Ihmiset ja suhteet

Narsismi perheessä – tällainen äiti narsisti on

Teksti:
Anna.fi

Terapeutin vastaanotolle tulee usein potilaita, joiden ongelmien syyksi paljastuu narsistinen äiti.

Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Millaisista syistä narsistiäitien aikuiset lapset hakevat apua?

– Päällimmäisenä oireena voi olla vaikka ahdistus tai masennus. Yhteistä uhreille on lapsuudesta saakka jatkunut syyllisyys. Heistä tuntuu, että he eivät kelpaa ja että he eivät ole tarpeeksi hyviä.  Useimmat hakevat syytä itsestään, mutta jotkut tiedostavat ongelmien taustan lapsuudessa ja äitisuhteessa. Vain harvat syyttävät suoraan äitiään, sanoo psykoterapeutti Marica Brandt-Pihlström.

Mistä piirteistä äidin narsistisuuden voi tunnistaa?

– Narsistisuus ilmenee äärimmäisenä itsekeskeisyytenä.  Narsistiäiti vaatii aikuisiltakin lapsiltaan jakamatonta ihailua. Kärjistetysti ajatellen tällaisen äidin mielestä lapsi on olemassa vain häntä varten. Myös marttyyrius voi olla yksi narsismin muoto, äiti voi vaikka valittaa yksinäisyyttä ja huonoa oloaan saadakseen itsenäistyneen lapsensa huomion.

Lue lisää naisen narsismista

Kärsivätkö jo pienet lapset äidin narsismista?

– Varhaislapsuus voi sujua melko hyvin. Lapsi on riippuvainen hoivasta, ja se palkitsee narsistista äitiä. Lapsi ei kuitenkaan opi tiedostamaan omia tarpeitaan ja tunteitaan vaan kasvaa äidin oikkujen kohteeksi ja toteuttajaksi. Lapsi ei yleensä tiedä olevansa uhri, mutta ongelmat lisääntyvät murrosiässä, kun lapsi ei enää varauksettomasti ihaile äitiään vaan haluaa itsenäistyä ja esittää omia vaatimuksiaan. Narsisti ei kestä, että häneltä vaaditaan jotakin.

Suuntautuuko äidin narsismi enemmän tyttöihin kuin poikiin?

– Näin voi sanoa. Ja mikäli lapsia on useita, narsistinen käyttäytyminen ei suinkaan kohdistu tasapuolisesti kaikkiin lapsiin.

Miksi sisarukset eivät ole puolustaneet uhria?

– Kaltoin kohdeltu sisar voi vaikuttaa muiden silmissä äidin lemmikiltä, jota ei haluta tukea. Uhri voi näyttäytyä äidin silmäteränä, koska äiti kiinnittää häneen paljon huomiota, joten muut ovat pikemminkin kateellisia hänelle. Narsistisen äidin uhri ei ehkä itsekään tiedosta tilannetta, hän vain tuntee selittämätöntä syyllisyyttä ja kyvyttömyyttä.

Entä lasten isä, miksi hän ei puutu vaimonsa käytökseen?

– Narsismi on persoonallisuushäiriö, mutta narsistisesti käyttäytyvä henkilö ei myönnä ongelmaansa. Yleensä hän osaa selittää käyttäytymisensä parhain päin, ja joissakin tapauksissa ristiriidat voivat olla niin suuria, että liitto päättyy eroon. Yhtä hyvin voitaisiin ihmetellä, miksei vaimo ole onnistunut saamaan alkoholistimiestään raittiiksi.

Voiko narsistista äitiä auttaa?

– Jos äiti ei tunnista ongelmaansa eikä hae apua, on puolison tai aikuisten lasten vaikea puuttua asiaan. Toista ihmistä ei voi muuttaa, jokainen kykenee vaikuttamaan vain itseensä. On tärkeä muistaa, että narsistilla on aina taustansa. Saattaa olla esimerkiksi lohdullista perehtyä sukuhistoriaan, se ei poista ongelmaa mutta lisää ymmärrystä. Ehkä äiti on esimerkiksi itse jäänyt vaille oman äitinsä rakkautta.

Periytyykö äidin ongelma uhrille?

– Narsisti on kyvytön rakastamaan muita, hän vain käyttää ihmisiä hyväkseen.  On vaara, että lapsi ottaa mallia äidin negatiivisesta itsekeskeisyydestä ja narsistiset ongelmat siirtyvät sukupolvelta toiselle. Riitta Hyrck on käyttänyt käsitteitä paksunahkainen ja ohutnahkainen narsisti. Yksinkertaistettuna voisi tiivistää, että ensin mainittu perii äidiltään uhmakkaan itsekkyyden, ohutnahkainen masentuu ja hakee huomiota heittäytymällä marttyyriksi.

Entä miten aikuiset narsistisen äidin uhrit voivat saada apua?

– Hoitoon hakeutuneilla on hyvä ennuste. Terapian lisäksi on olemassa erilaisia tukiryhmiä ja runsaasti kirjallisuutta. Jo asian tiedostaminen on hyödyksi, ja joskus ainoa keino on vain ottaa etäisyyttä – vaikka kyseessä onkin oma, toisaalta rakas ja tärkeä äiti. Tärkeintä on keskittyä omaan selviämiseensä ja jaksamiseensa. Narsismin ketju pitää katkaista.

Keskustele aiheesta: Miten tunnistaa narsistinen äiti?

Lue myös:

Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee
Narsistin pauloissa
Narsismi – Lapsuudesta itävä, viheliäinen rikkaruoho Epäiletkö lastasi narsistiksi? Tämän takia se on epätodennäköistä Lapsen narsismi: Näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä

Teksti: Sanna Wirtavuori Kuva: Colourbox

X