Ihmiset ja suhteet

Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus – lapsuuden perheen roolit vaikuttavat myös parisuhteessa

Teksti:
Henna Hietamäki
Kuvat:
Istock

Määrätietoinen esikoinen, joustava keskimmäinen, hurmaava kuopus ja itsenäinen ainokainen. Lapsuuden perheen roolit vaikuttavat myös parisuhteessa.

Isä sitä, äiti tätä. Monet vatvovat lapsuuttaan, ja varsinkin vanhempiaan. Eikä ihme, sillä ihminen muuttuu läpi elämänsä, mutta persoonallisuuden ydin rakentuu jo lapsuudessa. Vanhempien lisäksi olisi kuitenkin syytä tarkastella myös siskoja ja veljiä.

Englantilainen psykologi Linda Blair ja ruotsalainen kasvatustieteilijä Elisabeth Schönbeck ovat tutkineet, miten sisaruussuhteet vaikuttavat parisuhteissa. Ei ole samantekevää, onko ihminen syntynyt ensimmäiseksi vai neljänneksi lapseksi, vai onko hän elänyt kokonaan ilman sisaruksia.

Määrätietoiset esikoiset

”Olen itsenäinen ja hoidan omat asiani. Olen hämmästellyt, kun tutut naiset käyttäytyvät parisuhteissaan kuin prinsessat, joita täytyy passata. Minusta he ovat itsekkäitä, mutta toisaalta kadehdin heitä siitä, että he antavat itselleen luvan laiskotella. Parisuhteessa haluan joskus tehdä asiat täysin oman pääni mukaan. Olen saanut esimerkiksi sisustusasioista raivareita, kun en ole saanut omaa tahtoani läpi. Mieheni on keskimmäinen lapsi, sopeutuu kaikkeen, mutta ei taivu helposti”, kertoo Minna, 42, esikoinen.

Kuten Minna, esikoiset ovat tottuneet kantamaan vastuuta ja pitämään lankoja käsissään. He kokevat muita useammin, että heidän on pakko olla reippaita ja aikaansaavia.

Ensimmäiset vuotensa pelkkien aikuisten kanssa viettäneet lapset asettavat tavoitteensa korkealle. Auktoriteettien hyväksynnän etsiminen voi jatkua myös aikuisena. Esikoiset ovat hyvin kriittisiä itseään kohtaan ja vaativat itseltään paljon.

Parisuhteessa esikoinen yleensä tekee yhteiset suunnitelmat ja kertoo toiselle, mitä kaupasta täytyy tuoda. Esikoisen ja kuopuksen suhteet toimivat useimmiten hyvin, sillä järjestelmällinen esikoinen saa pitää huolta letkeästä kuopuksesta. Myös joustava keskimmäinen lapsi sopii hyvin yhteen esikoisen kanssa, kunhan esikoinen ei jyrää liikaa. Esikoinen voi itsekin stressaantua liiasta vallastaan, jos hän ei opi delegoimaan askareita kumppanilleen ja luottamaan tämän kykyyn hoitaa asiat omalla tavallaan.

Kahden esikoisen liitossa voi syntyä kilpailua ja konflikteja, kun molemmat haluaisivat olla vastuussa kaikesta. Suhde voi kuitenkin toimia, kunhan pari osaa joustaa ja kunnioittaa toisiaan.

Sosiaaliset keskimmäiset

”Olen aina päätynyt yhteen minua jääräpäisempien ja valovoimaisempien miesten kanssa. Nyt kun ajattelen asiaa, he ovat olleet esikoisia tai ainoita lapsia. Suhteissa olen kutistunut ihmisenä ja mukautunut toisen tyyliin. Vasta erojen jälkeen olen havahtunut, että en ole pitänyt huolta itsestäni, vaan olen ollut vietävänä. Sinkkuna olen enemmän oma itseni, mutta en kuitenkaan osaa olla yksikseni”, keskimmäisenä varttunut Emma, 29, kertoo.

Keskimmäinen lapsi on väliinputoaja. Hänen syntyessään perheessä on jo yksi tai useampi lapsi, ja perässä seuraa lisää. Keskimmäisellä on monesti kova työ saada vanhempiensa huomiota.
Hänestä kuitenkin kehittyy usein sosiaalisesti taitava ja ulospäin suuntautunut, sillä hän oppii hankkimaan valokeilansa. Keskimmäiset tulevat toimeen helposti ihmisten kanssa ja sopeutuvat hyvin erilaisiin ryhmiin.

Sopeutumisessa on varjopuolensa. Keskimmäiset lapset antavat muita helpommin periksi ja yrittävät löytää sopuratkaisuja konflikteihin. Siitä on elämässä hyötyä, mutta keskimmäinen lapsi saattaa parisuhteessa myötäillä liikaa toisen haluja ja unohtaa pitää puolensa. Hän ei välttämättä edes tiedosta omia toiveitaan ja tarpeitaan. Keskimmäisen lapsen kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mitä hän itse haluaa. Muuten häntä uhkaa ajelehtiminen vailla päämäärää.

Keskimmäinen lapsi sopii yhteen sekä kuopusten että esikoisten kanssa, sillä keskimmäiset ovat tottuneet olemaan monissa eri rooleissa. On kuitenkin merkittävää, onko keskimmäiselle ollut tärkeämpi isonsisaruksen vai pikkusisaruksen rooli. Jos keskimmäisellä on ollut vahva suhde isosiskoon tai -veljeen, hän todennäköisesti sopii paremmin yhteen esikoisen kuin kuopuksen kanssa.

Hurmaavat nuorimmaiset

”Olen nuorin lapsi, oikea iltatähti. Olen seurustellut kolmen kuopuksen kanssa, ja kaikki suhteet ovat olleet aika hankalia. Minua on viehättänyt miesten taiteellisuus ja ajelehtivuus, mutta on ollut raskasta, kun molemmat ovat herkkiä ja luovia. Kuopusten kanssa on vaatinut melkoista kädenvääntöä, että asioissa on päästy minkäänlaiseen kompromissiin. Riidellessä molemmat ovat heittäytyneet lapsellisiksi draamakuningattariksi. Nyt seurustelen miehen kanssa, joka on esikoinen. Hän tuntuu olevan rauhallisempi kuin aikaisemmat tapaukset”, kertoo Paula, 26, kuopus.

Vanhemmat suhtautuvat usein nuorimpiin lapsiin suojelevasti, ja heitä saatetaan hemmotella. Monien vanhempien on vaikea hyväksyä sitä, että myös nuorin kasvaa isoksi, joten tämä yritetään pitää mahdollisimman pitkään pikkulapsena. Kuopusta kannustetaan enemmän hurmaavuuteen kuin ahkerointiin. Monesti kuopuksista tuleekin viehättäviä ihmisiä, joiden seurassa viihdytään.

Kuopus on luova ja kekseliäs mutta epäjärjestelmällinen. Ulkopuolisen mielestä kuopuksen rento elämänasenne voi vaikuttaa kaoottiselta, mutta kuopukset kaipaavat seikkailuja ja kapinoivat usein tavanomaisia käsityksiä vastaan. Sopiva määrä rutiineja tekee kuitenkin heillekin hyvää.

Parisuhteessa kuopus kaipaa huolenpitoa ja huomiota. Kuopukselle sopii parhaiten kumppaniksi esikoinen, sillä esikoiset ovat monesti rauhallisempia ja sovinnaisempia. Kahden kuopuksen suhde on kiinnostava, mutta altis konflikteille.

Myös ainoat lapset ovat kuopukselle hyviä kumppaneita, sillä nämä ovat esikoisten lailla usein järkeviä ja tunnollisia. On kuitenkin vaara, että villi kuopus pitää esikoista tai ainoaa lasta liian tylsänä seurana.

Vastuulliset ainoat lapset

”Olen ainut lapsi ja johtajaluonne. Olen kova määräilemään ja kantamaan vastuuta. Työelämässä olen esimiestehtävissä. Puolisoni on kuopus, luonteeltaan passiivinen oman tiensä kulkija. Täydennämme toisiamme hyvin, mutta välillä minua jurppii se, että joudun olemaan töitä delegoiva esimies myös kotona. Tämä tulee voimakkaasti ilmi etenkin matkoilla tai isommissa projekteissa. Yhdessä vaiheessa kypsyin rooliini ja päätin, että annan miehelleni enemmän tilaa ja vastuuta. Päätin antaa mieheni järjestää seuraavan matkamme. Kokeilusta ei tullut mitään. Siinä ajassa, kun hän vielä mietti seuraavaa siirtoaan, minä olin jo ottanut kaikesta selvää. En malttanut antaa hänen hoitaa asioita. Palasimme takaisin vanhoihin rooleihimme ja olemme niissä ihan tyytyväisiä”, ainoana lapsena varttunut Anne, 37, kertoo.

Ainoissa lapsissa ja esikoisissa on yllättävän paljon samanlaisia luonteenpiirteitä. Ainokainen on esikoisen lailla yleensä vastuuntuntoinen, järjestelmällinen ja harkitseva. Hän ei myöhästele naureskellen kokouksista.

Yksi asia esikoista ja ainoaa lasta kuitenkin erottaa: ainokaisen ei ole tarvinnut missään vaiheessa kilpailla vanhempiensa huomiosta eikä selvitellä sisarustensa kommelluksia.

Ainoa lapsi voi olla parisuhteessa itsekeskeinen ja vetäytyvä. Jakamaton huomio saattaa rakentaa lapselle terveen, hyvän itsetunnon, mutta jos hän saa jatkuvasti kuulla olevansa täydellinen ja ainutlaatuinen, aikuissuhteissa voi seurata kovia pettymyksiä.

Monet ainoat lapset päätyvät yhteen kaltaistensa kanssa, sillä he voivat yhdessä olla omissa maailmoissaan.

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan ainoiden lasten ja kuopusten suhteet ovat liitoista parhaimpia. Tällöin ainoa lapsi saa tehdä päätökset ja kuopus olla huolenpidon kohteena.

Haastateltavien nimet muutettu. Lähteet: Linda Blair: Esikoinen, keskimmäinen vai kuopus. Elizabeth Schönbeck: Vanhin, nuorin vai katraan keskeltä? 

Anna 5/2014

X