Terveys

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on monelle tuttu vaiva, joka liittyy tiettyihin pään liikkeisiin – yleistyy keski-iässä

Hyvänlaatuinen asentohuimaus oireilee tietyissä pään liikkeissä. Vaivasta voi päästä jopa kerralla eroon sen parantamiseen suunnitellulla liikesarjalla.

Teksti:
Lotta Pellas
Kuvat:
Istock

Asentohuimaus voi tuntua esimerkiksi sängyssä kylkeä kääntäessä.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus oireilee tietyissä pään liikkeissä. Vaivasta voi päästä jopa kerralla eroon sen parantamiseen suunnitellulla liikesarjalla.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on monelle tuttu vaiva. HUS:in korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Topi Jutilan mukaan on arvioitu, että jopa puolelle väestöstä tulee jossain vaiheessa elämää hyvänlaatuisen asentohuimauksen oire.

Hyvänlaatuisen asentohuimauksen tunnistaa lyhyestä huimauskohtauksesta, joka voi kestää muutamasta sekunnista minuuttiin, mutta harvoin pidempään.

Jutilan mukaan hyvänlaatuinen asentohuimaus liittyy tiettyihin pään liikkeisiin, esimerkiksi pään taivuttamiseen taaksepäin, kumartumiseen ja sieltä nousemiseen sekä sängyssä maatessa kyljen kääntämiseen.

Jos nämä liikkeet aiheuttavat pyörryttävää oloa, kyseessä voi olla hyvänlaatuinen asentohuimaus.

– Toki melkein kaikenlainen huimaus ainakin pahenee erilaisessa liikkeessä, Jutila toteaa.

Liikkumisen aikana esiintyvä huimaus ei välttämättä ole merkki hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta. Esimerkiksi jumissa oleva niska voi oireilla huimauksena.

Lue myös: Onko huimaus tai pyörtyminen vakavaa? 6 yleistä syytä, joista huimaus voi johtua

Väärässä paikassa olevat kiteet aiheuttavat huimausta

Hyvänlaatuinen asentohuimaus on vaiva, jolle on selkeä selitys.

Sisäkorvassa sijaitsee kehon tasapainoelin. Sen suoraviivaista kiihtyvyyttä aistivassa osassa, geelikalvon päällä, on kalsiumkarbonaattikiteitä. Kiihtyvässä liikkeessä geelikalvo ikään kuin taipuu kiteiden ansiosta. Tällöin taipuvat myös tasapainoelimen aistinsolujen karvat, ja ihminen aistii liikkeen. Tämän prosessin ansiosta ihminen tuntee esimerkiksi auton kiihtymisen ja jarruttamisen.

Geelikalvossa kiinni olevat kiteet voivat irrota, mikä saattaa aiheuttaa hyvänlaatuista asentohuimausta. Huimaus ei kuitenkaan ole kiteiden irtoamisen automaattinen seuraus. Oireita alkaa ilmetä siinä vaiheessa, kun kiteet kulkeutuvat väärään paikkaan tasapainoelintä, sen takakaarikäytävään. Kiteitä menee harvemmin vaakasuoraan kaarikäytävään.

Jutilan mukaan arviolta 10–15 %:ssa tapauksia hyvänlaatuinen asentohuimaus johtuu vaakasuorassa kaarikäytävässä olevista kiteistä.

Ikä altistaa kiteiden irtoamiselle, samoin pään lyöminen.

– Iän ja pään lyömisen lisäksi hyvänlaatuinen asentohuimaus voi alkaa hammastoimenpiteen tai joskus muun kirurgisen toimenpiteen jälkeen. Altistumisen ajatellaan johtuvan pitkittyneestä selkäasennosta ja poraamisen aiheuttamasta tärinästä sisäkorvassa. Hyvänlaatuista asentohuimausta liittyy joskus muihin korvaperäisiin huimaussairauksiin, Jutila kertoo.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus diagnosoidaan liikesarjalla

Lääkäri diagnosoi hyvänlaatuisen asentohuimauksen teettämällä potilaalla sarjan liikkeitä, jotka paljastavat vaivan. Hyvänlaatuisesta asentohuimauksesta kielii myös silmien liike: ihmisen ollessa selällään pää taakse taivutettuna silmät tekevät hakkaavaa liikettä otsaa kohti. Tällöin ihminen yleensä kokee myös huimausta.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus ei nimensä mukaisesti ole vaarallinen. Tosin sen lieveilmiöt voivat johtaa vakavampiin ongelmiin. Etenkin iäkkäillä huimauskohtaukset voivat hoitamattomina aiheuttaa kaatumisia.

Jutilan mukaan hyvänlaatuinen asentohuimaus yleistyy keski-iässä. Tyypillinen asentohuimauksesta kärsivä on 60–70-vuotias. Lapsilla ja nuorilla sairaus on hyvin harvinainen.

Näin hyvänlaatuisen ja vaarallisen huimauksen erottaa toisistaan

Äkillisesti alkava huimaus voi myös olla merkki vakavasta sairaudesta.

– Vakavalla sairaudella huimauksen yhteydessä tarkoitetaan aivoperäisiä ongelmia, Jutila täsmentää.

Huimauksen yhteydessä esiintyvä voimakas päänsärky, kahtena näkeminen, raajojen toimimattomuus, puhumisen ongelmat tai muut tämän tyyppiset oireet ovat merkkejä vakavista ongelmista.

– Jos kyseessä on hyvänlaatuinen asentohuimaus, tällaisia oireita ei ole. Siinä huimaus ei jatku yhtäjaksoisena pidempään ja rajautuu sitä provosoiviin pään liikkeisiin.

Hyvänlaatuinen asentohuimaus paranee liikesarjalla

Asentohuimausta hoidetaan liikesarjalla, jossa pyöritetään päätä ja vartaloa tietyn kaavan mukaan. Näin väärässä paikassa tasapainoelintä olevat kiteet pyritään saamaan liikkumaan kohtaan, jossa ne eivät enää aiheuta huimausoireita.

– Vaiva voi väistyä jo yhdellä onnistuneella liikesarjalla, Jutila sanoo.

Jutilan mukaan hyvänlaatuinen asentohuimaus on herkkä uusiutumaan. Hänen mukaansa on arvioitu, että noin puolella hyvänlaatuinen asentohuimaus uusiutuu viiden vuoden kuluessa ensimmäisistä oireista.

– Jos tämä uusiutuu, niin yleensä ihminen aika nopeasti tietää, mistä on kyse.

Jutilan mukaan tällöinkin on mahdollista saada huimauskohtaukset taltutettua liikesarjojen avulla.

X