Ihmiset ja suhteet

Eka kerta eron jälkeen: Mainettaan parempi laastarisuhde

Teksti:
Anna.fi

Pian eron jälkeen alkavaa suhdetta kutsutaan usein laastarisuhteeksi, koska sen tarkoitus on parantaa huonon parisuhteen ja eron aiheuttamat haavat. Lähipiirisi pitää suhdetta todennäköisesti pahana virheenä, sillä löytämäsi laastari ei kerta kaikkiaan tunnu olevan yhtään sinun tyyppiäsi. Juuri nyt tämä mies on kuitenkin parasta, mitä sinulle on tapahtunut pitkään aikaan. Selvitimme syyt, joiden takia suhdetta kannattaa jatkaa.

Eka kerta eron jälkeen: Mainettaan parempi laastarisuhde

1. Olet onnellisempi

Eron jälkeen koittava huuma on vaihe, jonka lähes kaikki eronneet tunnistavat. Huonosta parisuhteesta on puuttunut jotain, joka nyt halutaan palauttaa takaisin elämään. Jos edellisessä suhteessa ei ole ollut läheisyyttä ja seksiä, on luonnollista, että eron jälkeen halutaan tehdä asioita, jotka vastaavat juuri tähän tarpeeseen.

Seksi ei ole ainoa syy aloittaa laastarisuhde. Yhtälailla eronnut voi olla vailla seuraa, keskustelukumppania ja vertaistukea. Arjen ja surun tilalle halutaan asioita, jotka tuovat elämäniloa.

– Sosiaaliset ihmiset, jotka käsittelevät ongelmia mielellään puhumalla, ovat taipuvaisempia laastarisuhteisiin kuin yksin märehtijät, kertoo psykologi ja psykoterapeutti Tarja Salokoski.

– Usein laastarisuhteen osapuolet ovat samanlaisessa elämäntilanteessa tai heidän väliltään löytyy heti muu yhteinen yhdistävä tekijä. Eronnut saattaa kaivata sosiaalista turvaa, sillä hän ei halua jäädä yksin. Yhdessä on helpompi parantua, Salokoski selventää.

Koska laastarisuhteen tarkoitus on palauttaa kadoksissa olleet hyvät asiat eronneen elämään, suhteen alussa ei ole tärkeää, vaikkei mies muilta osin olisikaan niin kiinnostava. Tästä syystä uusi kumppani saattaa olla eksäsi täydellinen vastakohta. Voit hurahtaa täysin tapojesi vastaisesti möreään hevimieheen tai ujoon nörttiin. Jos mies saa sinut nauramaan, hän on sinulle juuri nyt se oikea.

Lue myös: Ero voi olla elämäsi paras päätös

2. Toivut nopeammin

Laastarisuhteen tehtävä on olla vanhan suhteen vastakohta. Siksi se on kevyt, hauska, huumorintajuinen, spontaani, mitä ikinä tarvitsetkaan! Kaikki tämä on sinulle hyväksi. Mitä enemmän rakkautta ja iloa päästät elämääsi, sitä helpommin ja nopeammin pääset yli eksästäsi. Laastarisuhde auttaa toipumaan nopeammin, sillä sinun ei tarvitse käsitellä asioita yksin.

– Jokaisen tapa käsitellä parisuhteen loppumista on erilainen. Eroprosessissa ei ole yhtä oikeaa toimivaa kaavaa. Toiset ihmiset saavat voimavaroja uusista suhteista, jotka koetaan elämässä eteenpäin vievinä asioina, Salokoski sanoo.

Yksin negatiivisissa tunteissa ja kipeissä muistoissa vellominen ei auta sinua voimaan paremmin. Kun tunnet olosi rakastetuksi, olet vahvempi ja suhtaudut tulevaisuuteen valoisammin.

Laastarisuhteiden on todettu vaikuttavan myös siihen, miten ihmiset kykenevät muodostamaan suhteita myöhemmin elämässä. Nopeasti uuteen suhteeseen heittäytyvien on helpompi säilyttää uskonsa siihen, että he voivat vielä tulevaisuudessa saada onnellisen parisuhteen.

Lue myös: Kun suhde loppuu, mutta rakkaus ei – Miten päästä vanhan suhteen yli?

3. Saat paremman itsetunnon

Eron jäljiltä itsetuntosi saattaa rypeä pohjamudissa. Parhaimmillaan laastarisuhde auttaa sinua suoristamaan selkäsi ja palauttamaan uskon itseesi. Jos et ole edellisessä suhteessa saanut juurikaan kehuja osaksesi, ei ole ihme, että miesten huomio tuntuu nyt erityisen hyvältä.

– Etenkin erossa jätetylle osapuolelle saattaa olla tärkeää saada osakseen ihailua. Hän haluaa myös tulla nähdyksi uuden kumppanin kanssa, Salokoski kertoo.

Saatat siis tehdä asioita, joita et normaalisti tekisi, kuten lähteä matkalle juuri tapaamasi miehen kanssa. Ja miksipä et lähtisi! Tarvitset aimo annoksen hauskanpitoa ja hemmottelua, päästäksesi takaisin jaloillesi.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että olet eron jäljiltä erityisen haavoittuvassa tilassa. Pidä siis varasi, äläkä anna pelimiesten käyttää sinua ja seikkailunhaluasi hyväksi.

4. Tulet kuulluksi

Huonossa suhteessa kommunikointi vähenee. Moni laastarisuhde saakin alkunsa lohduttavasta olkapäästä. Saatat päätyä suhteeseen ystävän kanssa, joka tarjoaa apuaan juuri oikealla hetkellä. On luonnollista, että haluat käydä mennyttä suhdettasi läpi. Laastarisuhde tarjoaakin sinulle tarvitsemaasi keskusteluapua tunteiden käsittelyyn. Uusi suhde ei kuitenkaan voi korvata edellistä suhdetta.

– Sosiaalisesti hyvin vaativien ihmisten, jotka peilaavat omaa arvoaan suhteen onnistumisen kautta, saattaa olla vaikea pitää vanha suhde ja laastarisuhde erillään. Jos eron ongelmat tuo uuteen suhteeseen, asiat voivat mennä vain pahemmin solmuun, Salokoski huomauttaa.

Uusi kumppani ei voi vastata kysymyksiisi eksän suulla, etkä voi tivata häneltä syitä eroosi. Kuitenkin pelkästään se, että joku aidosti kuuntelee ja lohduttaa, saa sinut voimaan paremmin ja näkemään tulevaisuuden valoisampana.

5. Et tarvitse eksääsi

Tiedäthän ne illat, jolloin muistat vain suhteenne hyvät hetket ja joudut taistelemaan, ettet tekstaa eksällesi. Erosta selviytymisen ja oman mielenterveytesi kannalta on parempi, että tyydytät läheisyydenkaipuun ennemmin laastarisuhteessa, kuin eksäsi kanssa.

Heikolla hetkellä eksän sänkyyn eksyminen on tuhat kertaa tuhoisampaa, kuin heittäytyminen pikasuhteeseen tuntemattoman kanssa. Mitä nopeammin pystyt päästämään irti eksästäsi, sen nopeammin paranet ja huomaat, ettet tarvitse häntä enää. Valitse siis mieluummin ympärillesi ihmisiä, jotka tuovat sinulle iloa ja hyvää mieltä.

Ethän kuitenkaan unohda, että laastarillasikin on tunteet. Vaikka kaipaisit vain kevyttä hauskanpitoa, uusi kumppanisi ei välttämättä ajattele samoin.

– Laastarisuhteessa ei ole tarkoitus käyttää toista osapuolta hyväksi. Oma hyvä olo ei saa tulla toisen ihmisen pahoinvoinnin seurauksena, Salokoski muistuttaa.

6. Saatat löytää pysyvän onnen

Laastarisuhde tuo elämääsi jotain sellaista, jota siitä on puuttunut. Siksi kumppanin valinnassa keskitytään täyttämään yksipuolisesti vain tätä tarvetta ja muut seikat jäävät helposti huomiotta.

– Lyhyessä suhteessa erilaisuus ei haittaa, mutta pitkä parisuhde edellyttää, että osapuolilla on edes osittain samanlainen arvomaailma, Salokoski sanoo.

Suurin osa laastarisuhteista päättyy eroon, kun suhteen yksipuolisuus ennemmin tai myöhemmin tulee ilmi.

Aina näin ei kuitenkaan käy.

– Vaikka osapuolten tarpeet ovat aluksi olleet hyvin erilaisia, suhde voi silti ajan myötä syventyä ja kehittyä täysipainoiseksi parisuhteeksi. Salokoski sanoo.

Ei siis ole mahdotonta, että laastari on tullut jäädäkseen.

Keskustele: Kannattaako laastarisuhde?

Lue myös:

Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu
Yksinhuoltaja ja uusi rakkaus
Liian läheinen suhde eksän kanssa – Missä menee raja?

Teksti: Anna Nummisto
Kuva: Colourbox

Lähteet: Psychology Today, Lovepanky

X