Ihmiset ja suhteet

Kestovaippoja hyvällä omallatunnolla

Teksti:
Anna.fi

Kestovaipat ovat helppo, halpa ja ympäristöystävällinen valinta. Samanhenkiset kestovaippailijat vaihtavat kokemuksia ja vaippoja internetissä. Kestovaippayhdistys pyrkii puolestaan olemaan poliittinen toimija.

Kestovaippoja hyvällä omallatunnolla

Kestovaipoilla riittää puolestapuhujia. Vaippoja ylistää käyttäjäperhe vuoron perään. Käyttäjien innosta kertoo se, että reilu vuosi sitten he perustivat yhdistyksen vapaaehtoisvoimin. Yhdistys sai nimekseen konstailemattomasti Kestovaippayhdistys.

Kestovaipat ovat perusteltu valinta ympäristön, lapsen ihon ja vanhempien kukkaron kannalta. Kestovaipat tulevat halvemmaksi, ja ennen kaikkea ne säästävät ympäristöä. Kertakäyttövaippojen tuotanto kuluttaa kolme kertaa enemmän luonnonvaroja. Lisäksi kertakäyttövaipat ovat suurin yksittäinen kotitalousjäte. Yhden lapsen vaipat tarkoittavat käytännössä 1 500 kiloa kaatopaikalle kärrättävää jätettä.

”Jätemäärä on kauhistuttava. Lisäksi ajattelimme hengittävän luonnonmateriaalin olevan lapselle hyväksi”, perustelee Jonna Markkanen, 31, kestovaippojen käyttöä 11 kuukautta vanhalla Tuomas- pojalla. Markkanen on miehensä Jari Pölhön kanssa vaihdellut Tuomakselle pääasiassa kestovaippoja, kertakäyttövaippoja käytetään ainoastaan joskus öisin.

Harsojen ja villahousujen arki

Anne Liljendahl-Nurminen, 32, toimii tukihenkilönä Kestovaippayhdistyksessä. Hänen Meri-tyttärensä siirtyi pelkkiin kestovaippoihin, kun kertakäyttöinen vaippa ei toiminut yöllä. ”Päivisin käytimme kestoa ja päätimme mieheni kanssa kokeilla Merillä myös kestoyövaippaa. Se oli käännekohta. Luovuimme kertakäyttövaipoista kokonaan, koska uusi vaippa toimi niin hyvin.”

Ensikertalaista kestovaippamallien paljous saattaa hirvittää. Ratkaisuja on moneen lähtöön, eikä asiaan perehtymätön tiedä, mistä aloittaa. Toisaalta juuri yksilöllisyydessä piilee kestovaippojen suosion salaisuus. Jokainen lapsi on erilainen, ja jokaiselle heistä on räätälöitävissä sopiva vaippa. ”Yleensä alkuun pääsee jo harsoilla ja villaisilla tai keinokuituisilla vaippahousuilla”, lohduttaa Liljendahl-Nurminen empijöitä.

Markkanen suosittelee kestovaippoja, mutta välttää käännyttämistä. ”En pidä tuputtamisesta. Vaipat ja niiden käyttö on perheen oma asia. Kerron kuitenkin mielelläni omista kokemuksista halukkaille,” hän sanoo. ”Kestovaippojen pyykkääminen ei näy arjessa. Pesukone pesee vaipat siinä missä muunkin pyykin”, Markkanen kuittaa epäilyt kestovaippojen työteliäisyydestä.

Internet kauppa- ja tapaamispaikkana

Kestovaippayhdistys tukee ja neuvoo kestovaippojen käyttäjiä sekä tarjoaa vaippaesittelyjä kiinnostuneille. Myös pelkästä netti-palstan ajatustenvaihdosta on usein apua. Suurin osa kestovaippakaupasta käydään internetissä, josta saa sekä käytettyjä että uusia vaippoja. Virtuaalimaailma on samalla oivallinen ympäristö hakea samanhenkisiä ihmisiä etenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Aluetoiminta onkin vilkastunut nopeasti.

Netin hyödyntäminen on kätevää, joskin osittain ongelmallista. ”Se sulkee ulos sellaisia käyttäjiä, jotka eivät pääse nettiin. Juuri tämän takia haluamme saada kestovaipat neuvoloissa näkyviin varteen otettavina vaihtoehtoina kertakäyttövaippojen rinnalla. Neuvola tavoittaa kaikki perheet”, valottaa Liljendahl-Nurminen yhtä yhdistyksen käytännön tavoitetta.

Yhdistys politikoi ja hälventää ennakkoluuloja

Liljendahl-Nurminen epäilee, että vanhemmat välttelevät kestovaippoja tietämättömyyttään. ”Tiedon puute lisää ennakkoluuloja. Kuvitellaan, että kestovaippa vuotaa ja haisee ja että se pitää vaihtaa usein. Samalla pelätään, että vaippa ei ole hyväksi lapsen iholle, vaikka useimpien kestoilijoiden mukaan ihottumaa ei tule.” Markkasen mielestä tietoa on paljon, mutta se on jäsentymätöntä. Käyttäjät kaipaisivatkin tietoa vakuuttavalta taholta, esimerkiksi juuri neuvoloilta.

Tiedottamisen ohella Kestovaippayhdistys lobbaa jäseniltä näkymättömissä. Kestovaippojen tullausmaksujen alentaminen vaatii euroedustajiin vaikuttamista. Eduskuntayhteydet ovat yhtä lailla tärkeitä. Kestovaippailijoiden on saatava itsensä kuulluksi tiedon tuottamisvaiheessa. Ainakin uuden vauvakulttuurin oppaan tekoon on pyydetty Kestovaippayhdistyksen apua.

Tempauksillaan yhdistys hakee näkyvyyttä. Kesäkuussa yhdistys luovutti 3 500 nimen kestovaippaseteliadressin ministeri Paula Lehtomäelle. Adressin tarkoitus on tuoda Suomeen Keski-Euroopan malli, jossa pienten lasten vanhemmat saavat alennuksia kestovaipoista. ”Ei se sattumaa ollut, että adressin vastaanottajaksi valittiin raskaana oleva nainen”, nauraa Liljendahl-Nurminen. Henkilökohtainen on todellakin poliittista.

Teksti: Johanna Laitinen / A4 Media Oy (4.7.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Ellit Ps.

Kestovaippayhdistys ry

Kestovaippainfo

X