Hyvinvointi

Voiko parantumattoman rintasyövän kanssa elää?

Teksti:
Anna.fi
Voiko parantumattoman rintasyövän kanssa elää?

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpätauti. Vuosittain Suomessa todetaan yli 4 000 uutta tapausta.  Rintasyöpäpotilaiden määrän ennustetaan kasvavan merkittävästi suurien ikäluokkien ikääntyessä. Samalla rintasyövän hoitotulokset ovat kuitenkin parantuneet merkittävästi.

”Suuri osa potilaista pystytään parantamaan uusien leikkausten ja lääkehoitojen myötä. On kuitenkin muistettava, että jopa joka kolmannella sairastuneista rintasyöpä voi uusiutua. Uusiutuessaan syöpä on usein levinnyt eli parantumaton”, kertoo syöpätautien erikoislääkäri Tuomo Alanko Docrates Klinikalta. Ruoholahdessa sijaitseva Docrates Klinikka on syövän diagnostiikkaan, hoitoon ja seurantaan erikoistunut yksityisklinikka.

Levinneestä rintasyövästä puhutaan julkisuudessa melko vähän, sillä sitä pidetään usein toivottomana sairautena. Tilanne on kuitenkin muuttunut viimeisten kymmenen vuoden kuluessa merkittävästi. Alangon mukaan jokaisen levinneisyysasteen rintasyöpää voidaan hoitaa, mutta laajalle elimistöön levinnyt rintasyöpä on harvoin pysyvästi parannettavissa.”Parantumattoman rintasyövän ollessa kyseessä on hyvä ymmärtää, että hoitojen tarkoituksena ei ole parantaa potilasta. Tavoitteena on sen sijaan antaa potilaalle lisää laadukasta elinaikaa hidastamalla taudin etenemistä ja vähentämällä syövän aiheuttamia oireita. Kehittyneiden hoitojen avulla parantumattoman rintasyövän kanssa voi elää jopa vuosia.”

Voiko parantumattoman rintasyövän kanssa elää?

On paljon esimerkkejä siitä, kuinka parantumaton sairaus on lääkehoitojen avulla pidetty kurissa. Sinikka Lindelillä todettiin 47-vuotiaana rintasyöpä, joka oli jo toteamisvaiheessa levinnyt maksaan ja luustoon. ”Kuvittelin, että nykyään rintasyöpä on aina parannettavissa. Oletin, että leikkauksen ja kuuden viikon sairasloman jälkeen palaan takaisin töihin entistä ehompana. Kun lääkäri kertoi, ettei syöpää voi parantaa ja että todennäköisesti se tulee leviämään lisää, asia tuntui epätodelliselta”, Sinikka muistelee.

Sinikka on nyt 53-vuotias. Leikkauksen jälkeen rintasyöpää on hoidettu solunsalpaajilla ja uudenaikaisilla täsmälääkkeillä. Täsmälääkkeet hyökkäävät suoraan elimistön syöpäsoluja vastaan. Tällaisia hoitoja on saatavilla jo useita. Yksi uusimmista parantumatonta rintasyöpää vastaan räätälöidyistä täsmäaseista on bevasitsumabi. Se estää syöpäkasvaimen verisuonten kasvun, jolloin kasvain ei saa ravinteita ja se surkastuu. Bevasitsumabi tehoaa rintasyövän lisäksi myös levinneeseen suolisto- ja keuhkosyöpään sekä munuaissyöpään.

Voiko parantumattoman rintasyövän kanssa elää?

Hoidot pitävät Sinikan toimintakykyisenä ja ovat nykyään osa hänen arkipäiväänsä. ”HYKS:n syöpäklinikka on alkanut tuntua jo toiselta kodilta. Hoidoissa on ollut välillä taukoja, joiden aikana en ole enää muistanutkaan koko rintasyöpää. Sitten taas hoitojen alkaessa muistan, että tässähän sairastetaan parantumatonta syöpää”, Sinikka naurahtaa.

Levinneen rintasyövän hoito on aina yksilöllisesti räätälöity kokonaisuus. ”Hoidon valintaan vaikuttavat taudin lisäksi myös monet potilaskohtaiset seikat, kuten ikä, sekä muut sairaudet ja lääkitykset. Rintasyöpä muuttuu usein ajan kuluessa vastustuskykyiseksi hoitoon. Periaatteena onkin, että taudin edetessä pyritään löytämään oikea hoitomuoto, jolla etenemistä voidaan hidastaa”, Tuomo Alanko toteaa. Sinikan hoitoja on aina vaihdettu sitä mukaa kun syöpä on lähtenyt etenemään. ”Solunsalpaajahoidot tekevät aina kipeäksi, ja hoitokertojen edetessä erilaiset haittavaikutukset ovat selvästi lisääntyneet. Siihenkin kuitenkin tottuu”, Sinikka toteaa.

Sairastuessaan Sinikan oli vaikea löytää tietoa parantumattomasta rintasyövästä, ja hän haluaakin osaltaan auttaa muita sairastuneita. ”Oli vaikea saada selkoa siitä, mitä tulevaisuus toisi tullessaan. Toisaalta kenelläkään ei ole varmaa tietoa siitä. Haluan kuitenkin auttaa muita saamaan lisää tietoa ja tukea, minkä vuoksi toimin voimieni mukaan Rintasyöpäyhdistyksessä. Meillä on siellä parantumatonta rintasyöpää sairastaville oma ryhmä, johon kannattaa ilman muuta liittyä”, Sinikka kannustaa lopuksi.

Lisää tietoa rintasyövästä ja sen hoidoista: Rintasyöpä

X