Ihmiset ja suhteet

Erosta selviäminen – Miten jatkaa elämää suhteen päätyttyä?

7.2.2013 Teksti: Anna.fi

Parisuhde voi päättyä eroon joko molempien yhteisestä halusta, tai vain toisen osapuolen tahdosta. Joskus voi käydä niin ikävästi, että suhde päättyy tahtomattasi kumppanisi jättäessä sinut kuin nallin kalliolle. Jos et tylystä kohtelusta huolimatta pääse hänestä yli, lue nämä vinkit.

1. Suhtaudu eroon kuin laihdutukseen

Kukaan ei laihdu vain lopettamalla herkkujen himoitsemista, joten sinäkään et lakkaa rakastamasta häntä, ellet aktiivisesti tee asioita unohtamisen eteen. Laihduttajakaan ei voi vain päättää lakata rakastamasta leivoksia, sillä jos ne kielletään itseltään täysin, päätyy laihduttaja usein vain ahmimaan niitä ylettömästi. Keksi siis itsellesi korvaava toiminto: samoin kuin laihduttajan tulee leivosten sijaan jatkossa valita terveellinen välipala, sinun kannattaa keksiä itsellesi jotain mitä teet sen sijasta, että soittaisit hänelle sen ”voisitko vielä harkita eroa uudelleen” – puhelun tai stalkkaisit häntä Facebookissa. Tee siis esimerkiksi näin: aina, kun sinun tekee mieli soittaa hänelle tai ajattelet häntä, soita parhaalle ystävällesi tai äidillesi.

2. Selvitä eron syy

Jos entinen kumppanisi ei anna sinulle kunnollista syytä eroon, on vaarana, ettet pääse asiasta yli. Jäät miettimään, mikä meni pieleen ja ehkä jopa alitajuisesti alat pelätä, että vastaava tilanne tulee eteesi seuraavassakin suhteessa. Älä siis päästä häntä lähtemään parisuhteesta ilman selitystä.

3. Hyväksy tapahtunut

Asian hyväksyminen on ainoa tapa ymmärtää, että ero on peruuttamaton. Jos et hyväksy asiaa, mielesi tekee sinulle tepposet ja alat haaveilla, että ehkäpä sittenkin pystyisit tekemään jotain, jolla saisit hänet takaisin itsellesi. Haaveilu saa sinut tulkitsemaan asiat omalla tavallaan ja kuulemaan eksäsi sanomisissa lupauksia tulevasta. Saat haikailla hänen peräänsä ikuisesti, jollet kohtaa tosiasioita. Lopeta siis jatkuva hyvien aikojen muistelu, deletoi hänen lähettämänsä tekstiviestit, äläkä enää soittele hänelle.

4. Salli itsesi surra

Anna itsellesi aikaa päivä tai pari rypeä kunnolla erotuskassa, mutta päätä sitten unohtaa koko asia ja hänet. Se ei välttämättä ole helppoa, jos olet edelleen korviasi myöten rakastunut häneen ja siksi sinun tulisi keksiä aktiivisesti itsellesi tekemistä. Aloita uusi harrastus, tapaa ystäviäsi tai hemmottele itseäsi kauneushoitolassa.

5. Listaa hänen hyvät ja huonot puolensa

Hänellä varmasti on enemmän hyviä kuin huonoja puolia, sillä miksi muuten rakastaisit häntä. Jotta pääsisit hänestä yli, sinun kannattaa kuitenkin muistella myös entisesi huonoja puolia. Sinun tulisi muistaa myös, että aina kun olet rakastunut, näät rakkautesi kohteen ruusunpunaisten lasien läpi. Kun oikein mietit asiaa, ei hän ehkä ollutkaan täydellinen.

6. Älä jossittele

Sinun ei pidä missään nimessä miettiä sitä, millaista elämäsi olisi ollut, jos olisitte eläneet elämänne loppuun saakka yhdessä. Jos jatkuvasti mietit häntä eron jälkeenkin ja vertaat jokaista treffikumppaniasi häneen, et mitenkään voi päästä elämässäsi eteenpäin. Jos entinen kumppanisi alkaa seurustella uudestaan, älä ala vihata hänen uutta mielitiettyään tai miettiä, miksi hän oli parempi kuin sinä. Se ei auta sinua eteenpäin vaan päinvastoin pitää sinut kiinni miehessä ja menneisyydessä. 

7. Opi erosta

Emotionaalisesta kriisistä huolimatta sinun on mahdollista ottaa opiksesi erosta ja sitä kautta kasvaa ihmisenä. Vaikka sinusta tuntuu nyt tyhjältä, se ei tarkoita etteikö aukko elämässäsi koskaan täyttyisi. Ajattele eron jälkeistä sinkkuaikaasi kautena, jolloin voit kasvaa itsenäisemmäksi ja vahvemmaksi ihmiseksi ennen kuin tapaat uuden, paremman kumppanin. Nyt sinulla on mahdollisuus oppia tuntemaan itsesi paremmin ja tehdä juuri niitä asioita, joita itse haluat.

Kommentit (4)

Ero kuin ero.
Entiseen paluuta ei ole.
Yksinkin eläminen on sata kertaa parempi vaihtoehto kuin pyöriä tuskaisessa liitossa.
Ja miksi pitäisi parisuhteisiin uudestaan edes haluta. Savuavia raunioita joku rakastaa.
Elämä on ainut kertaista, ja sen tuhlaaminen haihatteluun uudesta onnesta tai sen etsiminen ns.yleisen tavan vuoksi, vie vain uuteen allikkoon.
Oma hyvä ihan ensin kuntoon.
Uusi onni tulee etsimättäkin tai sitten ei.
Ei siihenkään elämä lopu.
Sanoo hän joka on 2krt lähtenyt omaan vapauteensa tyytyväisenä.

Älä ryve itsesäälissä älä soittelle
kämissä .Hyväksytosiasiat ole vähän
aikaa yksin.Katsele ympärillesi ei
se ole maalimanainoa.mikään ei ole
niin kuluttavaa kuin ainainen .
Riitely älä ole tavan vuoksi
jos itsellesi et saa mitään.
tyydytystä.Suhteessa
kaikki ei siihen pysty.

poikaystäväni juuri eilen jätti minut. sen jälkeen en ole muuta kuin itkenyt ja itkenyt, en saa syötyä enkä nukuttua, rakastan häntä yhä edelleen mutta hän ei minua. tuntuu kuin olisin yksin, kukaan ystäväni ei kerkeä nähdä minua ja olen koko päivän ollut sängyssäni, en ole syönyt, olen vain itkenyt ja toivonut, että saisin poikaystäväni takaisin. en millään voi unohtaa häntä tai meidän aikoja, hän oli täydellinen enkä halua koskaan ketään muuta! rakastan häntä yli kaiken, enkä pääse yli! olen miettinyt jopa itsemurhaa, olen viillellyt vaikka se ei ole järkevää.. haluaisin vain niin kovasti poikaystäväni takaisin. kaiken lisäksi se on syytäni miksi poikani jätti minut. en tiedä mitä tehdä! pelkään että masennun.. mikään ei kiinnosta ja kaikki ahistaa. en pysty enään hymyilemään edes. haluan hänet takaisin!

Ymmärrän tuskan olen itse juuri 3 viikkoa sitten eronnut 2 vuoden suhteesta, jossa itse aiheutin eron omalla käytökselläni. Kyseessä oli uusioperhe jossa molemmilla oli kaksi lasta ja asuin avoliitossa toisella paikkakunnalla omista lapsistani. Tuo aika oli tuskaista minulle ja tuskani aiheutti myös tuskaa avovaimolleni ja hänen lapsilleen yritin monesti sopeutua tilanteeseen siinä onnistumatta. En tiennyt lähtiessäni yhteenmuuttoon ja kauas omista lapsistani, että tulisin koskaan eroamaan naisesta, jota rakastin todella paljon. Asuttiin avoliitossa 7 kk ja se aika muodostui kaikille erittäin haitalliseksi minun ajatuksieni takia mitä tunsin, kun asuin kaukana omista lapsistani. Nyt jälkeenpäin kaduttaa, kun muuttoni jälkeen vielä yritettiin, yhdessä mutta minun toimesta erottiin en ollut oma itseni ollenkaan ja yritin kaikkeni eron jälkeen, että oltaisiin vielä yhdessä kun ymmärsin mitä helvettiä olin tehnyt. Olen pyytänyt syvästi anteeksi tekemisiäni ex avovaimolta, mutta turhaan koska en tule saamaan koskaan anteeksi ei vastauksia viesteihin ja teki selväksi ettei paluuta enää ole. Nyt on vain elettävä ja unohtaa itsensä syyttely pelkästään. Voimia sulle erosta toipumiseen ja kaikki tunteet on sallittua rakastamisesta lähtien vihaamaan ei kannata jäädä.
T Mies 42. V

Ero kuin ero.
Entiseen paluuta ei ole.
Yksinkin eläminen on sata kertaa parempi vaihtoehto kuin pyöriä tuskaisessa liitossa.
Ja miksi pitäisi parisuhteisiin uudestaan edes haluta. Savuavia raunioita joku rakastaa.
Elämä on ainut kertaista, ja sen tuhlaaminen haihatteluun uudesta onnesta tai sen etsiminen ns.yleisen tavan vuoksi, vie vain uuteen allikkoon.
Oma hyvä ihan ensin kuntoon.
Uusi onni tulee etsimättäkin tai sitten ei.
Ei siihenkään elämä lopu.
Sanoo hän joka on 2krt lähtenyt omaan vapauteensa tyytyväisenä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *