Terveys

Ylipaino kannattaa laihduttaa pois viimeistään tässä iässä – vanhemmiten laihdutuskuurit ovat jopa vaarallisia

Jos olet keski-ikäinen ja aiot pudottaa liikakilot, se kannattaa tehdä nyt. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän liikut, sitä nuorempana kehosi pysyy.

Teksti:
Maria Tojkander

Onnellinen, terveellinen arki

Jos olet keski-ikäinen ja aiot pudottaa liikakilot, se kannattaa tehdä nyt. Kannattaa muistaa, että mitä enemmän liikut, sitä nuorempana kehosi pysyy.

Suunnitteletko laihdutuskuuria? Jos olet keski-ikäinen, ylipaino kannattaa pudottaa nyt. Vanhemmiten nopeasti laihduttaminen voi nimittäin olla jopa vaarallista.

– Ruokavalion muuttaminen terveellisemmäksi ja liikunnan lisääminen on aina hyödyllistä, mutta jos laihdutetaan vähillä kilokaloreilla ja ilman liikuntaa, menetetään lihaskudosta, sanoo Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen.

Tämä on ongelma varsinkin ikääntyneillä, sillä ikääntyessä lihaskudosta menetetään joka tapauksessa.

– Siksi rajut laihdutuskuurit pitäisi jättää pois viimeistään eläkeiän kynnyksellä, Pietiläinen sanoo.

Mitä ikääntyneempi keho, sitä enemmän liikuntaa se tarvitsee

Sitä, missä iässä lihaskato kullakin tarkalleen alkaa, on mahdotonta sanoa tarkkaan, sillä ihmisten kehot ikääntyvät eri tahtia. Yhdellä kuusikymppisellä voi olla viisikymppisen keho ja toisella seitsemänkymppisen.

Erot aiheutuvat monesta tekijästä, mutta aivan ylivoimaisesti tärkein syy perusterveellä ihmisellä on liikunnan määrä. Mitä enemmän liikut, sitä nuorempana kehosi pysyy.

– Lihaskato alkaa liikunnallisesti passiivisella ihmisellä viimeistään viisikymppisenä, Pietiläinen sanoo.

Ikääntyessä myös aineenvaihdunta hidastuu. Sitäkin voi estää liikkumalla paljon.

– Mitä ikääntyneempi keho, sitä enemmän liikuntaa se tarvitsisi.

Höttöhiilarit ja turhat rasvat pois, proteiinia ja vitamiineja tilalle

On kuitenkin olemassa muitakin tapoja taistella lihavuutta vastaan kuin kitukuurit.

Turvallinen resepti painonhallintaan niin ikääntyneille kuin nuoremmillekin on Pietiläisen mukaan se, että jätetään ruokavaliosta turhat höttöhiilihydraatit ja turhat rasvat pois, syödään tarpeeksi proteiinia ja huolehditaan riittävästä vitamiinien saannista. Ja liikutaan paljon.

X