Ihmiset ja suhteet

Madridilainen naisten sosiaalikeskus on värikäs ja inspiroiva

Teksti:
Anna.fi

Madridin naiset väsyivät ainaisiin pätkätöihin ja yhteisten tapaamispaikkojen puutteeseen. Naisten itselleen valtaamassa talossa Eskalera Karakolassa ideoidaan monimuotoista ja naisystävällistä politiikkaa.

Madridilainen naisten sosiaalikeskus on värikäs ja inspiroiva

Karakolan feministinaiset eivät tyydy katsomaan tumput suorina vierestä muuttuvaa maailmaa. ”Erityisesti naisia rasitetaan erilaisilla osa-aikatöillä, ja kodinhoito on edelleen naisten harteilla. On tärkeää että naiset huolehtivat omista oikeuksistaan ja kulttuuristaan”, La Eskalera Karakolan verkkosivuilla todetaan.

Karakolan aktiivit eivät hyväksy yhdenmukaistavaa politiikkaa. Naapurustosta halutaan elävä, värikäs ja inspiroiva. ”Naiset, prekariaatti, maahanmuuttajat, kehitysrajoitteiset ihmiset ja vanhukset menestyvät ympäristöissä, joissa me kaikki voimme asua ja tyydyttää tarpeemme lähellä ja kohtuullisin hinnoin. Siellä pitää olla riittävästi klinikoita, päivähoitokeskuksia ja puistoja”, verkkosivuilla kirjoitetaan.

Jokapäiväinen on poliittista

Naiset tulevat erilaisista sosiaalisista lähtökohdista. ”Olemme nuoria ja vanhoja, sinkkuja, lesboja, transseksuaaleja, pakolaisia, opiskelijoita ja paljon muuta”. Naisten tarpeetkaan eivät ole kaikille samat, niin kuin moni ajattelee kuullessaan sanan feminismi. ”Kaikki naiset eivät ole äitejä, ja monet naiset ovat paljon enemmän kuin äitejä. Perheenhuollon ongelmat ovat vain osa kohtaamistamme ongelmista”, Karakolan verkkosivuilla muistutetaan.

Karakolan feministit ovat huolestuneita siitä, että vapaa-ajan aktiviteetteja on rajoitettu vähentämällä julkista tilaa. Kuluttamisen he näkevät tylsänä ja alentavana, eikä kaikilla ole siihen varaa. ”Kadut ja aukiot ovat poliittisia. Kaupunkitila vaikuttaa siihen mitä me olemme ja miten me elämme. Kaupunkisuunnittelu ei ole neutraalia”, Karakolan verkkosivuille julistetaan.

Sen sijaan naiset haluavat lisää julkista tilaa, jossa on mahdollisuus tavata toisia. Ja jossa on voi järjestäytyä ja suunnitella politiikkaa. ”Jos kokee epävarmuutta, väkivaltaa tai pieniäkin ärsyttävyyksiä, vika ei ole itsessä vaan järjestelmässä. Asioita voidaan muuttaa”. Karakolassa jokapäiväinen on poliittista.

Yhteiselämää jo seitsemättä vuotta

Karakola sijaitsee hylätyssä leipomossa monikulttuurisessa työväenkaupunginosassa Lavapiesissä Madridissa. Toimintaa talossa on ollut jo yli seitsemän vuotta. Niiden vuosien aikana Karakolassa on tehty lukemattomia uudistuksia kattoon, viemäröintiin ja sähköihin. Jokainen taloon tullut tuo mukaan oman osaamisensa. Talossa on myös auditorio, kirjasto ja tietokonekeskus.

Feministinen akateeminen ajattelu ja feministinen poliittinen toiminta erotetaan usein toisistaan. Karakolassa nämä kaksi yhdistyvät. Talossa opiskellaan, keskustellaan ja tehdään julkaisuja. Samalla suunnitellaan käytännön projekteja liittyen naisten kohtaamaan väkivaltaan, rasismin vastaisuuteen ja paikalliseen kaupunkisuunnitteluun.

Mutta miksi tila on tarkoitettu vain naisille? ”Ilon, voiman ja inspiraation vuoksi. Voimme puhua keskenämme tässä epäystävällisessä maailmassa. Samalla rohkaisemme toisiamme jakamaan huolemme ja ilmaisemaan mitä haluamme”, verkkosivuilla selitetään. Tällaisen tilan ylläpitäminen on Karakola-aktiivien vuoksi tarpeen, koska tapaamispaikkojen puute on erityisen akuutti naisten tapauksessa. ”Olemme joko useiden epävarmojen töiden välissä tai sitten olemme sidottuja koteihimme. Tunnemme itsemme uhatuiksi kaduilla, ja meidät on marginalisoitu poliittisissa organisaatioissa.”

Huom. Kuvan naiset eivät liity juttuun.

La Eskalera Karakolan nettisivut

Teksti: Maria Svanström / A4 Media Oy (23.6.2005)
 

X