Ihmiset ja suhteet

Deittikulttuurit törmäyskurssilla

Teksti:
Anna.fi

Toisissa maissa deittailukumppania vaihdetaan kuin hammasharjaa, toisissa suhteen oletetaan olevan vakava jo muutamien treffien jälkeen. Ellit kertoo kulttuurien yhteentörmäyksistä deittirintamalla.

Deittikulttuurit törmäyskurssilla

Jos rakkaus on universaali kieli, se on kieli, jossa on harvinaisen mutkikkaita kielioppisääntöjä. Kahden ihmisen tapaamisen pitäisi olla maailman yksinkertaisin asia, mutta kivojen tyttöjen ja poikien tapailu saattaa olla välillä oikea mokailujen miinakenttä. Varsinkin, jos treffailee – tai haluaisi treffailla – tyyppiä, joka on kotoisin aivan toisenlaisesta deittikulttuurista. Eikä eroja tarvitse lähteä edes etsimään kovin kauas: treffien etiketit saattavat vaihdella voimakkaasti jo Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä. Ja jotta mikään ei olisi liian yksinkertaista, eroja saattaa olla jopa maiden sisällä sekä erilaisten yhteiskuntaryhmien välillä.

Kulttuurien törmäyksiä saattaa tulla vastaan jo ennen varsinaisia treffejä: iskupaikka kun pitää myös valita tarkkaan. Joissain maissa työkavereiden tapailua ei pidetä suotavana, ja treffipyynnöt saatetaan ymmärtää täysin väärin tai kokea ahdistavina. Yhdysvalloissa pubit ovat vastakkaisen sukupuolen tapailun paikkoja, kun taas Englannissa pubeihin mennään lähinnä tapaamaan omia ystäviä ja juomaan olutta. Kannattaa myös ottaa huomioon eri maiden erilaiset sukupuoliroolit: Yhdysvalloissa ollaan konservatiivisempia, ja miehen tulee yleensä tehdä aloite.

Yhdysvalloissa treffeihin ja tapailuun liittyy ylipäätään enemmän sääntöjä kuin vaikkapa Suomessa. ”Olin yllättynyt, kun Yhdysvalloissa treffeille pyytäminen oli niin säädeltyä”, kertoo Amerikassa harjoittelijan työskennellyt ruotsalainen Eva. ”Amerikkalaiset ystäväni olivat miltei järkyttyneitä, kun soitin miehelle ensimmäisten treffien jälkeen ja sanoin haluavani tavata uudelleen.”

Rohkaisuryyppyjä vai ei?

Jos toisen on onnistunut saamaan treffeille, varsinkin vieraassa maassa on hyvä miettiä, kuinka paljon ensimmäisillä treffeillä oikein kannattaa vapautua. ”Amerikassa humaltumista ensimmäisillä treffeillä pidetään moukkamaisena ja epäkohteliaana, mutta Englannissa se tuntuu olevan suorastaan suositeltavaa”, kertoo Lontoossa asuva amerikkalainen Emily.

Emilyn ensimmäiset treffit vanhalla mantereella päättyivät hieman nolosti: brittimies tarjoili hänelle illan aikana suuria määriä alkoholia. Emily ei ollut tottunut tähän, muttei kehdannut kieltäytyäkään. Lopputulos oli, että illallisen jälkeen pöydästä noustessaan hän huomasi olevansa melkoisessa tuiskeessa – asia, mitä hän ei koskaan kotimaassaan tekisi.

Toinen Emilyn hämmentänyt asia ovat tekstiviestit, joihin britit ovat miltei yhtä ihastuneita kuin suomalaiset. ”Minua pyydettiin treffeille tekstiviestillä. Kesti 45 minuuttia ennen kun edes opin kirjoittamaan vastauksen. Tekstiviestejä piti lähettää useita ennen treffejä. Eikö olisi helpompaa soittaa”, Emily ihmettelee.

Salainen ase: kuuntelu

Mistä treffeillä kannattaa puhua? Tässäkin ikuisuusaiheessa eri maat eroavat usein toisistaan. Monissa maissa itsestään voi puhua pitkään ja avoimesti, kun taas esimerkiksi suomalaiset ovat usein tottuneet puhumaan itsestään vain epäsuorasti ja ironisesti. ”Amerikkalainen treffikumppanini kyseli minulta ummet ja lammet esimerkiksi palkastani, eikä ymmärtänyt, kun yritin kierrellä ja kaarrella, enkä halunnut kertoa itsestäni niin paljoa”, kertoo suomalainen Anne.

Yksi eniten itkua ja hampaiden kiristystä aiheuttavia asioita taitavat olla eroavat käsitykset siitä, milloin treffailu vaihtuu joksikin vakavaksi. Yhdysvalloissa on sallittua tapailla samaan aikaan useampia ihmisiä, kun taas esimerkiksi Tanskassa ja muissa Pohjoismaissa uskollisuutta odotetaan varsin nopeasti, jos tapailu on säännöllistä. Hääkelloja ei Jenkeissä kannata treffipyynnön jälkeen mielessään soitella: pyyntö ei välttämättä tarkoita suurta kiinnostusta. Joihinkin sosiaalisiin tapahtumaan kun vain kuuluu mennä avecin kanssa, etenkin etelävaltioissa.

Ajoittaisista väärinymmärryksistä huolimatta kulttuurierot ovat paitsi voitettavissa, myös virkistäviä. Treffeistä eri kulttuurista kotoisin olevan kanssa selviää mitä todennäköisimmin kunnialla, jos vaan kuuntelee ja huomioi toisen ja on aidosti kiinnostunut tämän ajatuksista.

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (17.10.2005)

X