Ihmiset ja suhteet

Apua! - Kakarat kylässä

Teksti:
Anna.fi
Lapset kylässä

Lapset ovat hauskoja viikonloppuvieraita, mutta isovanhemmille tai muksuttomille kuitenkin joskus hankala pähkinä purtavaksi. Aika voi käydä pitkäksi, sillä vilkkaat nappulat kaipaavat paljon tekemistä. Pelejä ja leikkejä kannattaa suunnitella etukäteen, jotta päivä olisi hauska ja rento kaikille. Tarjoamme vinkkejä peleihin ja leikkeihin!

Pisteet ja superpisteet

Ruokailut, käsienpesu tai lelujen siivous ovat usein sellaisia arkisia tehtäviä, joita lapset eivät aina malttaisi kunnolla hoitaa. Mutta kun niistä pidetään kirjaa ja saa pisteitä ja miksei superpisteitäkin, niin johan lusikat käyvät. Arkisista askareista voi tehdä kivan pelin, jossa kaikki voittavat. Lapset saavat kiitosta hyvin tehdyistä askareista ja itse saa apua vaikkapa postin hakemisessa.

Monet ihan tavalliset asiat ovat mieluista puuhaa lapsille. Kotona ne tehdään usein toisin ja lapsista voi olla mukava olla mukana mummolan erilaisessa arjessa. Perunannosto, sienestäminen tai marjastaminen ovat hauskoja ja hyödyllisiä puuhia ja eksoottisia varsinkin citylapsille. Jos ollaan sisätiloissa voi osallistua vaikkapa leipomiseen tai valokuvien laittoon.

Juoksukisa
Kisat

Kisat ovat lasten mieleen. Urheilullisissa kisoissa pääsee purkamaan virtaa ja liikkumaan. Voittaminen on usein kuitenkin niin tärkeää, että kisaaminen on usean lapsen kanssa voi käydä hankalaksi. Aikuinen on aina hyvä kakkonen. Pikkuveli on kuitenkin myös voittaja vaikkapa alle metrin pituisten sarjassa. Vaikkapa juoksukisaa järjestäessä oheistoiminta on yhtä tärkeää kuin itse juoksu. Ennen kisaa lämmitellään, suunnitellaan taktiikka, arvotaan radat, harjoitellaan lähtöjä ja tietysti viritellään maalinauha. Kisat päättyvät tietysti palkintojen jakoon. Pienet palkinnot ovat parhaita.

Sisällä voidaan kisata vaikkapa muistipelimestaruudesta. Se on hyvää vastinetta liikunnalle.

Kasvomaalaus

Liikunnan ja kisailun jälkeen on hyvä tehdä jotain rauhallisempaa. Askartelusta saa piirun verran jännittävämpää, kun piirretään suoraan iholle. Tehdään kasvonaamiot!

Naamion tekeminen on jännää ja siinä on oltava ihan paikoillaan. Muistoksi jäävät hauskat kuvat.Naamioiden tekeminen vaatii pieniä etukäteisvalmisteluja, mutta itse tuotteet eivät ole kovin kalliita. Askarteluliikkeistä saa pieniä siveltimiä ja maalaamiseen soveltuvia värejä. Lopputulos kruunataan taikakimalteella.

Kartan tutkimista
Merirosvoaarre!

Aarteenetsintä on helppo järjestää ulkona tai sadekelillä sisälläkin. Haastavinta tässä lienee kartan piirtäminen. Kartan voi lopuksi ”entisöidä” noella ja kunnon rypistyksellä. Ihan pienet lapset eivät vielä ymmärrä kartan merkitystä, joten on hyvä mennä mukana ja opettaa kartan lukua. Aarteenetsinnän jännitys vie lapset mukanaan. Aarteelle voi johtaa vihjeiden kautta. Matkalle voi viritellä myös tehtäviä kuten vaikkapa kalastuksen. Pitkällä aarrematkalla on hyvä olla myös evästauko. Jos omaat näyttelijänlahjoja voi merirosvo tai keiju mennä odottamaan aarteenetsijöitä viimeiselle rastille.

Rauhoittuminen on tärkeää
Lapset kylässä

Mummolassa on kivaa ja jännää. Helposti mennään koko päivä liian lujaa ja lopulta tulee tuo klassinen itku pitkästä ilosta. on hyvä keksiä mukaan myös rauhallista toimintaa.

Yhdessä lukeminen on tietysti hauskaa, mutta aina ei malta pelkästään kuunnella. Entäpä jos piirretään yhdessä tarina?

Yhdessä piirtäminen on taitolaji. Suuria taiteilijan lahjoja se ei vaadi, mutta sitäkin parempaa tarinan kertomistaitoa. Lapset kertovat mitä piirretään ja kuvat vievät tarinaa eteenpäin. Itse voi lisätä yksityiskohtia ja hauskuutuksia, koiralle voi piirtää käppyrän hännän joka suoristuu ukkosella ja autoon paukkuvan pakoputken.

Kun päivä on ohi, voi vanhempien matkaan laittaa kissanaamioiset lapset, mukanaan tehtäväkirjat superpisteineen.

Kuvat ja teksti: Pasi Anteroinen

X