Ihmiset ja suhteet

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Teksti:
Anna.fi

Saamme usein kuulla tarinoita naisista, jotka ovat joutuneet narsistimiesten uhreiksi. Vähemmän puhutaan narsistinaisten kynsiin joutuneista miehistä tai lapsista. Mistä tunnistat narsistinaisen?

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Ilmeneekö narsismi eri tavoin naisilla kuin miehillä?

– Narsismi ja vallankäyttö ovat pari. Miehellä narsistisuus näkyy usein parisuhteessa, aviomiehen tai poikaystävän roolissa. Parisuhteessa valtaa käyttää usein mies, sen sijaan perheessä vallankäyttäjä on useimmiten äiti, joten naisen narsistiset piirteet tulevat tavallisimmin ilmi äidin roolissa, psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström kertoo.

Millaisia nämä narsistiäidit ovat?

– He ovat itsekeskeisiä, lapset ovat olemassa oikeastaan vain heitä varten. He vaativat aikuisiltakin lapsiltaan jakamatonta huomiota ja palvontaa. He haluavat että lapset ovat riippuvaisia heistä. Myös marttyyrius on yksi narsismin muodoista.

Tietääkö narsisti itse olevansa narsisti?

– Harvoin. Narsistit ovat omasta mielestään kaikin puolin täydellisiä, kyky itsehavaintoon on heillä heikko. Työssäni olen kohdannut monia narsistiäitien ja -miesten uhreja, he hakeutuvat hoitoon.

Käytetäänkö narsisti-nimikettä liian löysästi?

– Meissä kaikissa on jonkin verran narsistin piirteitä, eli asteikko on laaja. Usein sanaa käytetään melko väljästi – tarkoitetaan että ikävästi käyttäytyvällä ihmisellä on tavallista enemmän narsistisia piirteitä. Sana on melko trendikäs, ja sitä voi käyttää leimana ja haukkumasanana, mutta paljon on myös tapauksia, jolloin nimike on täysin oikeutettu. On hyvä kuitenkin muistaa, että äärimmillään narsismi on sairaus, jonka taustalla on usein traumaattisia kokemuksia varhaislapsuudessa.

Onko narsistin uhreilla joitakin yhteisiä piirteitä?

– Suhde narsistin kanssa ei ole koskaan tasa-arvoinen. Usein vastapari on riippuvaisuuteen taipuvainen ja narsistit ovat taitavia vahvistamaan pientäkin taipumusta riippuvaisuuteen.

Miten neuvoisit narsismin uhria?

– Toista ihmistä ei voi muuttaa, mutta omaan käytökseensä voi vaikuttaa. Pysy erossa narsistista tai vähintäänkin ota etäisyyttä häneen.  Älä lähde mukaan valtapeliin ja hoida välttämätön kanssakäyminen niin, että asiat käsitellään asioina. On tärkeää, että huolehdit omasta jaksamisestasi ja itsesi vahvistamisesta.

Lue lisää:

Narsistin pauloissa
Narsismi – Lapsuudesta itävä, viheliäinen rikkaruoho
Keskustelu: Miten tunnistaa narsistinen äiti? Epäiletkö lastasi narsistiksi? Tämän takia se on epätodennäköistä
Lapsen narsismi: Näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä

Sellisti Helena Plathan kertoi (Anna-lehti 5/2015), että narsistimies onnistui huiputtamaan häntä 15 vuotta, ja juttu sai runsaasti palautetta kohtalotovereilta.

Teksti: Sanna Wirtavuori Kuva: Colourbox

X