Hyvinvointi

Verenpaine tarkkailuun

Teksti:
Anna.fi

Vähemmän suolaa, lisää liikuntaa ja kilot kuriin. Siinä parhaat keinot verenpaineen hallintaan. Tärkeää on myös tiedostaa kohonneen verenpaineen riskit sekä mitata paine vuosittain, sillä korkeakaan verenpaine ei välttämättä oirehdi.

Verenpaine tarkkailuun

Kohonneesta verenpaineesta kärsii arviolta noin puolitoista miljoonaa suomalaista, mutta vain puolet heistä tietää sen. Vielä pienempi joukko oivaltaa, että vaiva on vakava: pahimmillaan korkea verenpaine johtaa kuolemaan.

– Kohonnut verenpaine altistaa erilaisille sydän- ja verisuonitautitapahtumille, kuten sydän- ja aivoinfarktille sekä aivoverenvuodolle. Kohonnut verenpaine on myös tärkein yksittäinen aivohalvauksen hoidettavissa oleva vaaratekijä, varoittaa dosentti, sisätautien erikoislääkäri Ilkka Kantola.

Sekin on monelle yllätys, että lievästikin kohonneesta verenpaineesta on haittaa. Se voi lisätä suomalaisessa väestössä sydän- ja verisuonitautivaaraa merkittävästi.

– Perimä altistaa korkealle verenpaineelle, mutta on varsin yleistä, ettei kohonneelle paineelle löydy selkeää syytä. Taustalla voi olla runsas suolan käyttö tai ylipaino, etenkin jos siihen liittyy uniapnea: verenpaine ylittää normaalin rajan yli puolella kaikista uniapneapotilaista.

Korkea verenpaine voi johtua myös munuaisperäisistä syistä tai lisäkilpirauhasen tai -munuaisen hyvälaatuisista kasvaimista. Ne erittävät hormonia, joka nostaa verenpainetta. Nämä elimelliset syyt ovat kuitenkin harvinaisia: vain 5-10 prosenttia kohonneesta verenpaineesta on niiden seurausta.

Lastenkin paine voi kohota

Raskausaikana verenpaine ei yleensä nouse, vaikka paino nouseekin – ellei odottaja sairastu raskausmyrkytykseen. Tämä voi nostaa painetta. Sama koskee raskausdiabetesta: yli 20 prosentilla sitä sairastavilla on kohonnut verenpaine.

– Niillä, joilla verenpaine on raskauden aikana korkea, kehittyy usein myöhemmällä iällä korkea verenpaine. Myös vaihdevuosien jälkeen naisten verenpaine saattaa kohota. Se johtuu siitä, että estrogeenitasot tippuvat, jolloin paino alkaa nousta. Ylipaino ei kuitenkaan automaattisesti merkitse kohonnutta verenpainetta. Jos fyysinen kunto on hyvä ja elintavat terveelliset, voi paine pysyä lihavallakin normaalina. Usein se kuitenkin kohoaa lihomisen myötä, joskin prosessi voi olla erittäin hidas. Yleensäkin verenpaineen kohoaminen tapahtuu hitaasti, vuosien saatossa.
Tavallisesti painon pudottaminen laskee painetta.

Ilkka Kantola uskoo, että jos laihtuminen tapahtuu siinä vaiheessa, kun verenpaine on vasta lähtenyt nousuun, voidaan jopa päästä eroon verenpainelääkkeistä. Ja karistipa ihminen kiloja missä vaiheessa hyvänsä, merkitsee se joka tapauksessa helpompihoitoista verenpainetta. Tämä tarkoittaa, että yleensä lääkitystä voidaan vähentää.

– Myös normaalipainoisen tai laihan ihmisen verenpaine voi olla koholla. Tämä voi johtua epäterveellisistä elintavoista, perimästä tai elimellisistä syistä. Lisäksi ikääntyminen nostaa verenpainetta, koska se jäykistää yhtä lailla laihan kuin lihavankin valtimoiden seinämää, mikä nostaa pikku hiljaa yläpainetta. Tämän takia olisi tärkeää, että kaikki – kokoon katsomatta – tietäisivät verenpainearvonsa ja tuntisivat suosituslukemat.
Kantolan mielestä verenpaine tulisi mitata kerran vuodessa 15-vuotiaasta lähtien. Jos suvussa on kohonnutta verenpainetta, mittaamisen voisi aloittaa vieläkin aikaisemmin.

– On mahdollista, että lapsillakin on kohonnut verenpaine. Yleensä sen taustalta löytyy selkeä elimellinen syy, mutta myös lihavuus voi nostaa lasten verenpainetta. Yhdysvalloissa peräti 60 prosenttia lasten kohonneesta verenpaineesta johtuu ylipainosta.

Oireet epämääräisiä

Yksi mittaus ei kerro totuutta, sillä esimerkiksi jännitys saattaa nostaa verenpaineen huippulukemiin. Lääkärin tekemä mittaus voi näyttää jopa huomattavasti kohonneesta verenpaineesta kielivää lukemaa 190/110 mmHg, mutta kun paine mitataan ilman jännitystekijöitä kotona, saadaan lukemaksi ihanteellinen arvo 120/70 mmHg. Tämän takia vasta neljän hoitajan tekemän kaksoismittauksen jälkeen voidaan ratkaista, tarvitseeko potilas mahdollisesti lääkehoitoa.

– Myös kotimittarit ja terveyskeskusten itsemittauspisteet ovat hyvä tapa mitata verenpainetta. Nykyiset laitteet ovat luotettavia ja helppokäyttöisiä. Kotimittaus säästää myös aikaa ja vaivaa, kun ei tarvitse mennä pelkästään verenpaineen mittauksen takia lääkärille, sanoo Kantola.
Verenpaine tulisi mitata säännöllisesti, vaikka ihminen tuntisi olonsa kaikin puolin terveeksi. Kohonnut verenpaine ei nimittäin juurikaan oirehdi. Lisäksi oireet ovat hyvin epämääräisiä. Esimerkiksi huono olo, huimaus ja päänsärky voivat johtua kohonneesta verenpaineesta, mutta yhtä hyvin ne voivat olla muiden sairauksien oireita, tai ne voivat liittyä stressiin tai väsymykseen.

– Kova jyskyttävä päänsärky on kuitenkin aina hälyttävä oire, jonka takia kannattaisi hakeutua lääkärin tutkittavaksi, neuvoo Kantola.

Yhtä tärkeää kuin verenpaineen mittaaminen on paineen pitäminen kurissa. Se onnistuu usein kotikonstein. Suolan käytön vähentäminen voi laskea verenpainetta yhtä paljon kuin yksi verenpainelääke eli suurimmillaan 10/5 mmHg. Se tehostaa myös verenpainelääkityksen vaikutusta.

– Suositeltavaa olisi, että suolaa käytettäisiin alle 5 grammaa vuorokaudessa. Pienemmälläkin annoksella pärjää: luonnonkansat, jotka eivät korkeasta verenpaineesta kärsi, käyttävät vuorokaudessa vain alle gramman suolaa. Me suomalaiset sen sijaan syömme suolaa useimmiten ainakin 6-9 grammaa päivässä. Yli puolet siitä saamme valmiista elintarvikkeista, kuten leivistä ja juustoista. Myös maissihiutaleissa eli aamiaismuroissa voi olla runsaasti suolaa. Tämän takia olisi hyvä tutkia elintarvikkeiden suolapitoisuuksia jo kaupassa, sillä tarjolla on myös vähäsuolaisia vaihtoehtoja.

Suolaherkkyys tyypillistä suomalaisille

30-60 prosenttia suomalaisista on suolaherkkiä. Se johtuu perimästä. Käytännössä suolaherkkyys tarkoittaa sitä, että elimistö ei pysty poistamaan suolaa normaalilla tavalla munuaisten kautta. Verenpaine nousee, jotta suola poistuisi.

– Valitettavasti ei ole olemassa konstia, jolla suolaherkkyys voitaisiin selvittää. Siihen voi viitata se, jos lakritsi tai salmiakki – pienikin määrä – nostaa verenpainetta. Silloin suolan käyttöä kannattaa radikaalisti vähentää. Se voi jopa korjata tilanteen, eikä muuta hoitoa tarvita.
Myös rasva kannattaisi karsia ruokavaliosta minimiin. Kovat rasvat tulisi vaihtaa pehmeisiin, kuten rypsiöljyyn ja kasvimargariineihin, ja niitäkin tulisi käyttää niukasti.

– Reipas rasvan käyttö kostautuu ylipainona ja nostaa siten verenpainetta. Sama koskee runsasta alkoholin käyttöä. Sekin lihottaa. Jos juo yli neljä drinkkiä päivässä, nousee verenpaine myös itsestään. Haitallisinta on pitkäaikainen säännöllinen juominen, koska silloin verenpaine on koko ajan kohollaan. Kohtuukäyttö sen sijaan ei verenpainetta nosta.

Painonhallintaa tukee liikunta. Säännöllinen kestävyysliikunta alentaa myös verenpainetta. Parhaita lajeja ovat aerobiset liikuntamuodot, kuten reipas kävely, pyöräily, hiihto tai erilaiset pallopelit. Olennaisinta on löytää itselleen mieluisa liikuntalaji, josta nauttii ja jota harjoittaa mielellään. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja onnistuu varmimmin. Ihanteellisinta olisi liikkua kerralla 30-60 minuuttia ainakin 2-3 kertaa viikossa, mutta aluksi vähempikin riittää – yksikin askel on tyhjää parempi.

– Tupakoinnista tulisi luopua tykkänään, koska se kasvattaa sydän- ja verisuonitautien riskin moninkertaiseksi. Verenpainetta tupakointi nostaa noin puolen tunnin ajaksi polttamisen jälkeen. Jos kyse on ketjupolttajasta, on verenpaine jatkuvasti kohollaan. Tämä johtaa verisuonen seinämän paksuuntumiseen, jonka kautta kehittyy korkea verenpaine.

Tulossa verenpainerokote

Jos kotikonstit eivät riitä pitämään verenpainetta kurissa tai laskemaan sitä suositustasolle, tarvitaan avuksi lääkehoitoa. Siihen turvaudutaan aina, kun verenpaine ylittää 160/100 mmHg, vaikka ihminen olisi muuten täysin terve. Jos potilaalla on runsaasti valtimotaudin muita riskitekijöitä, aloitetaan lääkitys jo aiemmin – kun lukema 140/90 mmHg menee rikki.

– Lääkehoito räätälöidään yksilöllisesti potilaan mukaan. Usein hoitoon käytetään kahta tai kolmea lääkettä, sillä vain kolmasosa potilaista pääsee tavoitetasapainoon yhden lääkkeen avulla. Yleensä lääkityksellä ollaan loppuelämä. Sen lopettamista voidaan harkita ainoastaan silloin, kun elintapamuutokset onnistuvat hyvin ja verenpaine pysyy tavoitelukemissa vähintään vuoden ajan.

Lääkehoidosta on Kantolan mukaan todellista hyötyä. Sen ansiosta aivoinfarktit vähenevät 35-40 prosenttia, sydäninfarktit 20-25 prosenttia ja sydämen vajaatoiminta peräti 50 prosenttia. Myös kuolemantapauksia on vähemmän.

– 1930-luvulla ei verenpainelääkkeitä vielä ollut, ja silloin tehdyt tutkimukset kertovat, että iso osa verenpainepotilaista kuoli hyvin nopeasti, jopa puolen vuoden sisällä siitä, kun korkea verenpaine oli diagnosoitu. Tämä puhuu lääkityksen puolesta. Valitettavasti lääkehoidon tavoitteet toteutuvat huonosti. Usein lääkehoito aloitetaan liian myöhäisessä vaiheessa tai lääkitys on riittämätön. Tämä johtunee siitä, että sekä lääkärit että potilaat pelkäävät lääkkeiden sivuvaikutuksia. Tämän takia lääkkeitä ei myöskään syödä määräysten mukaisesti. Lääkkeet voivat olla lisäksi hintavia, mikä vaikuttaa niiden käyttöön.

Tulevaisuudessa tablettihoidon rinnalle saataneen kahdesti vuodessa otettava verenpainerokote, jonka tehtävänä on pitää paine hallinnassa. Ehkäisykeinoksi siitä ei kuitenkaan ole.

Asiantuntijana dosentti, sisätautien erikoislääkäri Ilkka Kantola, Turun yliopistollinen keskussairaala

Teksti: Maarit Vuoristo

X