Ihmiset ja suhteet

Naamiaisasuja värjäämällä

Teksti:
Anna.fi

Halloween ja muut naamiaisasuja vaativat tilaisuudet lähestyvät. Etsintälistalla on kaikkea Helinäkeijusta pyöveliin ja tonttupuvusta Tuhkimoon. Harvoin kaupasta löytyy juuri sitä mitä on kulloinkin hakemassa. Äiti, joka on kätevä käsistään voi hankkia kangasta ja ommella naamiaisasun tuota pikaa, mutta entäs me käsistämme kykenemättömät?

Jokainen kiireinen äiti tietää kuinka tuskallista on metsästää lasten toivomia naamiaisvaatteita pitkin kaupunkia hikikarpalot otsalla. Minä sain tehtäväksi etsiä tyttärelleni (ja myös löytää) Helinäkeijun asun. Tehtävän suorittamiseksi oli annettu aikaa kolme päivää. Mieheni oli unohtanut informoida minua päiväkodin lähestyvästä naamiaisjuhlasta.

Aikaisempien hankintakierrosten ansiosta tiesin, että tytöille myytävät balettityyppiset mekot ovat joko vaaleanpunaisia tai pinkkejä. Vihreää ei juuri tytöille tänä päivänä ole tarjoilla. Tilanne vaikutti aluksi toivottomalta kunnes mieleeni juolahti idea värjäyksen mahdollisuudesta.

Nopea inventaari tyttäreni kaapissa tarjosi saldoksi valkoisen jumppapuvun. Pesulapussa lukee, että puku on 100 prosenttista puuvillaa. Kelpaa. Kaappaan kaapista vielä vähän nukkaantuneet valkoiset sukkahousut. Sukkahousujen suhteen otan tietoisen riskin, niissä on puuvillan lisäksi pieni määrä keinokuitua.

Hankin Dylonin vihreän pesukonevärin. Valitsen kahdesta vihreästä sen tummemman. Luen ohjeet tarkasti ja lähden suorittamaan tehtävää. Aikaisemmat värjäyskokemukset ovat olleet katastrofaalisia siitä syystä, että en ole lukenut kunnolla väriaineen ohjeita tai vaatteiden pesulapun tekstejä. Tällä kertaa minulla on vain voitettavaa, sillä tyttäreni ei ole käyttänyt valkoista jumppapukua enää aikoihin, sillä se on niin ”tyhmän” värinen. Sukkiksetkin ovat jo siloisimmat päivänsä nähneet, joten kovin suuresta riskistä ei ole kysymys.  

Värjäys sujui äärimmäisen yksinkertaista kaavaa noudattaen:
1. Ohjeessa annettu suolamäärä ja värijauhe kaadetaan koneen pohjalle.
2. Lisätään pestyt, kosteat vaatteet.
3. Pestään koko hoito 40 asteessa.
4. Värjäyksen päätyttyä pestään värjätyt vaatteet normaalistiPyöräytetään kone kerran ilman vaatteita, jos tarpeen
5. Tarkemmat ohjeet pesukonevärjäykseen löydät väripakkauksen sisältä.

Jo märkänä näkee, että lopputulos tulee miellyttämään kaikkia asianosaisia. Tyttäreni on ollut värjäysprosessissa mukana koko ajan. Hänen mielestään oli hienoa nähdä kuinka valkoisista vaatteista sukeutui muutamalla rummun pyörähdyksellä vihreitä. Laittaessani suolaa rumpuun tyttäreni kysyi, että laitetaanko pippuria myös.

Työn tilaaja oli asuunsa äärimmäisen tyytyväinen ja minä säästin niin aikaa kuin rahaakin. Jos tilanteesta hakemalla hakee negatiivisia puolia, niin ehkä se, että erilaisiin rooliasuihin mieltynyt tyttäreni on vihjaillut lisätarpeista sekä innostanut kaksoisveljensä vaatimaan Peter Pan asua. Värjäämällä ei loihdita ränsistyneestä kosteussuojapuvusta Tuhkimon kolttua (ainakaan ilman taikasauvaa), mutta monessa tilanteessa se on vähintäänkin kelpo vaihtoehto!  

Hannele

X