Ihmiset ja suhteet

Näin vältät lomalla parisuhderiidat – lue pariterapeutin vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Loma edessä. Toiveissa romantiikka ja seksiä, mutta hermoa kiristää jo valmiiksi. Vältä perinteiset riidan aiheuttajat ja opi paijaamaan parisuhdettasi.

Anna, ihmissuhteet, parisuhteet, parisuhderiidat, riidat

Lomariita, tuo jokavuotinen riemu, ilmestyy paikalle viimeistään samaan aikaan kuin ensimmäiset hyttyset. Tänä vuonna kuitenkin otetaan kunnon myrkyt käyttöön. Ennakoimalla torjut pahimmat lomamiinat. Peliä ei ole menetetty vielä silloinkaan, kun riita on päällä. Pyysimme vinkkejä seksuaali- ja pariterapeutti Elli Raipelalta.

Sano se ääneen

Liian suuret tai erilaiset odotukset ovat lomalla parisuhteen ansa numero yksi. Puhu toiveistasi etukäteen. Pyydä myös puolisoa kertomaan, mitä hän haluaa tehdä vapaallaan. Sopikaa, että molemmat saavat tehdä itselleen tärkeitä asioita. Tämä vähentää tyytymättömyyden tunteita, jotka helposti yllättävät, jos asiat eivät menekään oma pään mukaan.

Käytännön esimerkki: mies heittäytyy sohvalle katsomaan jalkapalloa. Jos kuvittelit yhteistä hetkeä riippumatossa, raivari on valmis. Mutta jos asiasta oli puhetta etukäteen, hermo ei kiristy (ainakaan niin paljon).

– Silloin voi ottaa esiin pinon kirjoja ja ottaa hyvällä omatunnolla ajan itselleen, Elli Raipela neuvoo.

Sovi riidat

Laskeudu lomaan kuin paastoon: aloita se kuonanpoistopäivällä. Puhdistakaa yhdessä pöytä ikävistä asioista. Sovi keskeneräiset riidat. Puhukaa samalla myös siitä, että lomapäiviä ei haaskata uusiin vääntöihin.

Sekstaa heti

Varaa ensimmäisen lomapäivän aamupäivä vain ja ainoastaan erotiikalle. Vie lapset hoitoon, lämmitä sauna, varaa mansikoita ja herkkuja aamupalaksi. Hyvältä tuoksuva hierontaöljykään ei huononna tilannetta.

– Suurin osa odottaa lomalta hyvää seksiä, ja kynnys sen harrastamiseen nousee, kun tulee pitkiä välejä. Ja nykyään ne välit tosiaan ovat monilla pitkiä, Raipela tietää.

Tyytymättömyys kasvaa, jos seksiä ei olekaan loman ensimmäisellä eikä toisellakaan viikolla. Kun sen hoitaa heti ”pois alta”, mutta rauhassa, todennäköisyys uusintaankin on suuri.

– Rauhallisen leikittelyn avulla saattaa huomata, ettei olekaan tullut koskaan kosketetuksi niin rauhassa tai kaikkialta. Orgasmin metsästys kannattaa unohtaa ja keskittyä ennemmin matkalla oloon kuin perille pääsyyn.

Kokeile uutta

Missä se meidän henkinen yhteys olikaan? Lomalla on aikaa miettiä sitäkin. Yhteys löytyy parhaiten tekemällä. Kokeilkaa lavatansseja, kesäteatteria tai terassikahveja. Menkää soutaen yökalaan, sienimetsään tai taidenäyttelyyn. Tärkeintä on, että tekeminen on jotain yllätyksellistä ja uutta.

– Television tuijottaminen sohvalla möllöttäen voi olla yhteistä tekemistä, mutta sitä ei muista jälkikäteen edes tehneensä. Yhteinen piknik sen sijaan saattaa säilyä muistoissa viikkoja, jopa vuosia, Raipela sanoo.

Henkinen yhteys on etenkin naisille usein myös tie parempaan seksiin. Siksi sen eteen kannattaa tehdä vähän töitäkin.

Kilistä vissyllä

Suomalainen lomajuomakulttuuri on, noh, runsas. Viinilasillisista kannattaa pitää pientä kirjaa, sillä alkoholin käyttö vaikuttaa monesti vahvasti lomatyytyväisyyteen.

– Jälkikäteen harmittaa, että iltaisin ei voinut lähteä ex tempore minnekään, kun ei ollut ajokunnossa. Moni ei ole sitä vielä aamullakaan, ja lomamuistot ovat sumuisia, Raipela sanoo.

Alkoholi ja seksikin sopivat huonosti yhteen. Vaikka pieni määrä alkoholia nostaa naisen testosteronitasoa, runsaampi juominen vähentää sitä. Samalla vähenee seksuaalinen halukkuus. Jos alkoholi tuntuu olevan liikaa mukana lomalla, sopikaa, että sitä nautitaan esimerkiksi vain yhtenä päivänä viikossa.

Huomioi kultaasi

Taaskaan sä et ole huomioinut mua tarpeeksi. Siinäpä varma ja suosittu alku riidalle, joka parhaimmillaan kestää useamman päivän. Turhaan.

– Niin metsä vastaa kuin sinne huutaa on kulunut fraasi, mutta kaikuilmiö on totta. Kun antaa toiselle huomiota, hellyyttä ja koskettelua, se tulee yleensä moninkertaisena takaisin. Toisen syyllistämisen sijaan kannattaa antaa hänelle se, mitä itse kaipaa, Raipela sanoo.

Anna, ihmissuhteet, parisuhteet, parisuhderiidat, riidat

Kehu kumppaniasi

Lomalla on aikaa puhua. Mutta miten – silläkin on merkitystä. Mitä asioita nostat aamupalakeskusteluun tai mistä huomautat saunan lauteilla?
Onnellisissa parisuhteissa toimii sääntö: yhden suhde viiteen. Onnelliset parit antavat yhtä negatiivista palautetta kohti viisi positiivista huomiota. Jos aamupalalla tuli puhetta kauppalistasta unohtuneesta maidosta, muista kehua kumppania päivän aikana. Vähintään viisi kertaa.

Pidä digipaasto

Onko jatkuva laiturinäkymän päivitys Facebookiin oikeasti tarpeellista? Sopikaa ainakin muutamasta päivästä, joiden aikana käytössä ei ole minkäänlaista digitaalista laitetta tai somea.

– Suurin osa ihmisistä täyttää tyhjää aikaa istumalla puhelimen tai iPadin kanssa, mutta se ei tyydytä parisuhteellisesti. Kun laitteet jättää pois, huomaa, miten paljon aikaa jääkään keskustelulle ja muulle tekemiselle, Raipela sanoo.

Miehen kielellä

Varatkaa yksi päivä tai ilta parisuhteen vuosikatsastukseen. Kyllä, ihan kuten autonkin kanssa. Auton huoltokirjan voi jopa ottaa avuksi, neuvoo Raipela.

– Se on konkreettinen tapa markkinoida asia miehelle. Miehet tarvitsevat usein jotain vertailupohjaa, jonka kautta voi miettiä asioita. Naisille asioiden pyörittely on luontaisempaa. Miettikää, onko tänä vuonna painettu liikaa kaasua ja menty liian lujaa. Vai onko käsijarru jäänyt jumiin: mitään iloisia asioita ei ole tehty, on vain mennä möllötetty. Miten on hehkutuksen laita: onko hellyyttä riittävästi? Entä pakoputki, onko se tukossa vai onko höyryt saatu päästettyä ulos? Puhu niin, että mies ymmärtää.

Anna, ihmissuhteet, parisuhteet, parisuhderiidat, riidat

Ota aikalisä

Entä jos sittenkin tulee riitaa? Aikalisä auttaa. Sopikaa yhdessä merkki, jonka jälkeen keskustelu ei jatku. Jankkaamisen sijaan molemmat poistuvat tahoilleen ja tekevät jotain itselle mieleistä 20 minuutin ajan. Molemmilla on oikeus näyttää aikalisän merkki heti, kun tuntuu, että keskustelu ei etene. Raipelan mukaan niin käy helposti etenkin, jos jompikumpi suhteessa on nopeasti kiihtyvää tyyppiä.

– Kuumakalleja- ja kaisoja on paljon. Kun pulssi nousee yli 95:n, järjellinen ajattelu ei toimi, ja siinä kohtaa kannattaa luovuttaa. Tauon aikana voi käyttää hetken sen miettimiseen, kannattaako kesälomapäivä haaskata riitelyyn. Toisen hetken voi pohtia, miten saisi omalta osaltaan riidan katkaistua ja asian puhuttua niin, että loma voi jatkua valoisammin.

Muuta taktiikkaa

Vääntötilanteita voi välttää etukäteen, kun miettii omaa rooliaan riitatilanteissa. Useimmat riidat noudattavat kaavaa, jossa toinen hyökkää ja toinen puolustautuu. Jos olet hyökkääjä, mieti, onko oikeasti tarpeellista puuttua joka asiaan.

Kokeile viikkoa, jona puutut negatiivisella tavalla vain hengenvaarallisiin asioihin. Katso, miten ilmapiiri muuttuu, kun lopetat nalkuttamisen. Jos olet puolustautuja, lopeta puolustautuminen. Kun toinen valittaa käytöksestäsi, totea: ”Totta tosiaan, minähän olenkin hutilus/myöhästelijä/marisija. Riisut hyökkääjän aseista.

– Hyökkääjä-puolustaja-peli jatkuu vain, kun molemmat jatkavat taistelua. Se on hyvin kuluttavaa. Moni harmittelee jälkikäteen, miten sillä pilattiin lomapäiviä tai viikonloppuja, Raipela sanoo.

Nukkukaa kunnolla

Huolehdi levosta lomallakin. Väsymys lisää tyytymättömyyttä ja riitelyherkkyyttä. Luo ne olosuhteet, joissa nukut parhaiten.

Pieniltä tuntuvilla asioilla voi olla yllättävän suuri merkitys. Jos et osaa nukkua ilman pimennysverhoja, hanki ne. Eriarvoisuus lasten hoidossa lisää tyytymättömyyttä. Jos lapset ovat pieniä, sopikaa vuoroaamuista, jotta kumpikin saa edes joskus nukkua pitkään.

Teksti: Riina-Maria Metso
Kuvat: Colourbox.com

Anna 28/2014

Lue myös:
Näin kumppanille valehdellaan – Lue aiheet ja pariterapeutin kommentit!
Onko parisuhteesi kriisissä? Tunnista ennemerkit ja lue pariterapeutin ohjeet
10 asiaa, joita miehet paheksuvat puolisoissaan

X