Ihmiset ja suhteet

Äidinmaidossa on voimaa

Teksti:
Anna.fi

Äidinmaito on lapsen parasta ravintoa. Siinä on kaikki lapsen tarvitsemat ravintoaineet yhdessä ja samassa paketissa. Äidinmaidon koostumusta on hankala ryhtyä perusteellisesti analysoimaan, koska sen koostumus muuttuu jatkuvasti vauvan tarpeiden muuttuessa ja vauvan kasvaessa. Jokaisen äidin maito on sitä paitsi koostumukseltaan hieman erilaista. 

Imetys

Äidinmaidon koostumus – rasvasta vitamiineihin

Äidinmaidon tärkein ainesosa on rasva. Se muodostaakin noin puolet maidon kalorimäärästä. Rasvapitoisuus myös vaihtelee päivän mittaan. se kohoaa päivän kuluessa. Jos imetys jatkuu pitkään, rasvapitoisuus saattaa laskea hieman. Äidinmaidossa on monia sokereita ja hiilihydraatteja, joita lapsi tarvitsee rasva-ainesten lisäksi kasvuunsa. Lapsi käyttää hyödykseen myös kaiken äidinmaidossa olevan proteiinin.

Rauta, muut mineraalit ja hivenaineet ovat niin ikään lapsen kasvun ehdoton edellytys. Niitä on äidinmaidossa lapselle juuri sopiva määrä. Äidinmaidon sisältämät tärkeät mineraalit imeytyvät hyvin lapsen suolistoon, kun verrataan esimerkiksi vaikkapa sinkin imetymistä lehmänmaidosta. Kaikki kasvuun tarvittavat ainesosaset ovatkin äidinmaidossa juuri oikeassa suhteessa olemassa.

Äidinmaito ravinnonlähteenä ja ihovaivojen hoidossa

Äidinmaidossa on voimaa

Äidinmaito on ensisijaisesti ravinnonlähde, mutta sillä on myös voitu hoitaa myös joissakin tapauksissa lasten ihovaivoja. Äidinmaidosta on ollut hyötyä jopa lapsen silmätulehduksen hoidossa – niin kummalliselta kuin se kuulostaakin. Sillä on myös desinfioivia vaikutuksia. Eipä siis ihme, että sitä on keksitty käyttää aikojen saatossa myös moniin muihin ”pienempiin” tarkoituksiin vauvanhoidossa. 

Äidinmaidosta löytyvät kaikki ne vitamiinit, joita lapsi tarvitsee ensimmäisen puolen vuoden aikana. Poikkeuksen muodostaa ainoastaan D-vitamiini, jonka vuoksi lapselle suositellaankin annettavaksi D-vitamiinilisää, esimerkiksi D-vitamiinitippoja.

Läheisyyttä ruoka-aikaan

Rintalapsi saa äidinmaidon lisäksi äidiltään myös läheisyyttä, joka on lapsen elämää tasapainottava ja välttämätön tekijä siinä missä ravinnonsaantikin. Sylihoidon merkitys on varsin oleellinen varsinkin vauvan ensimmäisien kuukausien aikana. Samanaikaisesti vauva saa tyydytettyä myös toista ensisijaista tarvettaan eli imemistä ja ravinnonsaantia. Kannattaa myös muistaa, että vauvan nestetasapaino säilyy hyvänä kuumilla ilmoilla myös juuri äidinmaidon avulla.   

Nina

Tuttipullo kaivetaan esiin usein silloin, jos imetys ei sujukaan – syystä tai toisesta. Elämän eliksiiriä joutuukin silloin tarjoilemaan pullosta käsin. Imetys vai pulloruokinta – kumman puoleen sinä kallistut?

X