Matkailu

Tukholman museot hurmaavat – tässä ovat sekä parhaat museot että salatut helmet

Haaveiletko keväisestä lomapäivästä Tukholmassa? Suunnittelun voi jo aloittaa! Museokävijälle Tukholma on aarreaitta.

Teksti:
Sanna Wallenius
Kuvat:
Sanna Wallenius

Tukholman idylliset rantareitit tarjoavat silmänruokaa innokkaalle kävelijälle.

Haaveiletko keväisestä lomapäivästä Tukholmassa? Suunnittelun voi jo aloittaa! Museokävijälle Tukholma on aarreaitta.

Näkymä voisi olla Etelä-Ranskasta. Millesgårdenin kaunista sisäpihaa koristavat pylväät, mosaiikkilaatat ja pronssiveistokset. Kalenterin mukaan eletään vuoden pimeintä aikaa, mutta aurinko hehkuu päärakennuksen seinistä kullankeltaisena. Vain vastarannalla näkyvä Silja Serenade muistuttaa, että nyt ei olla Etelä-Euroopassa, vaan Ruotsissa.

 Millesgårdenissa on vaihtuvia näyttelyjä. Taidekierros jatkuu pihan veistospuistossa.
Millesgårdenissa on vaihtuvia näyttelyjä. Taidekierros jatkuu pihan veistospuistossa.

Laiva on lipunut Tukholman Värtanin satamaan hieman ennen aamukymmentä. Päiväristeilyllä on kuusi tuntia aikaa tutkia kaupunkia. Yleensä kävelen Gärdetin asemalle ja hyppään metroon, joka vie keskustaan vajaassa kymmenessä minuutissa.

Tänään olen suunnannut matkaseurueen mukana Lidingöön, joka on Tukholman naapurikunta kolmen kilometrin päässä Värtanista. Saari lumosi myös taiteilijat Carl ja Olga Millesin vuonna 1906, jolloin pariskunta osti korkealta kukkulalta tontin ja rakennutti sinne ateljeekotinsa.

Talon valoisat ja korkeat huoneet ovat kuin tehtyjä taiteelle, ja sitä Millesgårdenissa onkin runsaasti. Kuvanveistäjänä tunnetuksi tulleen Carl Millesin veistoksissa seikkailevat antiikin taruolentoja muistuttavat ihmis- ja eläinhahmot. Mosaiikkilattia on taiteilijakodin kaunis yksityiskohta.

Veistosgalleria jatkuu puutarhassa, jossa suihkulähteet tuovat kesällä teoksiin oman tunnelmansa ja pylväsrivistöt heittävät mielen hetkessä Ateenaan tai Roomaan. Leveää portaikkoa reunustavat magnoliat, joiden kukkaloisto täytyy tulla katsastamaan keväällä.

Tukholman museot: Djurgårdenin yllättäjä

Tukholmassa voisi kiertää viikon koluten pelkästään museoita. Valikoima on huikea ja jokaiselle löytyy oma suosikkinsa. Viking Linen laivalla Tukholmaan saapuvat bongaavatkin usein ensimmäiseksi terminaalin vieressä sijaitsevan valokuvataiteen museon, Fotografiskan.

Monipuolisin museokeskittymä sijaitsee Djurgårdenin saarella, jonne Spårväg City eli raitiolinja 7 kuljettaa Sergelin torilta. Matkalipun voi ostaa automaatista, mutta kätevintä on ladata kännykkään SL:n sovellus (Storstockholms Lokaltrafik). Päivälipun saa alle 16 eurolla ja sillä voi käyttää busseja, metroa ja raitiovaunua 24 tunnin ajan.

 Djurgårdenin Nordiska museet kiinnostaa jo mahtipontisen arkkitehtuurinsa vuoksi.
Djurgårdenin Nordiska museet kiinnostaa jo mahtipontisen arkkitehtuurinsa vuoksi.

Ennen pandemiaa Djurgårdenissa vieraili vuosittain noin kymmenen miljoonaa turistia. Se on yhä Tukholman suosituin kohde, vaikka väkeä onkin tällä hetkellä liikkeellä vähemmän. Vasa-museon vanha sotahylky, Gröna Lundin huvipuisto ja Skansenin eläinpuisto ovat monelle suomalaiselle tuttuja, mutta Djurgårdenin vaikuttavin museo jää helposti pait­sioon.

Koosta se ei ole ainakaan kiinni. 1900-luvun alussa valmistunut Nordiska museet on saanut vaikutteita renessanssiarkkitehtuurista ja muistuttaa keskieurooppalaista linnaa. Mahtipontinen tunnelma jatkuu sisätiloissa, jossa tulijan vastaanottaa Kustaa Vaasan muistomerkki. Patsaan tekijöinä ovat olleet Millesgårdenista tutut Carl ja Olga Milles.

Pariisin muotia ja kellopeliä

Ruotsalaiseen kulttuurihistoriaan keskittyvän Nordiska museetin kiinnostavin uusi näyttely on Nordens Paris. Se vie pariisilaisen haute couture -muodin ytimeen, jota luotiin Tukholman NK-tavaratalon erikoisosastolla 1900-luvun vaihteesta 1960-luvulle saakka. Varakkaat ja tyylitietoiset asiakkaat tilasivat räätäleiltä uniikkeja pukuja mittatilaustyönä.

Tukholmassa mennään tyyli ja maku edellä.

Museon kakkoskerroksessa on esillä kymmeniä taidokkaasti tehtyjä iltapukuja, pikkumustia ja sotavuosien särmiä jakkupukuja. Tämän päivän kertakäyttömuotiin verrattuna taidokkaat leikkaukset, laskokset ja ruusukkeet tekevät vaikutuksen.

Tunnit kiitävät päivä­visiitillä aivan liian nopeasti.

Tukholman suurimman haasteen ymmärtää jo muutaman kohteen jälkeen: tunnit kiitävät päivävisiitillä aivan liian nopeasti, ja karsintaa on tehtävä. Kunpa ehtisi kiertää vielä Södermalmin vintageputiikkeja ja istua kahviloissa! Yksi vaihtoehto on lakata ahnehtimasta. Kiire unohtuu Djurgårdenin sympaattisessa ravintola Villa Godthemissa, jonka pöydissä on valkoiset liinat ja lounaslistalla ruotsalainen klassikko, katkarapuleipä toast skagen.

Suosittuun Villa Godthemiin kannattaa tehdä pöytävaraus.
Suosittuun Villa Godthemiin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Lue myös: Ahvenanmaan parhaat ravintolat, söpöimmät hotellit ja kiinnostavimmat kohteet

X