Ihmiset ja suhteet

Kaksinaista: Sinkun silmin

Teksti:
Eve

Mistä virallinen sinkkuusaika lasketaan? Jos jää sinkuksi parisuhteen jälkeen, laskutoimitus on helppo. Jos yksikään täysi-ikäisyyden jälkeisistä suhdessäädöistä ei täytä parisuhteen tunnusmerkistöä, lasketaanko sinkkuuden alkaneen kehdosta? Tämähän on asenteellista, eihän parillisiakaan nimitellä alituiseen parillisiksi.

No, minä olen ollut sinkku kauan. Lähimmät ystäväni ovat kaikki olleet parisuhteissaan kauan. Minä olen seurannut näitä ystävieni suhteita hartaasti – kasaan itselleni tietoa, miten toimia, jos joskus sekin ihme tapahtuisi että Evellä olisi poikaystävä.

Sinkun silmin seuraavat asiat vaikuttavat täysin päättömiltä:

1. Miksi nainen suunnittelee ajankäyttönsä siten, että maksimoi yhteistä aikaa puolisonsa kanssa, kun en ole nähnyt yhdenkään miehen tekevän niin? Suurin osa ystävistäni muistaa ulkoa puolisonsa luentoajat, treenit, tärkeät työtapahtumat ja miehen sukulaisten merkkipäivät – ja kun tämä ei ole vielä tarpeeksi outoa, niin nainen vielä sitten asettelee omat menonsa näiden menojen mukaan. Tiedän, että tämä tapahtuu monilla aivan luonnostaan ja vaivatta, mutta olen aivan satavarma että tämä toiminta alitajuisesti aiheuttaa kaiherrusta naisen mielessä, kun mies ei vain muista tai spontaanisti tajua, että viikon ainutta yhteisaikaa ei nyt voikaan käyttää pleikan peluuseen.

Suosittelen myös, ettei kukaan siivoa yhteistä asuntoa ilman että molemmat osapuolet ovat paikalla. Lause ”Ikävää sitten siivota, jos molemmilla olisi kerran aikaa olla yhdessä” on täysi fiktio. Siinä käy niin, että poissaolijalla ei ole aavistustakaan että on siivottu, koska hän ei ole nähnyt tapahtumaa ja tulostenkin huomioiminen vaatii hiukan avustamista (”Muistatko miltä vessan peili näytti vielä eilen?”). Siivotkaa yhdessä, sanoo sinkku.

2. Miksi miehet ovat niin hiljaisia, kun naisen ystäviä tulee käymään? Olen vieraillut monissa kodeissa, ja mies ei ole keksinyt tervehtimisen jälkeen sanaa suustaan. Kieltäydyn uskomasta että kaikki ystäväni tuntevat vetoa mykkiin miehiin.

Kysyin miespuoliselta kaveriltani kerran, että miksi miehet eivät vaivaudu tutustumaan tyttöystäviensä ystäviin. Mies tokaisi ensin, että hän ei tarvitse lisää ystäviä – hänellähän on jo omat hyvät toverinsa. Kun selitys ei aivan kattanut sitä mihin keskustelukyky katoaa, mies selitti, että naiset myös tulevat niin helposti mustasukkaisiksi.

Apua. Yhden parisuhde-arvoituksen takaa paljastuukin toinen. Mustasukkaisia? Omista ystävistään? Siinä on luottamus korkealla sekä omaan puolisoon että omiin ystäviin.

Tuhannesti apua. Muistin juuri, että olin viime kesänä häissä, jossa morsian oli sulhasen ex-avovaimon paras ystävä.. 

3. Kun nyt päästiin noihin häihin, haluaisin myös tietää, miksi ja miten kaikista ”En ole mikään häähössöttäjä” – naisista tulee askarteluun hurahtaneita laihduttajia?

4. Kun olen sopinut tapaavani ystäväni, minusta on hämmentävää, jos tapaamispaikalle ilmaantuu ystäväni lisäksi tämän puoliso, jos tästä ei ole ollut puhetta. Paitsi että itse valikoin sanomisiani vähemmän tuntemani puolison seurassa (ks. kohta 2), samoin tekee ystäväni. Tapaamisen luonne on täysin eri. Ei sillä, ettenkö tahtoisi viettää aikaa ihmisen kanssa, joka on ystävälleni rakkain maailmassa, mutta tätä ei voida olettaa ilman eri sopimista.

Tapaamiset, joissa sitten vältellään kaikkein henkilökohtaisimpia aiheita, ovat suora tie tilanteeseen, jossa ystäviä näkee enää kolme kertaa vuodessa pariskunta-illallisilla – ja ihmetellään miten joskus riitti tuntikausiksi juoruttavaa. Läheisyys ja ystävyys vaativat luottamista ja itsen avaamista. Sille varattua tilaa ja aikaa pitää varjella – vaikka puolison sitten joutuisikin jättämään kotiin.

5. Miten ihmisen viinapää huononee kun tämä on parisuhteessa? Kyse ei edes ole vanhenemisesta, vaan alkoholin sietokyky korreloi nimenomaan kumppanin olemassaolon kanssa. Parisuhteessa elävillä ystävilläni on pahemmat krapulat päänsärkyineen ja pahoinvointeineen kuin sinkkuystävilläni. Ylläri: parisuhteessa elävät alkavat myös helpommin riitaisaksi ja itkuisiksi humalassa.

Lopuksi tahtoisin tietää, sillä tätä en ole omin silmin havainnut, että kuinka moni teistä parisuhteessa elävistä vannoi sinkkuaikoinaan olevansa toisentyyppinen tyttöystävä kuin mitä nyt on? Että ei olisi se nolo tapaus ravintolassa, joka ei osaa päättää mitä syö (ennen miestä valinta oli aina helppo), eikä se kauhean pirttihirmun maineessa oleva tyttöystävä, joka soittelee miehensä perään, eikä ainakaan se, joka nalkuttaa kotitöistä. Onko mahdollista olla toteuttamatta stereotypioita?

X