Terveys

Voikukan terveyshyödyt herättävät kiinnostusta – apua ihottuman, selluliitin ja syylien hoitoon?

Luulitko, että voikukka on vain hyödytön rikkakasvi? Ehei, voikukkaa on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan erilaisten vaivojen hoitamiseen.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Voikukan mahdollisista terveyshyödyistä innostunut voi käyttää voikukasta niin lehdet, varren, kukan kuin juuretkin.

Luulitko, että voikukka on vain hyödytön rikkakasvi? Ehei, voikukkaa on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan erilaisten vaivojen hoitamiseen.

Vaikka tutkimusta voikukan terveyshyödyistä tarvitaan lisää, voikukka saattaa hyvinkin vaikuttaa terveyteen monella tapaa suotuisasti.

Nämä ovat voikukan mahdolliset terveyshyödyt:

1. Vapaiden radikaalien haitallisten vaikutusten vähentäminen

Voikukka on mainio antioksidanttien lähde. Antioksidantit neutraloivat vapaiden radikaalien haitallisia vaikutuksia, eli ennenaikaista vanhenemista ja tiettyjen sairauksien etenemistä.

2. Kolesterolin alentaminen

Voikukka sisältää bioaktiivisia yhdisteitä, jotka voivat auttaa vähentämään ihmisen kolesterolia. Vuonna 2010 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin voikukan vaikutusta kaniin. Havaittiin, että voikukan juuri ja lehdet voivat alentaa kolesterolia eläimillä, jotka ovat korkeakolesterolisella dieetillä.

Toisessa, hiirillä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että voikukkien kulutus pienensi kokonaiskolesterolia ja rasvaa maksassa. Tutkijat olivat sitä mieltä, että voikukka voi kenties jonain päivänä auttaa hoitamaan lihavuuteen liittyvää rasvamaksaa. Asiaa täytyy kuitenkin tutkia ihmisillä ennen kuin tiedetään, kuinka tehokas voikukka todella voi olla kolesterolin alentamisessa.

3. Verensokerin säätely

On joitakin todisteita siitä, että voikukka sisältää yhdisteitä, jotka voivat auttaa verensokerin säätelyssä. Vuonna 2016 eräät tutkijat esittivät, että voikukkien antihyperglykeemiset, antioksidatiiviset ja anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat auttaa hoitamaan tyypin 2 diabetesta. Kuten kolesterolin alentamisesta, myös tästä tarvitaan kuitenkin lisää näyttöä.

4. Tulehduksen vähentäminen

Jotkut tutkimukset osoittavat, että voikukkauutteet ja -yhdisteet voivat auttaa vähentämään tulehdusta kehossa. Vuonna 2014 tehdyssä tutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että voikukkien kemikaaleilla oli jonkin verran myönteisiä vaikutuksia tulehdusvasteiden vähentämiseen. Tutkimus tehtiin kuitenkin soluille, ei ihmisille, joten lisänäyttö on tarpeen asian vahvistamiseksi.

5. Verenpaineen alentaminen

Voikukka on hyvä kaliumin lähde – ja kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että kalium voi auttaa vähentämään verenpainetta.

6. Painonpudotuksen helpottuminen

Jotkut tutkijat ovat ehdottaneet, että voikukka voisi auttaa ihmisiä painonpudotuksessa. Tämä perustuu voikukan kykyyn parantaa hiilihydraattiaineenvaihduntaa ja vähentää rasvan imeytymistä.

Pienessä, hiirellä tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että klorogeenihappo, joka on voikukan kemikaali, voi auttaa vähentämään painonnousua ja lipidien kertymistä. Vahvoja todisteita tämän väitteen tueksi ei kuitenkaan ole.

7. Syöpään sairastumisen riskin vähentäminen

Joissain tutkimuksissa on saatu osviittaa siitä, että voikukka voi vähentää tiettyjen syöpätyyppien kasvua.

Tähän mennessä tutkimuksissa on todettu, että voikukat voivat hidastaa paksusuolen syövän, haimasyövän ja maksasyövän kasvua. Eräs tutkimus, jossa tutkittiin syövän kasvua koeputkessa, osoitti, että voikukkauute voi auttaa vähentämään maksasyövän kasvua.

8. Immuunijärjestelmän vahvistaminen

On yhä enemmän todisteita siitä, että voikukka voi vahvistaa immuunijärjestelmää.

9. Ruoansulatuksen edistäminen

Voikukkaa on perinteisesti käytetty ruoansulatuksen edistämiseen sekä ummetuksen ja muiden ruoansulatusongelmien hoitoon. Eläinkokeissa on saatu asiasta hyvää näyttöä, mutta ihmisillä tehtäviä tutkimuksia tarvittaisiin, jotta asia voitaisiin vahvistaa.

10. Ihon pitäminen terveenä

Voikukkaa käytetään eri tavoin niin sisäisesti kuin ulkoisestikin ihottumien, kutinan ja jopa selluliitin hoitoon. Voikukan maitiaisnestettä voidaan käyttää ulkoisesti syylien hoitoon.

Jotkut tutkimukset osoittavat, että voikukka voi suojata ihoa auringon aiheuttamilta vaurioilta. UV-valo aiheuttaa huomattavaa vahinkoa iholle ja edistää ihon ikääntymistä. Vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin ihosoluja koeputkessa ja todettiin, että voikukka voi vähentää tietyntyyppisen UV-valon vaikutusta.

Lähteet: Medical News Today, Virpi Raipala-Cormier: Frantsila Luonnon kotiapteekki (WSOY, 2019)

X