Ihmissuhteet

Näin valehtelu vaikuttaa ihmissuhteisiin – 5 negatiivista vaikutusta

Kaikki kertovat silloin tällöin valkoisia valheita, vaikka jo niillä voi olla negatiivisia vaikutuksia ihmissuhteisiin. Yksi valhe saattaa johtaa helposti toiseen ja pian valheiden verkko on valmis. Listasimme, miten valehtelu voi vaikuttaa ihmissuhteisiin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Valehtelijasta voi tulla etäinen, sillä hän saattaa kyseenalaistaa oman arvonsa ihmissuhteissa.

Kaikki kertovat silloin tällöin valkoisia valheita, vaikka jo niillä voi olla negatiivisia vaikutuksia ihmissuhteisiin. Yksi valhe saattaa johtaa helposti toiseen ja pian valheiden verkko on valmis. Listasimme, miten valehtelu voi vaikuttaa ihmissuhteisiin.

Valkoinen valhe saattaa helpottaa elämää. On kuitenkin tärkeää muistaa, että valkoisetkaan valheet eivät ole aina harmittomia. Niihin voi liittyä oman edun tavoittelua ja muita moraalisia ongelmia. Ei liene yllätys, että valehtelu vaikuttaa niin parisuhteeseen kuin muihinkin ihmissuhteisiin, muun muassa näin:

1. Valehtelusta tulee helposti tapa

Yksi valhe johtaa helposti toiseen, erityisesti jos valheista ei jää kiinni ja ne yksinkertaisesti helpottavat hetkellisesti elämää. Mitä syvemmälle valheiden verkkoon vajoaa, sitä vaikeampaa toden puhuminen on, vaikka jälkikäteen valheet aiheuttaisivatkin ahdistusta ja huonon omantunnon.

2. Läheisyys kärsii

Valheet rakentavat muuria kahden ihmisen väliin. Valehtelija voi näyttäytyä toiselle ihmiselle valheidensa takia erilaisena kuin mitä hän aidosti on. Jos esimerkiksi omista toiveistaan tai mieltymyksistään valehtelee miellyttääkseen toista, syntyy valehtelijan persoonasta virheellinen kuva. Valehtelija saattaakin itsestään luomansa väärän kuvan takia joutua väärinymmärretyksi ja kokea, että häntä ei tunneta ja ymmärretä.

Valehtelu estää aidon läheisyyden ja ihmisen näkemisen juuri sellaisena kuin hän todellisuudessa on. Valehtelija saattaa myös vähentää sosiaalista kanssakäymistään muiden kanssa, sillä hänen on muistettava, mistä asioista hän on kenellekin valehdellut – eikä se onnistu ison ystäväporukan kanssa. Valehtelija saattaa myös kyseenalaistaa oman arvonsa ihmissuhteissa ja ottaa etäisyyttä ihmisiin sen takia.

3. Kunnioitus vähenee

Valheella saatetaan hakea hyväksyntää ja kunnioitusta. Jos valheesta jää kiinni, on vaikutus kuitenkin usein päinvastainen. Valhe voidaan tulkita merkiksi valehtelijan kunnioituksen puutteesta.

Rehellisyys maan perii: jopa epämieluisan totuuden kertomista yleensä arvostetaan ja pidetään merkkinä kunnioituksesta. Totuus kannattaa toki kuitenkin ilmaista tahdikkaasti.

4. Luottamus rapistuu

Jokaisen terveen ihmissuhteen perusta on ihmissuhteessa olevien henkilöiden keskinäinen luottamus. Jos tämä luottamus rikotaan, suhteeseen voi tulla vakava luottamuspula. Luottamuksen rikkoutuminen aiheuttaa surua, pettymystä ja petetyksi tulemisen tunnetta siinä henkilössä, jolle on valehdeltu.

Epävarmuus ja heikko itsetunto lisäävät valehtelua. Kykenemättömyys rehellisyyteen, toisen suru ja pettymys sekä valehtelun aiheuttama luottamuspula saattavat entisestään huonontaa valehtelijan oloa hänestä itsestään.

5. Porukalla ajan viettäminen vähenee

Rehellisen ihmisen ei tarvitse pelätä esimerkiksi syntymäpäiviä tai muita tapahtumia, joihin saapuu iso määrä tuttavia. Sen sijaan valehtelijalle tällaiset tilaisuudet saattavat aiheuttaa suurta ahdistusta. Valehtelija ei halua, että asiasta eri tarinan kuulleet tuttavat tai läheiset kohtaavat ja rupattelun lomassa tajuavat, että heille on annettu aivan eri kuvat tapahtumista.

Lähteet: A Conscious Rethink, Bustle, Inner Dawn Councelling, Jamaica Observer

X