Ihmiset ja suhteet

Lapsen korvatulehdukset koettelevat koko perhettä

Teksti:
Anna.fi

Lasten korvatulehdus on varsin tavallinen pikkulasten tauti. Tavallisimmin korvatulehduksen sairastava lapsi on iältään 1-3-vuotias. Hengitystietulehduksen jälkitautina usein aiheutuva korvatulehdus on koettelemus paitsi lapselle itselleen, niin myös hänen perheelleen.

Kuinka korvatulehdus puhkeaa?

Toisin kuin uskotaan, korvatulehdus ei tartu lapsesta toiseen, eikä korvatulehdus puhkea myöskään pelkästään siksi, että lapsen korvat olisivat joutuneet vaikkapa tuulelle alttiiksi. Valtaosalla korvatulehduksen saaneista lapsista on ennen varsinaisen korvatulehdusta ollut kovaa nuhaa tai yskää, ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa.

Yksi tärkeimmistä oireista korvatulehduksessa on nimenomaan juuri korvakipu, mutta sitä ei esiinny läheskään kaikissa tapauksissa. Toisaalta kipuileva korvakaan ei aina vaadi edes sen enempiä hoitotoimia. Kun lapsella epäillään korvatulehdusta, kannattaa kuitenkin ottaa yhteyttä lääkäriin. Pitkään korvassa muhiva tulehdus saattaa nimittäin aiheuttaa muun muassa kuulon heikentymistä.

Ensiapua korvakipuun  

Korvatulehdus

Kovaan korvakipuun kannattaa käyttää ensiapuna kuumelääkettä. Lapset sietävät yleisesti esimerkiksi parasetamolia sisältävää kuumelääkettä. Koska useimmiten korvakivun takia ei tarvitse lähteä välittömästi lääkäriin, voi korvakipuisen lapsen kanssa odottaa kaikessa rauhassa aamuun saakka, vaikka kipu alkaisikin illalla – kuten korvakiputapauksissa yleensä.

Välikorvantulehdus todetaan tavallisesti lääkärin vastaanotolla helposti. Korvaan katsottaessa punertavan tärykalvon takana oleva välikorva on täynnä keltaista märkää. Märkäinen vällikorvantulehdus aiheutuu potilaan nenänielusta korvaan joutuneista bakteereista. Hoitona onkin tällöin tavallisesti antibioottilääkitys.

Jälkitarkastus on tärkeä etappi hoidossa

Hankaliksi korvatulehduksissa tekee se, että ne saattavat joillakin lapsilla uusiutua hyvin helposti. Tällöin puhutaan niin sanottuun korvatulehduskierteeseen joutumisesta. Onkin tärkeää, että korvatulehduspotilas käy jälkitarkastuksessa muutaman viikon kuluttua siitä, kun korvatulehdus todettiin. Tilannetta on hyvä seurata mahdollisilla tulevilla neuvola- tai lääkärikäynneillä. Välikorvaan saattaa jäädä nestettä, joka häiritsee tärykalvon liikkumista ja lapsen kuulo saattaa olla vaarassa heikentyä tämän seurauksena.  

Korvatulehduksesta paraneminen ja tulehduksesta selviäminen täysin saattaa kestää useitakin viikkoja, joten kyse on varsin monivaiheisesta prosessista. Joissakin tapauksissa lapsi saattaa joutua kitarisaleikkaukseen tai ”korvien putkitukseen”, jotka ovat molemmat toimenpiteitä jatkuvassa korvatulehduskierteessä olevan lapsen hoitamiseksi.

Leikkaushoitoon pääseminen saattaa kestää hyvinkin kauan ja sitä odotellessa lapselle saatetaan joutua aloittamaan antibioottiestohoito sulfalla. Joskus tällaisella sulfaestohoidolla saatetaan välttää kitarisaleikkaukseen joutuminen kokonaan.

Nina

X