Ihmiset ja suhteet

Kun äiti deittaa

Teksti:
Anna.fi

Kun kuviossa on mukana lapsia, deittailussa on enemmän mutkia matkassa kuin lapsettomina sinkkuaikoina. Saija, 35, kertoo sinkkuäidin seuraelämän kiemuroista.

Kun äiti deittaa

”Joskus nuorena sinkkuna tapailin mukavia miehiä baareissa, enkä miettinyt sen kummempia, kunhan oli hauskaa”, kertoo Saija, 35. Huolettomat kuviot saapui seitsemän vuotta sitten sotkemaan Saijan elämän mies, tosin iloisella tavalla. Saijan ja hänen silloisen poikaystävänsä suhdetta ei ollut kestänyt vuotta kauempaa, kun Lari, nyt seitsemän, ilmoitteli yllättäen tulostaan.

Alkupaniikin jälkeen seurustelu kesti hyvin elämänmuutoksen, kunnes muutama vuosi sitten pariskunta päätti jatkaa eteenpäin eri teillä. Lariin heillä on yhteishuoltajuus, mutta poika viettää käytännön syistä suurimman osan ajastaan äidillään. ”Lari on parasta, mitä minulle on koskaan tapahtunut, mutta välillä mietin, löydänkö enää vierelleni uutta kumppania”, Saija huokaa. ”Silloin harvoin kun kävin ulkona eron jälkeen ja löysin juttuseuraa, moni mukava keskustelu tyssäsi jo siihen, kun kerroin äitiydestäni.”

Huono äiti käy baarissa

Larin isä löysi eron jälkeen nopeasti uuden kumppanin. ”Välillä tuntuu epäreilulta, että monille miehille lapsi entisestä liitosta tuntuu olevan suhteessa suurempi kynnys kuin naisille”, Saija harmittelee. ”Exäni uusi kumppanikin kertoi, että tieto Larista oli saanut ex-mieheni vaikuttamaan hänen silmissään vaan entistä luotettavammalta ja lapsirakkaammalta.”

Saijan tilanne on ollut siinä mielessä hyvä, että välit Larin isään ja tämän uuteen naisystävään ovat hyvässä kunnossa. ”Onneksi olen päässyt sentään hieman tuulettumaan silloin, kun Lari on isällään, ja tiedän poikani olevan hyvissä käsissä. Monilla tuntemillani yksinhuoltajaäideillä tätä mahdollisuutta ei ole.”

Kun Saija on käynyt ulkona, hän on saanut törmätä outoihin asenteisiin. ”Joidenkin miesten mielestä pienten lasten äiti ei saisi käydä ulkona lainkaan, vaikka lapsi olisikin silloin isällään. Olen kuullut moralisointia jopa sellaisilta miehiltä, joilla ei pitäisi olla siihen mitään varaa: heidän omat pienet lapsensa kun ovat äidillä hoidossa. Mutta sehän on kuulemma eri asia”, Saija puuskahtaa. Jotkut taas ovat epäilleet päin naamaa, että Saija etsisi lapselleen elättäjää. ”Minulla on sentään korkeakoulututkinto, omistusasunto ja vakituinen, hyväpalkkainen työpaikka. En todellakaan tarvitse ketään kustantamaan elämistäni!”

Ei isäkandidaatteja kerran viikossa

Myös mukavia, lapsirakkaita miehiä on matkan varrelta löytynyt. Saija ehti eron jälkeen tapaillakin muutamaa, mutta silloin vastaan tuli muita ongelmia. ”Vaikka Lari on suhteellisen paljon isällään, yhteistä aikaa ei silti oikein ole jäänyt riittävästi, ainakaan miehen mielestä”, Saija kertoo. Hän on halunnut viettää paljon aikaa Larin kanssa silloin, kun lapsi on hänen luonaan, eikä toisaalta ole halunnut esitellä uutta miesystävää Larille liian varhaisessa vaiheessa. ”Lari on jo kokenut yhden eron. En halua, että hänen elämäänsä tulee ihmisiä piipahtamaan. Haluan aluksi varmistaa, että sekä minä että mahdollinen miesystävä olemme suhteessa tosissamme.”

Entinen miesmaku on muuttunut Larin myötä kerralla. ”Ovathan ne boheemit taiteilijat ihania, mutta ei lapsiperheen elämään voi enää ottaa ketään, joka elää epäsäännöllisesti”, Saija naureskelee. ”Kaikki kliseet siitä, että aikuisena haluaa rentun sijaan turvallisen insinöörin, ovat ainakin minun kohdallani toteutuneet.”

Älä etsi kumppania, etsi itseäsi

Tällä hetkellä Saijan treffailuelämä näyttää valoisalta. Kuvioissa on mukava mies, joka on uskallettu jo esitellä Larillekin. ”Seurasin heidän ensitapaamistaan henkeäni pidätellen, ja olin todella helpottunut, kun se meni luontevasti”, Saija kertoo. Uudenkaan kumppanin kanssa ei vielä voida tavata milloin tahansa, ja arkea on elettävä Larin ehdoilla. ”Uusi kumppanini on kuitenkin kypsä ihminen ja ymmärtää, etteivät toiset ihmiset ole olemassa vain häntä varten. Hän on todennut, että onhan elämässä paljon muitakin reunaehtoja kuin lapsi. Eihän sitä muutenkaan voi elämässä tehdä ihan mitä huvittaa juuri silloin kun huvittaa.”

Saijan miesystävä ei löytynyt baarista vaan harrastuksen parista. ”Luulen, että sopivan kumppanin löytää tässä isässä parhaiten, kun tekee yksinkertaisesti niitä asioita, joista itse eniten pitää. Kumppania ei kannata etsimällä etsiä, tärkeämpää on etsiä itseään.”

Saija kertoo, että hän elää juuri nyt elämänsä parasta vaihetta. ”Töissä menee mukavasti ja Lari on kivassa iässä. Elän ihanaa lapsiperheen elämää osan ajastani, ja kun Lari on isällään, minä ja miesystäväni vietämme aikaa kuherrellen kuin teinit.” Sinkkuäitinä Saija ei olisi voinut kuvitella, että eteen voi sattua vielä näinkin auvoinen elämäntilanne. ”Oikeastaan tämä on melkein täydellistä elämää: saan nauttia äitiyden ja naiseuden parhaista puolista samaan aikaan.”

Jutussa esiintyvät nimet on muutettu. Kuvan henkilöt eivät liity juttuun.

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (6.1.2006)

X