Hyvinvointi

Voiko rasvaa polttaa paikallisesti?

Teksti:
Anna.fi

Rasvan polttaminen vain tietystä vartalon kohdasta ei ole mahdollista. Niinpä takapuolen tai reisienkään rasvaa ei voi karistaa pelkästään esimerkiksi reisien kiinteytysjumpan avulla. Tämä johtuu siitä, että rasva palaa soluista tasaisesti koko kehon alueelta.

Rasvanpoltto

Harjoitusohjelmassa tulee huomioida niin ruokavalion muutokset kuin aerobisen liikunnan ja voimaharjoittelun lisääminen riippumatta siitä, missä kohtaa kehoa rasva sijaitsee.

Kun halutaan pienentää elimistön rasvavarastoja, on ruokavaliolla suuri merkitys. Hiilihydraatteja tulee vähentää ja proteiinien määrää puolestaan hieman lisätä, huolehtien kuitenkin että ravinto on vähärasvaista ja kevyttä.

Kiinteämmän takapuolen metsästys

Takapuolta kiinteyttäviä tai muokkaavia liikuntalajeja ovat esimerkiksi pyöräily, hiihto, luistelu, jumppaaminen, portaiden nousu ja juokseminen. Aerobisen liikunnan lisäksi säännöllinen voimaharjoittelu kiinteyttää lihaksia ja auttaa pääsemään eroon ylimääräisistä rasvakertymistä. Rasvanpoisto tähtäimessä on kuntosaliharjoittelussa hyvä suosia pitkiä toisto- ja sarjamääriä sekä kevyitä painoja. ”Appelsiini-ihosta” eroon pääseminen edellyttää säännöllistä liikuntaa, vähärasvaista, vähäsuolaista ja vähäsokerista ruokavaliota. Aineenvaihduntaa lisätäksesi juo paljon vettä. Verenkiertoa voit tehostaa hieromalla strategisia alueita.

Kiinteiden reisien ja takapuolen tavoittelussa parhaisiin tuloksiin päästään siis vain kiinnittämällä huomiota kaikkiin harjoitusohjelman osa-alueisiin: ruokavalioon, aerobiseen liikuntaan ja voimaharjoitteluun. Harjoittele viikossa jopa viisi kertaa noin 40 minuuttia kerralla. Käytä omaa mielikuvitustasi ja tee harjoituksista mahdollisimman vaihtelevia, niin motivaatio säilyy paremmin. Muista että tulokset syntyvät pitkäjänteisen harjoittelun myötä, ja niiden pysyvyys riippuu elintavoista.

Teksti: Anne Soini / tuuli.net 28.12.2005

X