Terveys

Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä? 5 kysymystä ja vastausta hiivatulehduksesta

Hiivatulehdus aiheuttaa ikäviä oireita, mutta myös muuta päänvaivaa. Gynekologi Marja Metsä-Heikkilä vastaa 5 intiimiin kysymykseen hiivatulehduksesta.

Teksti:
Minna Nevalainen
Kuvat:
Istock

Hiivatulehdus ei ole tarttuva tauti.

Hiivatulehdus aiheuttaa ikäviä oireita, mutta myös muuta päänvaivaa. Gynekologi Marja Metsä-Heikkilä vastaa 5 intiimiin kysymykseen hiivatulehduksesta.

Kutinaa, kirvelyä ja paakkuista valkovuotoa. Hiivatulehdus on epämiellyttävä, mutta melko yleinen vaiva.

Hiivatulehduksen aiheuttaa emättimessä muutenkin tavattava Candida albicans -niminen hiivasieni. Kun sen kasvu yltyy, oireena on hiivatulehdus. Hiivatulehduksen riskiä lisäävät raskaus, antibioottikuuri, ehkäisypillerit, diabetes tai immuunitoiminnan vajaustila. Tiukkat vaatteet tai jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö voivat hautoa ja ärsyttää limakalvoja ja aiheuttaa niille vaippaihottumaa, mikä saattaa altistaa hiivatulehduksen puhkeamiselle. Aina hiivatulehdukselle ei löydy selvää syytä.

Kysyimme gynekologi Merja Metsä-Heikkilältä 5 intiimiä kysymystä hiivatulehduksesta.

1. Voiko hiivatulehduksen aikana harrastaa seksiä?

Hiivatulehduksen aikana yhdyntä voi sattua. Ulkosynnyttimien limakalvoilla voi olla pieniä haavaumia tai punoitusta. Hiivatulehduksen muita oireita ovat voimakas kutina, kirvely ja paakkuuntuva valkovuoto. Hiivatulehduksen aikana monenkaan ei tee mieli seksiä.

2. Voiko hiivatulehdus tarttua kumppaniin?

Hiivatulehdus ei ole tarttuva tauti. Se ei myöskään sukupuolitautien tavoin leviä kohtuun tai munajohtimiin vaan on puhtaasti paikallinen. Jos partneri saa oireita, se johtuu yleensä siitä, että hänellä on iholla esimerkiksi haava tai joku muu sairaus.

3. Tulisiko intiimihygieniaan kiinnittää jotain erityistä huomiota hiivatulehduksen aikana?

Hiivatulehdus ei parane eikä pahene pesemällä. Noudata hyvää henkilökohtaista hygieniaa, mutta älä peseydy liian usein. Älä käytä saippuaa tai suihkuta vettä suoraan emättimeen. Pesuaineiden pH:n tulee olla alle 7.

4. Miten hiivatulehduskierteen voi estää?

Sokerin syöntiin kannattaa kiinnittää huomiota ja välttää sokeripitoisia juomia ja ruokia. Ruokavaliostakin voi saada apua esimerkiksi syömällä maitohappobakteereita sisältävää maustamatonta jogurttia. Vessassa käydessä tulee alapää pyyhkiä aina edestä taaksepäin. Hiiva voi nimittäin levitä myös peräsuolesta emättimen puolelle.

5. Auttavatko apteekin itsehoitolääkkeet hiivatulehdukseen?

Kyllä. Apteekista löytyy niin emätinpuikkoja kuin suun kautta otettavia lääkkeitä. Ulkosynnyttimille voidaan käyttää emulsiovoiteita. Jos yhdestä lääkekuurista ei ole apua, on syytä mennä lääkäriin, sillä silloin kyseessä on todennäköisesti joku muu sairaus tai tulehdus kuin hiivatulehdus. Esimerkiksi myös klamydia saattaa oireilla kirvelyllä ja kutinalla.

Joskus limakalvot voivat myös ärtyä, mistä aiheutuu hiivatulehduksen kaltaisia oireita. Esimerkiksi tiheät yhdynnät varsinkin tuoreessa parisuhteessa aiheuttavat tavallista enemmän hankausta limakalvoille, mikä voi aiheuttaa pieniä haavaumia ja siten kirvelyä ja kutinaa. Tällaista vaivaa voi hoitaa perusvoiteilla.

Lähteet: terveyskirjasto.fi

Lue myös:

Kannattaako nukkua alushousut jalassa vai ilman alushousuja? Asiantuntijalta yksiselitteinen vastaus

Kutina alapäässä voi johtua muustakin kuin hiivasta – bakteerivaginoosi ja muut salakavalat intiimivaivat

Huolehditko oikein alapääsi terveydestä? Vältä nämä 8 yleistä virhettä

Millainen valkovuoto on normaalia? Valkovuoto voi paljastaa hiivan tai herpeksen

Onko valkovuotosi normaalia? Runsas valkovuoto ja tympeä haju voivat olla merkki tulehduksesta

X