Hyvinvointi

Vältä hammaslääkäri – Näin saat kauniimman hymyn kotikonstein

Teksti:
Anna.fi

Pienet jokapäiväiset valinnat ovat hampaiden kunnon kannalta merkittäviä. Listasimme viisi arjen vinkkiä hampaiden hyväksi.

1. Syö enintään 5–6 kertaa päivässä

Napsiminen ei tee hyvää hampaille. Hampaat kestävät vain 5–6 happohyökkäystä päivässä, joten niin monta kertaa vuorokaudessa voi surutta syödä. Jos aterioita nauttii enemmän, hampaisto rasittuu, kun suuta suojaava sylki ei pääse palautumaan jatkuvien happohyökkäysten takia normaaliin tilaansa.

Lue myös: Suu kuntoon

2. Juo limut ja mehut kylminä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että hampaille on parempi, kun limpparit ja mehut nautitaan kuuman sijaan kylmänä. Muista myös, että hampaita ei saa harjata heti happaman juoman juomisen jälkeen, vaan vasta puolen tunnin kuluttua juoman nauttimisesta.

Lue myös: Hammaseroosio syövyttää kiilteen

3. Käytä juodessasi pilliä

Kun nautit happamia, sokerisia tai hampaita värjääviä juomia, pillin käyttäminen kannattaa. Näin juoma ei huuhdo koko suuta ja on hampaille kevyempi rasite.

Lue myös: Hampaiden kotivalkaisu – Näin onnistut!

4. Syö hedelmät kokonaisina

Vaikka erilaiset smoothiet ja fruitiet ovat nyt kovassa huudossa, hampaiden kannalta järkevämpää on syödä hedelmät kokonaisina. Kokonaisten hedelmien syöminen lisää syljeneritystä, ja sylki taas suojelee hampaita.

Lue myös: Hedelmäsokeri – Terveellinen vai ei?

5. Herkuttele juustoilla ja pähkinöillä

Juustot ja maustamattomat pähkinät ovat herkkua hampaille! Esimerkiksi aterian jälkeen nautittuna ne katkaisevat happohyökkäyksen.

Lue myös: Puhdas, raikas suu – Varma olo

Vinkit antoi hammaslääkäri Jasmine Ben-Ami.

Lue lisää:

Nämä sairaudet hammaslääkäri voi nähdä suustasi
Hammas irtosi
Naisen vuosihuolto – Tarkista nämä asiat terveydestäsi säännöllisesti

Teksti: Hilppa Alanko
Kuva: Colourbox

X