Ihmiset ja suhteet

Lasten kanssa kaupunkilomalle

Teksti:
Anna.fi

Ei tarvitse mennä kuin Helsingin keskustaan, kun huomaa, miten vaikea pienten lasten ja varsinkin vaunujen tai rattaiden kanssa on liikkua ruuhkaisessa kaupungissa: reitit pitää suunnitella etukäteen. Melulla ja tungoksella on myös se piirre, että ne saavat lapset kiljumaan ja kiukuttelemaan. Harva vanhempi siis suunnittelee lähtevänsä vielä ulkomaiseenkin kaupunkiin muksujen kanssa taiteilemaan.

Lasten kanssa kaupunkilomalle

Aila Hellman Suomen Matkatoimistosta on samaa mieltä siinä, etteivät aivan pienet lapset viihdy kaupungeissa: mukulakivisillä kaduilla on vaikea työntää rattaita ja vanhat hotellirakennukset ovat epäkäytännöllisiä. Vähän isompien lasten kanssa taas hänen mielestään kannattaa hyvinkin vaihtaa ainainen aurinkoloma kaupunkireissuun. ”Kaupunkilomalle ehtii yhden viikonlopunkin aikana, toisin kuin etelään”, Hellman sanoo. ”Kaupungeissa on kouluikäisille paljon tekemistä: huvittelumahdollisuuksia, ostoksilla käymistä. Museoissa ja historiallisissa paikoissa käydessä kulttuuritietous ja sivistyskin lisääntyvät.”

Pitkä lentomatka voi rasittaa

Hellman suosittelee harkitsemaan ennen kuin lähtee lasten kanssa kaukokohteeseen, pitkä lentomatka kun saattaa käydä koko perheen voimien ja hermojen päälle. Sitä paitsi lähempääkin, Euroopasta, löytyy monipuolisia matkakohteita.

”Kannattaa valita helposti haltuun otettava kaupunki, sellainen, jossa liikkuminen joko jalan tai julkisilla on helppoa”, Aila Helmann opastaa. ”Tällaisia kaupunkeja ovat esimerkiksi Bratislava, Kööpenhamina, Praha, Reykjavik ja Tallinna. Esimerkiksi Roomassa taas voi olla liikaa huolehtimista lapsien ohella, koska kaupungissa on paljon liikennettä ja taskuvarkaita.”

Koululaiset pitävät esimerkiksi ulkoilusta ja huvipuistoista. ”Pärnussa, Barcelonassa ja Hampurissa on hyvät ulkoilumahdollisuudet ja Lontoossa voi virkistäytyä Hyde Parkissa”, Aila Hellmann vinkkaa. ”Hyvä huvipuisto tai eläintarha taas löytyvät esimerkiksi Kööpenhaminasta, Prahasta ja Barcelonasta sekä Budapestistä, jossa voi myös rentoutua kylpylöissä tai ajella kukkuloilla köysiratajunalla. Reykjavikissa on lämminvesiuimala aivan keskustassa.”

Kulttuuri ja erilaiset museot ja näyttelyt eivät ole poissuljettuja perhelomalaisiltakaan. Kööpenhamina on tunnettu tivolistaan, mutta kaupungissa on myös Guinnesin ennätystenmuseo, joka kiinnostaa koululaisia. Prahassa on monipuolinen tekniikanmuseo ja Hampurissa taas Miniatyr Wunderland, jossa on esimerkiksi tietokoneella ohjattavia sähköjunia. ”Hampurissa on myös hyvät ulkoiluolosuhteet”, Aila Hellman mainitsee. Kaupungin järvillä voi seilata polkuveneellä tai purjeveneellä. Lisäksi Hampurin satama-alueella on nähtävää lapsille. Esimerkiksi Barcelonassa taas voi viettää erinomaisesti rantalomaa kaupungissakin.

Ja mitä olisi matka ilman shoppausta! Hellman kehuu Bratislavaa ja Baltian kaupunkeja edullisiksi ostoskohteiksi, Lontoosta taas löytyy varmasti vaatteita ja leluja joka makuun. Hampurissa perheen pienimpiä taas saattaisi hänen mukaansa kiinnostaa vaatteiden ja viihde-elektroniikan lisäksi Euroopan suurin urheilutavaratalo.

Välttäkää sesonkiaikoja

Jotta lapsiperheen matka sujuisi joutuisammin, Aila Hellman neuvoo vielä välttämään kaikkein ruuhkaisimpia kausia, niitä aikoja, jolloin kaikki muutkin matkustavat. ”Esimerkiksi kevään juhlapyhinä ei kannata lähteä Eurooppaan. Kansoitus näkyy jo hinnoissakin”, hän sanoo. Myös keski- ja loppukesä ovat Euroopassa matkaamisen suhteen huonoa aikaan kuumuuden ja paikallisten samanaikaisen loman takia. ”Tosin Pariisi voi tuntua epätyypillisen autiolta loppukesästä”, Hellman sanoo.

Hänen mukaansa edullista ja rauhallista matkustusaikaa on esimerkiksi tammikuu. Se ei ole matkustussesonkia, mutta silloin on alennusmyyntejä kaikkialla. Myös joulu voi sopia perhelomalaisille. Esimerkiksi Lontoossa 24.12. ei ole vielä pyhäpäivä, ja monessa muussakin kaupungissa tapaninpäivä on aivan normaali päivä. Koulujen syyslomaviikot eivät ole Aila Hellmannin mukaan riskiaikaa, sillä niiden ajankohta ja pituus vaihtelevat kunnittain.

Artikkeli perustuu Aila Hellmanin Matkamessuilla 2004 pitämään tietoiskuun.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
 

X