Narsistiäidin vaikutukset ovat kauaskantoiset.
Ihmissuhteet

Kasvattiko sinut narsistiäiti? Nämä asiat elämästäsi se selittää

Narsistiäidin vaikutus ei lopu siihen, että lapsi kasvaa aikuiseksi, itsenäistyy ja muuttaa kotoa. Moni narsistiäidin kasvattama aikuinen lapsi kamppailee samojen ongelmien kanssa.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Narsistiäiti vaatii lapsiltaan jakamatonta ihailua, mutta ei kykene empatiaan ja aitoon äidinrakkauteen. Tunnekylmässä kodissa varttumisella on hyvin kauaskantoiset seuraukset, joita voi olla tarpeen purkaa terapeutin vastaanotolla.

Jos sinut on kasvattanut narsistiäiti, saatat tunnistaa itsestäsi seuraavat asiat:

Sinulla on vahva tarve miellyttää ihmisiä

Narsistiäiti keskittyy omien toiveidensa toteuttamiseen eikä pohdi, mitä lapsi tarvitsee. Näin lapsi oppii, että hänen tarpeillaan ei ole väliä. Ei siis ole ihme, että narsistiäidin lapsesta tulee usein toisten ihmisten miellyttäjä, joka tekee kaikkensa muiden eteen ja samalla unohtaa omat tarpeensa. On tavallista, että narsistiäidin kasvattaman lapsen on vaikea asettaa rajoja muille ihmisille ja luoda terveitä ihmissuhteita.

Itsetuntosi on heikko ja riippuvainen saavutuksistasi

Hyvin usein narsistiäidin lapset tuntevat riittämättömyyttä ja kokevat, että heidän täytyisi yltää vaikeisiin suorituksiin, jotta he tulisivat hyväksytyiksi ja rakastetuiksi. Tämä juontaa juurensa siitä, että narsistiäidit kertovat toistuvasti lapsilleen, että nämä tekevät asioita ”väärällä” tavalla. Lopulta narsistiäidin lapsi tulee siihen lopputulokseen, että hänessä on oltava jotain väärin, kun hän ei osaa tehdä mitään oikein.

Et tunne itseäsi

Narsistiäiti saattaa käyttää lastaan omien tavoitteidensa ja unelmiensa välikappaleena. Narsistiäiti ei anna lapsen ilmaista itseään ja omaa persoonaansa, vaan haluaa lapsen jakavan hänen ajatuksensa, arvonsa ja unelmansa. Siksi narsistiäidin lapsesta saattaa tuntua, että hän on vain heijaste äidistään. Vielä aikuisenakin saattaa tuntua, että oma minuus on hukassa.

Olet katkera sisaruksillesi tai kilpailet heidän kanssaan

Jos narsistiäidillä on useampia lapsia, saattaa joukossa olla syntipukkeja ja lellikkejä. Syntipukit saattavat tuntea katkeruutta lellikkien saamasta hoivasta ja huomiosta. Lellikit taas saattavat kantaa mukanaan suorituspaineita siitä, että heidän täytyy jatkuvasti olla toisia parempia.

Pelkäät itse olevasi narsisti

Terapeutit sanovat, että jos kasvaessa ei voi taistella vanhempaa vastaan, saattaa lapsi päättää, että hänestä tulee vanhemman kaltainen. Miksi? Se on helpoin vaihtoehto ja puolustusmekanismi, jonka avulla kodin vääristyneestä ilmapiiristä on mahdollista selvitä. Jos huomaat itsessäsi narsistin merkkejä, kannattaa kääntyä ammattiauttajan puoleen.

Lähteet: The Huffington Post, OK Freud

Keskustele ja lue myös:

Keskustelu: Miten tunnistaa narsistinen äiti?

Narsistin lapsen tarina: Narsistiäiti tuhosi perheeni

Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Kirjailija Heini Junkkaala: ”Havahduin olevani narsisti”

X