Hyvinvointi

Hampaiden yöllinen pureminen voi pahentaa kaksoisleukaa – testasimme Voice Massagen, joka poistaa puremisesta johtuvia ongelmia

Kun vääränlainen purenta aiheuttaa päänsärkyä tai äänentuotantoon ja hengitykseen liittyvät lihakset ovat jumissa, Voice Massage -hierontahoito voi helpottaa tilannetta. Tavallisesta hieronnasta poiketen siinä keskitytään hengityslihasten käsittelyyn ja purentalihaksia hierotaan myös suun sisältä.

Teksti:
Iina Alanko
Kuvat:
Istock

Voice Masasge voi helpottaa hampaiden puremisesta aiheutuvia oireita.

Kun vääränlainen purenta aiheuttaa päänsärkyä tai äänentuotantoon ja hengitykseen liittyvät lihakset ovat jumissa, Voice Massage -hierontahoito voi helpottaa tilannetta. Tavallisesta hieronnasta poiketen siinä keskitytään hengityslihasten käsittelyyn ja purentalihaksia hierotaan myös suun sisältä.

1. Mitä on Voice Massage?

Suomalaisen hieroja Leena Koskisen kehittämä Voice Massage on klassista hierontaa, jonka tavoitteena on rentouttaa äänentuottoon, hengitykseen ja purentaan osallistuvia lihasryhmiä ja vapauttaa rintakehän, kaularangan ja pään jännitystiloja.

– Voice Massage on kokonaisvaltainen hoito, jossa rauhalliset ja hitaat hierontaotteet vaikuttavat syviin kudoksiin. Otteet ovat tarkkaan määriteltyjä, kertoo fysioterapeutti ja Voice Massage -hieroja Iiris Aittola.

Hoitomuoto sai alkunsa 1980-luvun alussa, kun Koskinen tuskastui potilaidensa kroonistuneisiin niska-hartiakipuihin. Koskinen alkoi tutkia ihmisen anatomiaa ja fysiologiaa ja erityisesti lihasten ja niiden vastavaikuttajalihasten toimintaa. Asiakastyössä hän alkoi hoitaa molempia: kun asiakas tuli niska-hartiahierontaan, Koskinen käsitteli myös hänen rintalihaksistoaan, kehon etupuolta.

2. Miten hoito eroaa tavallisesta hieronnasta?

Se on länsimaiseen lääketieteeseen pohjautuva erikoishierontahoito. Tavallisesta hieronnasta se eroaa siten, että siinä hoidetaan erityisesti hengityslihaksistoa.

Erityistä on sekin, että purentalihaksia hierotaan myös suun sisäpuolelta.

3. Kenelle Voice Massage sopii?

Alunperin Voice Massage suunniteltiin auttamaan laulajia, laulunopiskelijoita ja puhallinsoittajia, jotka käyttävät työkaluina ääntään, hengitystään ja kasvolihaksiaan.

– Ongelmat äänen kanssa voivat olla hyvin dramaattisia esimerkiksi laulajalle tai näyttelijälle. Ääni on hyvin herkkä, ja herkästi sitä täytyy myös hoitaa, Aittola sanoo.

Rentous on hyvän äänenkäytön perusta, on kyse sitten puhumisesta tai laulamisesta. Nykyään hoidossa käy paljon esimerkiksi opettajia ja päiväkotien työntekijöitä, joiden ääni on jatkuvasti kovilla työympäristön hälinän vuoksi.

– Melu on riskitekijä äänelle. Kun joutuu jatkuvasti puhumaan hälinän yli, käyttää ääntään yli sen luonnollisten rajojen. Pahimmillaan äänihuuliin voi muodostua kyhmyjä.

4. Hyötyykö hoidosta, vaikkei äänen kanssa olisi ongelmia?

Kyllä. Hoidosta voi olla hyötyä myös tavallisista niska-hartiaseudun ongelmista kärsiville sekä niille, joilla on tapana purra hampaita yhteen.

– Stressi saa ihmisen usein puremaan yöllä hampaita yhteen, mikä aiheuttaa monenlaisia oireita ja jännitystiloja.

Purennan aiheuttamien jännitystilojen poistamisen lisäksi hoidosta voi saada apua muun muassa hengitys- tai nielemisongelmiin, tinnitykseen, päänsärkyyn ja käsien puutumiseen.

Sairauksia hoito ei paranna, mutta se voi helpottaa monia oireita, jotka johtuvat vääränlaisesta hengityksestä tai ylävartalon ja pään jännitystiloista. Sillä jos rintakehän lihakset ovat jumissa, hengitys on pinnallisempaa kuin silloin, kun keuhkoilla on tilaa täyttyä kokonaan.

Hoito voi Aittolan mukaan helpottaa myös astmaatikkojen ja allergikkojen hengittämistä ja refluksitaudin oireita.

5. Kuinka usein hoitoon tulisi mennä?

Voice Massage -hoidossa ei tarvitse käydä sarjahoitomaisesti, vaan hierojan pakeille voi hakeutua aina tarpeen mukaan.

X