Ihmiset ja suhteet

Oleellisinta elämässä

Teksti:
Anna.fi

”On siis tunnettava oma elämänsä ja oma tarinansa, arvostettava niitä; näin onnistuu. Jokaisen on hyvä nähdä oman elämänsä mieli ja merkitys – silloinkin, kun elämä on ollut kipeää. Elämän ’unohtaminen’, vaikeuksien piilottaminen tai elämän vähättely ei ole viisasta.”

Oleellisinta elämässä

Näin järkevästi puhuu Pirkko Lahti, filosofian lisensiaatti, psykologi ja psykoterapeutti ja mm. Suomen Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja. Viime syksynä ilmestyneessä ja paljon mediassakin esillä olleessa teoksessaan Hyvän mielen mahdollisuudet hän käsittelee lyhyiden ja helppolukuisten esseiden kautta monta tavallisen elämän asiaa, kuten perhe- ja työelämää, parisuhdetta, kuolemaa, mielenterveysasioita ja vanhusten elämää, mustasukkaisuutta ja miehen menopaussia. Monipuolisesta kirja herättää lukijassaan varmasti ajatuksia.

Elämän tärkeimmät asiat

Alun sitaatti on Pirkko Lahden kirjoituksesta ”Aineksia hyvään mieleen”. Siinä Lahti pohtii, mitkä ovat niitä asioita, joista hän ei haluaisi elämässään luopua. ”- – olennaistahan on se, mitkä asiat ovat omassa elämässä niin tärkeitä, että pidämme niistä kiinni mahdollisimman pitkään. Itselle keskeiset asiat muodostuvat juuri oman elämäntarinan kautta”, hän kirjoittaa.

Pirkko Lahti kutsuu näitä kaikkein tärkeimpiä asioita moraalisiksi oikeuksiksi; ovathan ne seikkoja, jotka ihminen on mielestään oikeutettu pitämään elämässään. Esimerkkinä Lahti esittelee oman oikeuslistansa siitä, mistä asioista hän ei halua ikäihmisenäkään luopua:

– oikeudesta saada tietoa
– oikeudesta osallistua
– oikeudesta toimeentuloon
– oikeudesta kotiin
– oikeudesta valita
– oikeudesta tunteisiin
– oikeudesta harrastuksiin
– oikeudesta arvostukseen
– oikeudesta saada palveluja
– oikeudesta saada apua tarvittaessa.

Sen sijaan, että tekisi hulppeita uuden vuoden lupauksia, voisi itse kukin tämän vuodenvaihteen kunniaksi miettiä, millainen olisi oma lista elämän oleellisimmista asioista. Samalla voi puntaroida, miksi valitsin juuri nämä asiat. ”Näen tässä yhteydessä, että jos mietin omaa elämäntilannettani ja kirjaan asiat, joista en halua luopua, kirjaan samalla oman arvomaailmani”, Pirkko Lahti pohtii.

Kun olet tehnyt listasi, pistä se talteen ja lupaa itsellesi, että palaat siihen vuoden tai, jos tiukka paikka tulee, parin kuukaudenkin jälkeen. Kun tekee mieli luovuttaa, lista muistuttaa, millaisia ajatuksia ja oikeuksia sinulla on – ja että sinulla on velvollisuus itseäsi kohtaan pitää niistä kiinni.

Pirkko Lahti: Hyvän mielen mahdollisuudet. Gummerus / Ajatus Kirjat, 2003.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
 

X