikkotasanko sauhuaa ja hehkuu sulfaattikaasujen värjäämänä okran, punaruskean ja oranssin vahvoissa sävyissä. Kävelyreitti vie kiehuvien mutakuoppien luo ja kivikeoille, jotka höyryävät ja sihisevät kuin voimalaitokset. Islannin patikka- ja ulkoilu­maastot ovat kuin toiselta planeetalta, etenkin tämä geotermisesti hyvin aktiivinen Hveririn seutu maan koillisosassa.

Koko Islanti on eksoottinen luontokohde, jonka veroista ei löydy montaa maailmasta. On geysirejä ja jäätikkölaguuneja, vesiputouksia ja laavakenttiä, vuoria ja vuonoja. Kaikkia niitä tulee vastaan, jos kiertää reilun 1 300 kilometrin mittaisen kehätien. Kovakuntoinen voi tehdä sen pyörän selässä.

Islannista nauttii leppoisamminkin. Ihaninta on pulahtaa geotermisten ulkoilmakylpylöiden, kuten Blue Lagoonin, lämpimiin mineraalivesiin. Kasvoille voi tehdä naamion valkoisesta silikamudasta, jota on kerätty altaan reunalla oleviin kulhoihin. Sen kerrotaan tekevän iholle hyvää, nuorentavankin. Ainakin se saa kasvot hetkeksi silkkisiksi.

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 7/2022.

X