Ihmiset ja suhteet

Näin kerrot miehille musamaustasi

Teksti:
Anna.fi

Internetin deitti-ilmoituksissa esitellään säännöllisesti suosikkimusiikkia ja usein sille on ilmoituspohjassa varattu oma paikkakin. Musiikkimaun uskotaan kertovan ihmisestä jotain olennaista ja yhteisen suosikkimusiikin yhdistävän ihmisiä syvemmässäkin mielessä.

Musamaku

Eri koulutuksen saaneet ja eri puolelta Suomea tulevat miehet voivat yleensä löytää yhteistä puhuttavaa jalkapallon MM-kisoista tai armeijamuistoista. Kun mies ja nainen istuvat deiteille, yhteistä puhuttavaa on varsinkin aluksi helppo löytää tv-sarjoista tai musiikista.

En ole tainnut käynyt ensideiteillä, joilla ei puhuttaisi musiikkimausta edes jotain.

Omasta mausta ei tietenkään tule koskaan valehdella. Mutta makua voi esitellä deiteillä ja deitti-ilmoituksissa eri tavoin, ja olen koostanut tähän muutaman pienen, mutta ehdottoman asiantuntevan neuvon sinkkunaisten hyödyksi.

Älä yleistä

Yksi minun ja kavereiden nyrkkisäännöistä on ollut olla vastaamatta naisille, jotka kertovat kuuntelevansa ”kaikkea paitsi heviä”. Ei niin ettenkö sympatisoisi hevivastaisuutta  – minusta yksi suomalaisen kulttuurin epämiellyttävimmistä ilmiöistä viime aikoina on ollut yritys nostaa hevi kansallismusiikiksi, mutta kun väite ei vain pidä paikkaansa. Oikeasti tuo ilmaus yleensä tarkoittaa ”kaikkea mitä Radio Novalta (tai mitä sattuukin kuuntelemaan) tulee paitsi heviä” ja siksi se kannattaisi sanoa niin. Eivät tuolla tavalla kirjoittavat ihmiset mitään klezmeriä tai avantgarde-jazzia harrasta.

Toinen sivistymättömyyttä osoittava ilmaus on ”kaikki menee hevistä oopperaan”. Hevistä oopperaan ei kuitenkaan ole kovin pitkä matka – muutoin kuin ehkä yleisön ominaistuoksussa. Kummastakin löytää helposti jylhyyttä tai spektaakkelia. Sen sijaan iloisesta sarkasmista tai tyylitietoisesta chillailusta on pulaa. Vaikkapa Noël Coward tai André 3000 eivät sijoitu heavyn ja klassisen väliin.

Kannattaa olla yksilöllinen. Kannattaa luetella ilmoituksissa ja deiteillä artisteja, levyjä, tyylisuuntia ja lauluja. Se toimii myös hyvänä pohjana. Mitä yksilöllisempi, sen parempi: on kiinnostavampaa, jos pitää ”Michael Jacksonin varhaistuotannosta” tai ”naisten laulamasta alt-countrysta” kuin vain kivasta popista tai kantrista.  (Sillä varauksella, että sana varhaistuotanto antaa käyttäjästään hieman akateemisen kuvan, sen voi korvata puhumalla vaikka alkuaikojen Michaelista).

Viisi neuvoa

Ajankohtaisuus.Kannattaa mainita musiikkia, jota on oikeasti kuunnellut viimeisen viiden vuoden aikana. Se 17-vuotias, joka piti Alaniksesta, on eri ihminen kuin se 27-vuotias, joka on valmistunut, mennyt töihin ja käynyt läpi vakavia ihmissuhteita. Vanhat suosikit voivat johtaa miehiä (ja jopa itseäsi) pahasti harhaan.

Fanitus.Älä missään nimessä pelkää faniksi paljastumista. Jos nainen pystyy menemään sekaisin jostain muustakin kuin miehistä tai lapsista, se kertoo rohkaisevasti naisen omasta elämästä. Miehet ovat tottuneet järjettömiin aikasijoituksiin urheilua seuratessaan ja ymmärtävät kyllä naisia. Kertoo samalla uskollisesta ja sitoutuvasta luonteesta, jos olet seisonut Madonnan, Fionan, Morrisseyn tai Yön takana myös vaikeina aikoina.

Ristiriitaisuus.Jos kaikki mainitsemasi suosikkimusiikki on peräisin 1980-luvun Manchesterista tai 1990-luvun Georgiasta, voit päästä harvinaisen kiinnostaviin keskusteluihin nettideitti-ilmosi kautta. Antaisi kuitenkin kuvan hieman kiinnostavammasta ja persoonallisemmasta ihmisestä, jos listalle mahtuisi muutama nimi, joita siellä ei muun listan perusteella uskoisi näkevänsä. Muistathan myös, että cooliuteen kuuluu aina pieni epäcoolin vivahde. On epäuskottavaa, jos pitää vain siitä, mikä on pinnalla tai kriitikoiden kehumaa.

Naisellisuus.Sinä et halua aviomieheksesi Mamba-fania. Miehet eivät myöskään halua vaimokseen rap-artisti Petoksen kuuntelijaa. Ole reilusti naisellinen äläkä yritä viilata makuasi hyvän jätkän suuntaan. (Sitä paitsi yksi parhaista ulkoromanttisista syistä käydä deiteillä on saada naiselta hyviä levyvihjeitä.)

Seksuaalisuus . Jos vetää ilmoituksessaan seksiä korostavaa imagoa, sen pitäisi näkyä myös musamaussa. Tuntuu hieman oudolta, kun itseään ”kiihkeäksi ja intohimoiseksi tunneihmiseksi” kuvaava sinkkunainen kertoo suosikkimusiikkiaan olevan ”Eput, Juice ja ehta Suomirokki”. Mites vaikka Gotan Project, Morcheeba, Suede, Lucinda Williams, Justin tai edes James Brown?

Vihakin voi yhdistää

Mutta eihän meitä määritä vain rakkaus, vaan myös viha. Yhteinen sävel tai sävelen puute voi löytyä myös musiikista, jota ei missään nimessä halua kuulla. Yhteinen vihollinen yhdistää tehokkaasti paitsi kansakuntia, myös pariskuntia.

Voisin kuvitella, että esimerkiksi Maija Vilkkumaan inhoajat löytävät ihailijoita paremmin sisällyksekkäämpää ja intensiivistä musiikkikeskusteltavaa. Monet naiset myös ovat paljon mielenkiintoisempia ja avoimempia puhuessaan inhokeistaan, kuin suosikeistaan.

Kyllä: yksilöinti, seksuaalisuus, fanitus, inhokkien maininta

Ei: liika täydellisyys, epänaisellisuus, kaikesta pitäminen.

Teksti: Kyösti Niemelä

X