Ihmiset ja suhteet

Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

Teksti:
Anna.fi

Saako työkaverin puheista ärsyyntyä? Listasimme viisi asiaa, joista työpaikalla ei pitäisi puhua ollenkaan. Lue myös, miten selviät työpaikan hölösuun kanssa.

Ärsyttävä työkaveri – Näin selviät hankalan kollegan kanssa

1. Intiimit tunnustukset

Hiivatulehdus, seksihurjastelut tai peräpukamat? Onpa kyse intiimin elämän valoisista tai varjoisista puolista, näistä asioista ei työpaikalla tarvitse puhua. Kaikkea sitä, mitä tapahtuu navan ja polvien välissä, ei turhaan kutsuta intiimiasioiksi. Seksi ja sukupuolielimissä kutittavat tai ruoansulatuselimistöä rassaavat sairaudet eivät sovi työpaikan keskusteluihin. Niistä on hyvä tosin pysyä hissukseen myös muualla.

Näin selviän: Jollei puheenaiheen vaihtaminen tepsi, ei auta kuin vetäytyä kohteliaasti keskustelusta. Totea viileästi, ettet osaa kommentoida asiaa, mutta erikoislääkärillä voi olla siitä oma näkemyksensä

2. Turhaa puhetta rahasta

Tenttaako työkaveri yksityiskohtia palkastasi? Vai rehvasteleeko hän olevansa tiimin vahvin lenkki kovimman liksansa vuoksi? Muista, ettei hän tunne sinun työsopimustasi.

Rahasta puhuminen erottaa eri kulttuurit. Yhdysvalloissa se on sallittua, Euroopassa tabu. Palkka on kaikkialla kuitenkin sen saajan yksityisasia, jota ei ole mitään velvollisuutta jakaa.

Näin selviän: Onnittele ystävällisesti rehvastelijaa hienosta sopimuksesta, mutta ilmoita, että pidät raha-asiasi omana tietonasi. Palkasta sopii puhua esimiehen kanssa palkkakeskustelussa. Isot palkkaerot samaa työtä tekevien välillä eivät ole oikein, mutta oletusten perusteella keskustelu on turhaa. Järkevämpää on panostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun.

3. Vellominen omissa murheissa

Murjooko työkaveriasi sairaus, ihmissuhdeongelmat tai läheisen menetys? Mikäli elämä kolhii, siitä on hyvä mainita esimiehelle. On inhimillistä jakaa myös huoli läheisiksi tulleiden työkaverien kanssa. Työpaikka ei kuitenkaan saa muuttua pelkäksi terapia- tai sururyhmäksi. Jos aika menee ongelmien käsittelyyn, ei sitä jää työnteolle.

Näin selviän: Neuvo työtoveriasi kääntymään työterveyshuollon puoleen. Sieltä hän saa tarvitsemaansa apua.

4. Loputon jaarittelu

Unelmien häät tiedossa tai odotettu vauvauutinen? Parin minuutin tiivistelmänä työkaverin tarina saa hymyn kaikkien huulille. Mutta kun jankutus jatkuu kuukausia, työkaverit vilkuilevat pakoreittiä. Hyvätkin uutiset muuttuvat huonoiksi, kun niistä kuulee liikaa.

Maailmantalouden tukaluus ja yt-neuvottelut ovat ajaneet työaikataulut tiukkaan tilanteeseen. Jos aikavaras vohkii jaaritteluillaan työtunneista osan, se merkitsee läppärin napsauttamista auki kympin uutisten jälkeen.

Näin selviän: Kerro rehdisti, että iloitset työkaverisi puolesta, mutta joudut nyt keskittymään vaativaan projektiin.

5. Möläyttelijä loukkaa vahingossa

Ajattelematon mielipideautomaatti voi vaikuttaa hölmöydessään häijyltä. Hän voi saarnata tietämättään lapsettomien parien itsekkyydestä raskaita hedelmöityshoitoja läpi käyvällä työkaverille. Tai tulistua possupaistin perinteisyydestä suomalaisen joulun osana muslimikollegalle.

Sammakkosuu ei yleensä tajua olevansa loukkaava. Hän vain laukoo ajattelematta kaiken sen ulos, mitä sylki suuhun tuo.

Näin selviän: Vedä töksäyttelijä sivuun ja kerro hänelle, että tietty sopivuuden raja on ylitetty. Älä paljasta yksityiskohtia, sillä muuten koko konserni tietää ne huomenna. Väliintulosi ei välttämättä tepsi, mutta ainakin olet tehnyt parhaasi.

Lue myös:

Mikä ystävässä ärsyttää?
Juoruilu – Missä menee hyvän ja pahan juorun raja?
Millainen on hyvä työkaveri?
Hatuttaako? Tee testi, niin tiedät millainen irtiotto sopisi sinulle juuri nyt!

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X