Ihmiset ja suhteet

Loppu sinkkuelämälle

Teksti:
Anna.fi
Rakkausvalmennus

Kun prinsessa ei löydä prinssiä ja yksinolo alkaa pikkuhiljaa tuskastuttaa, apua seuranhakuun voi löytää muutenkin kuin kaivoon katsomalla. Monta vuotta sinkkuelämää viettänyt toimittajamme uskaltautui kokeilemaan rakkausvalmennusta.

Apua. Jalat täristen suunnistan kohti Lauttasaaressa sijaitsevaa Rakkausakatemiaa. Nyt kai ruoditaan kaikki entiset sulhokokelaat ja epäonnistumiset? Olen ollut pitkään sinkkuna ja aina syyttävä sormeni on osoittanut miehiä – nehän tunnetusti ovat niin vaikeita. Vikahan ei siis tietenkään, todellakaan ole minussa.

Rakkausakatemia on nimensä mukaisesti vuorattu, noh, rakkaudella. Punaiset ruusut, sydämenkuvat ja hempeät värit rehottavat. Rauhallinen musiikki soi vaimeasti taustalla. Rakkausvalmentajani Mervi Makkonen täsmentää että ne luovat rentouttavaa ilmapiiriä. Ja siltä tosiaan tuntuu. Ehkä syyttävä sormi laitetaankin tällä kertaa syvälle taskuun ja keskitytään olennaiseen, eli rakkauden löytämiseen.

”Rakkausvalmennuksessa tärkeintä on auttaa asiakasta löytämään positiivisuutta ja iloa elämäänsä.” Kuulostaa ihanalta, mutta miten se oikein tapahtuu?

Makkosen mukaan keinoja on monia ja niitä muokataan asiakkaan tarpeiden mukaan. Valmennuksessa apuvälineitä löytyy aina Jungilaisista persoonallisuustyypeistä feng shuihin ja mielikuvaharjoitteisiin. Tärkeintä on kuitenkin lisätä itsetuntemusta ja myönteistä asennetta.

”Jos on kauhean negatiivinen, näkee ympärillään vain huonoja asioita. Auttaa jo paljon jos pystyy muuttamaan itseään ja omia ajatuksiaan myönteisempään suuntaan. Positiivisuus huokuu ihmisestä ja näkyy kauas”, Makkonen selventää.

Rakkausvalmennus

Harjoitteiden avulla lisätään itsetuntemusta ja pohditaan esimerkiksi sitä millainen kumppani on minulle sopivin. Jo parisuhteessa olevat voivat muun muassa opetella ymmärtämään oman kullan käyttäytymistä paremmin.

”Jos toinen käyttäytyy oudosti mallit voivat löytyä lapsuudesta. Kun esimerkiksi miehen käytös vaihtelee hellästä rakastajasta viilipyttyyn, voi taustalla olla vaikea äitisuhde. Kiireinen äiti joka on välillä pitänyt hyvänä ja sitten ollut poissa pitkiä aikoja. Jungilaiset arkkityypit auttavat selventämään näitä asioita. Se helpottaa, sillä usein ei itsekään ymmärrä oman käytöksensä syitä.”

Makkonen muistuttaa että vanhempien väliset suhteet ovat hyvin erilaisia eri perheissä. Kun näitä käyttäytymismalleja yritetään sovitella yhteen aikuisena, ne voivat aiheuttaa hankaluuksia.

Miehet marsista, naiset venuksesta…

Aloitamme setvimällä elämääni. Millaisia entiset suhteeni ovat olleet, mitä hyvää ja mitä huonoa niissä oli? Millaisia entiset mieheni olivat? Kuinka hyvin tunnen itseni ja mikä minussa on hyvää, mikä huonoa. Kerron, pohdin ja kerron. Tämähän on vaikeampaa kuin kuvittelinkaan. Ilmeisesti en tunnekaan itseäni niin hyvin, saati sitten miehiä jotka elämässäni ovat olleet.

Rakkausvalmennus

Rakkausvalmentajalle sydämenvuodattaminen on aivan erilaista kuin ystäville. Kun neuvot tulevat ulkopuolisen ihmisen suusta, ne osuvat hätkähdyttävän lähelle. Kavereiden kanssa myös harvoin puhuu pelkästään itsestään ja voin luvata että se on yllättävän vaikeaa.

Makkosen mukaan rakkausvalmennukseen hakeutuvat ihmiset ovat juuri tästä syystä yleensä naisia. Hän epäilee että monet miehet eivät osaa puhua tunteistaan samalla tavoin ja epäilee syyksi kulttuurin ja uskonnon vaikutuksia.

”Tosin jos illanvietossa kerron olevani rakkausvalmentaja, miehet alkavat kysellä neuvoa eikä sille tule loppua”, hän nauraa. ”Siihen kuluu helposti koko ilta, vaikka kuinka yrittäisin siirtää juttutuokiota seuraavalle viikolle.”

Makkosen mukaan miehet kysyvät usein ihan perusasioita: miten naisen kanssa ollaan ja mitä niiden kanssa pitäisi tehdä?

”Miehet ja naiset ovat erilaisia ja siksi myös heidän valmentamisensa on erilaista. Mies näyttää rakkautensa teoillaan ja se pitäisi vain osata tulkita. Naiset käyttävät enemmän sanoja.”

Onko minussa jotain vikaa?

Mikä sitten on yleisin sinkkuuden takana oleva syy?

”Kyllä se on ehdottomasti ajanpuute”, Makkonen huudahtaa.

Kun sinkkuna on ollut kauan elämää täytetään usein työllä. Silloin vapaa-aikaa ei ole riittävästi ja ihminen väsyy. Myös tiukat rutiinit vaikeuttavat rakkauden löytämistä.

Rakkausvalmennus

”Mihin väliin parisuhde mahtuu jos kaikki aika kuluu työntekoon eikä elämästään ole valmis joustamaan? Kun on enemmän vapaa-aikaa, voi tehdä asioita jotka itsestä tuntuvat hyvältä. Tämä luonnollisesti lisää omalta itsekunnioitusta ja itsekunnioitusta. Se puolestaan lisää onnellisuutta ja positiivisuutta.”

Itsekin sinkkuna viihtyvä Makkonen haluaa kuitenkin muistuttaa että parisuhde ei aina ole sitä mitä ihminen tarvitsee. Osalle ihmisistä yksinolo sopii paremmin. Rakkausvalmennuksessa keskitytäänkin löytämään asiat jotka ovat valmennettavalle tärkeitä.

”Haluan auttaa asiakkaitani olemaan onnellisempia, romanttinen rakkaus on sen lisätuote ja tulee vastaan kun aika on oikea.”

Ja toden totta, muutaman valmennuskerran jälkeen olen edelleen sinkku, mutta tunnen itseni paremmin ja askeleeni on hieman kevyempi. Oli sitä miestä sitten tai ei.

Teksti: Lotta

X