Ihmiset ja suhteet

Keliakia ei vain ruumiin vaiva

Teksti:
Anna.fi

Jos nuori saa raivokohtauksia, kärsii keskittymiskyvyttömyydestä ja ahdistuu, kyseessä voivat tietysti olla aivan tavalliset murrosiän oireet. Mutta taustalla voi myös olla hoitamaton keliakia.

Keliakia ei vain ruumiin vaiva

Kun Päivi Pynnönen työskenteli HUSin Ulfåsan nuorisopsykiatrian poliklinikalla, jonka vastuualueisiin kuuluu fyysisesti sairaiden nuorten psykiatrinen tutkimus ja hoito, hän kiinnostui keliakiaan liittyvistä masennusoireista.

Joillakin keliakiaa sairastavilla nuorilla masennusoireet korjaantuivat varsin nopeasti oikean ruokavalion aloittamisen jälkeen.

”Vaikka tiedossa on ollut, että keliakiaa sairastavilla aikuisilla on paljon masennusoireita, keliakiaa ei yleensä mainita psykiatrian alan kirjallisuudessa masennukselle altistavien sairauksien joukossa”, kertoo viime vuonna Helsingin yliopistossa lääketieteen tohtoriksi väitellyt Päivi Pynnönen.

Suomessa on yhä vallalla perinne, jonka mukaan fyysistä sairautta hoidetaan huomioimatta riittävästi siihen liittyviä psyykkisiä oireita.

Mikä lasta vaivaa?

– Lastenlääkärit ovat vuosikymmenten ajan todenneet, että keliakiaa sairastavilla esiintyy muun muassa ärtyisyyttä ja alakuloisuutta. Kliininen havainto on ollut, mutta tieteellinen analyysi puuttunut, Päivi Pynnönen toteaa.

Tutkimukseen osallistuneet olivat 12 – 17 -vuotiaita. Keliakiaa sairastavien nuorten vakavan masennuksen yleisimmät oireet ovat ärtyneisyys, mielihyvän ja kiinnostuksen kokemisen puute, väsymys ja univaikeudet.

Keliakiaa sairastavien psyykkiset oireet korjaantuivat jo muutamassa kuukaudessa gluteiinittoman dieetin aloittamisen jälkeen. Varsinkin väsymys ja ärtyneisyys helpottuivat nopeasti, samoin käytösoireet.

Pynnönen muistuttaa, etteivät hänen tutkimuksensa aineistot ole kovin laajat eivätkä potilaiden seuranta-ajat pitkiä. Suuntaa-antavia tulokset silti ovat. Yllättävän monen keliakiaa sairastavan nuoren olo helpottui gluteenittoman dieetin aloittamisen jälkeen. Selittämättömät maltinmenetykset ja keskittymisvaikeudet olivat tuskallisia nuorelle ja hänen perheelleen.

Terveydenhoitajat valppaina

Keliakia ei välttämättä aiheuta fyysisiä oireita, kuten vatsakipuja tai laihtumista. Keskittymisvaikeudet, väsymys ja ärtyneisyys olivat Pynnösen tutkimilla nuorilla tavallisempi oire kuin vatsavaivat.

– Moni vanhempi on kuvannut huolissaan lapsensa muuttumista keskittymiskyvyttömäksi, ilottomaksi ja kärttyisäksi. Keliakiadiagnoosi on tullut helpotuksena, vaikka tiukkaa gluteiinitonta ruokavaliota joutuukin noudattamaan koko elämänsä.

Päivi Pynnönen toivoo tutkimuksensa helpottavan osaltaan keliakiadiagnostiikan kehittämistä. Kouluterveydenhoito on tärkeässä osassa.

– Tutkimuksessani kävi ilmi, että valveutunut terveydenhoitaja oli laittanut erään tytön keliakiatestiin pelkästään tämän kuvaamien psyykkisten oireiden perusteella. Apu tuli nopeasti, masennusuusoireet jäivät hänen kohdallaan onneksi lyhytaikaisiksi.

Jos suvussa on keliakiaa ja nuorella on vatsavaivojen ohella masennukseen viittaavia oireita, tutkimuksissa kannattaa käydä jo varmuuden vuoksi.

Teksti: Arja Tuusvuori / A4 Media Oy
Kuva: Päivi Peltonen / A4 Photo

X