Matkailu

Junalla Eurooppaan – mitä jos tekisit ulkomaanmatkasi raiteita pitkin? 3 x junamatka parin viikon lomalle

Kolme eri tavalla kiehtovaa reittiä, jotka voi kulkea maata pitkin junalla Eurooppaan – minkä sinä valitsisit?

Teksti:
Christina Boman
Kuvat:
Istock, Instagram

Junalla Eurooppaan pääsee monia reittejä pitkin.

Kolme eri tavalla kiehtovaa reittiä, jotka voi kulkea maata pitkin junalla Eurooppaan – minkä sinä valitsisit?

Junalla Eurooppaan kulkeminen on Suomen perukoiltakin vallan tehtävissä. Tarjolla on lukemattomia kohteita ja reittejä, mutta kätevimmin junamatka alkaa pettämättömien Tukholman ja Kööpenhaminan kautta.

Näiden tuttujen pääkaupunkien jälkeen reitti erkanee esimerkiksi kolmeen varteenotettavaan vaihtoehtoon.

Junamatka Eurooppaan, reitti 1: Raiteet Lontooseen ja Skotlantiin

Vaikka Iso-Britannia on saarivaltio, Englannin kanaalin alta kulkeva Eurotunneli takaa sen, että visiitille pääsee myös junaraiteita pitkin!

Junalla Eurooppaan: Edinburgh
Skotlannin ylämaita pitkin kulkeva juna kuljettaa Lontoosta Edinburghiin.

Junareitti suurmusikaalien päämajaan kulkee esimerkiksi seuraavan reitin kautta: Turku – Tukholma – Kööpenhamina – Hampuri – Bryssel – Lontoo.

Junamatkailuun keskittyvä Maata pitkin -sivusto arvioi tällä reitillä junamatkojen hinnaksi n. 169 euroa, mutta lopullinen summa vaihtelee yhteyksistä riippuen. Matkan voi Suomessa aloittaa risteilemällä kotipaikkansa sijainnin mukaan Helsingistä tai Turusta.

Matka Tukholmaan taittuu laivalla, mutta muuten matka kulkee sujuvasti ja mahdollisimman päästöttömästi raiteita pitkin. Kun valitsee matkan junalla Eurooppaan, pysähdyksiä voi aina vaihtaa aikataulunsa ja mielensä mukaan.

Esimerkiksi Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäki matkusti kesällä 2022 Lontooseen kulkemalla Ruotsin Tukholman ja Malmön, Tanskan Kööpenhaminan ja Frederician, Saksan Hampurin ja Karlsruhen sekä Pariisin kautta. Lontoosta Anni jatkoi matkaansa Skotlantiin, matkansa lopulliseen määränpäähän.

Anni Sinnemäki raportoi monien maisemien lävitse kulkevasta matkastaan Instagram-tilillään. Anni taittoi kiireetöntä matkaa Helsingistä Edinburghiin kaupunkikurkkauksineen kymmenkunta päivää.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anni Sinnemäki (@annisinnemaki) jakama julkaisu

Jos innostut tekemään saman matkan perässä, Edinburghista on suoria lentoja Suomeen – mutta jos aika sallii, voit junailla samoja latuja takaisin tai tehdä kiinnostavia koukkauksia raiteilla.

Junalla Eurooppaan, reitti 2: suoraan Tukholmasta Berliiniin

Berliini on suosittu matkakohde, ja myös sinne pääsee tänä päivänä kätevästi lentämättä.

Junalla Eurooppaan: Berliini
Berliiniin pääsee suoralla junayhteydellä esimerkiksi Tukholmasta tai Kööpenhaminasta.

Tukholmasta on vuodesta 2021 alkaen kulkenut jopa suora yöjuna Berliiniin. Lähtö iltapäivällä kello 16:n jälkeen mahdollistaa myös päivävisiitin Tukholman nähtävyyksien parissa ennen junamatkaa niille, jotka saapuvat aamulla Tukholman satamaan.

Noin 15–16 tuntia kestävän junamatka-ajan voi kuluttaa normaalien istumapaikkojen lisäksi myös makuuasentoon taittuvilla istumapaikoilla tai kuuden hengen nukkumahytissä. Hinnat vaihtelevat paikkojen mukaan muutamasta kymmenestä eurosta ylöspäin.

Matkat kannattaa varata hyvissä ajoin, sillä tätä reittiä junalla Eurooppaan pyrkii varsin moni pohjoismaalainen! Monet kesäviikot ovat täyteen buukattuja.

Matkan voi kulkea myös pysähtymällä esimerkiksi yllätysten täyteisissä suurkaupungeissa matkan varrella ja tehdä reissusta junakiertomatkan: Tukholma – Malmö – Kööpenhamina – Hampuri – Berliini. Menomatkalla voi jättää pari välistä, paluumatkan kohteiksi.

Junamatka Eurooppaan, reitti 3: jatka Berliinistä Italiaan

Keski-Euroopasta on mahdollista jatkaa matkaa kätevästi myös etelän lämpöön, kuten Italian Gardajärven upeisiin maisemiin.

junamatka gardajärvelle
Sitruunapuistaan kuuluisa Limone sijaitsee Gardajärven länsirannalla jyrkän rinteen juurella.

Yksi varteenotettava reitti kulkee Tukholma – Berliini –  Innsbruck – Verona – Peschiera del Garda – Milano. Italiassa on kätevää kulkea junalla muihinkin haluamiinsa kohteisiin, mutta yksi upea vaihtoehto ostaa Gardajärvellä bussilippu johonkin ihanista järvenrantakylistä harha-askeleena solmukohdista: Limoneen, Brenzoneen, Cisanoon, Sirmioneen…

Gardajärveltä on kätevä jatkaa Milanoon. Jos matkan teemana on mennä junalla Eurooppaan ja lentämällä takaisin, paluu onnistuu suoraan Milanosta. Näin reissun ehtii toteuttaa viipyillenkin kahdessa viikossa.

X