Ihmiset ja suhteet

Onko läheiseni psykopaatti?

Teksti:
Anna.fi

Kaikki psykopaatit eivät istu telkien takana, vaan vaarallisia piirteitä omaava ihminen voi löytyä vaikka omasta kodista, ja työelämässä hän voi kivuta hyvinkin korkeaan asemaan. Yksilö-, pari- ja perheterapeutti Pirjo Tuhkasaari kertoo, mistä voi tunnistaa psykopaatin.

Onko läheiseni psykopaatti?

Miten määrittelet psykopaatin?

Tyypillisiä piirteitä ovat tunneköyhyys, teeskentely, patologinen valehtelu ja kaikkivoipuus. Psykopatiaan liittyy myös vastuuttomuus sekä sosiaalisten sääntöjen rikkominen ja mitätöiminen.

Psykopaatti manipuloi, on epäluotettava, pettää, käyttää häikäilemättä toista hyväkseen ja elää usein toisen kustannuksella. Hän osaa selitellä mustat asiat valkoisiksi. Psykopaatti ei koe häpeää tai myötätuntoa, vaan oikeuttaa mitkä tahansa tekonsa ulkopuolisin syin. Hän ei kadu mitään eikä tunne syyllisyyttä.

Ilmenevätkö piirteet  jo lapsena tai tuleeko ihmisestä psykopaatti  vasta aikuisena?

Psykopatia ajoittuu kehityksellisesti alle puolen vuoden ikävaiheeseen, jolloin on tapahtunut epäonnistuminen läheisissä kiintymyssuhteissa.

Oikeastaan se, mitä psykopaatti tekee toiselle, on tapahtunut hänelle itselleen. Psykopaatilta on puuttunut eläytyvä vanhemmuus tai siihen on tullut syystä tai toisesta vakavia katkoksia, joita ei ole voitu korjata. Lapsi ei ole tottunut ajattelemaan omia ja toisen tunteita, koska ne on koettu tasapainoa häiritsevinä ja väkivaltaisina. Taustalla voi olla esimerkiksi hylätyksi tulemista, psyykkistä tai fyysistä julmuutta tai hyväksikäyttöä.

Lapsi ja nuori eivät ole psykopaatteja, mutta vaikeasta taustasta johtuen heistä voi tulla sellaisia, jos he eivät saa apua pahoinvointiinsa ja vaille jäämisiinsä.

Lue myös: Narsistin lapsen tarina: Narsistiäiti tuhosi perheeni

Miten psykopaatti toimii parisuhteessa?

Psykopaatti on taitava aistimaan, mistä narusta kannattaa vetää. Parisuhteessa hän osaa kohdella toista niin, että pääsee toivomaansa tavoitteeseen. Hän kykenee ilmeenkään värähtämättä  toteuttamaan pyrkimyksensä ja hänellä on kyky saada toinen uskomaan siihen totuuteen, mitä hän tarjoaa.

Psykopaatti osaa puhua ja hurmata tavoittelemansa henkilön. Hän osaa miellyttää, mutta naamion takana on vihaa ja tuhoavuutta. Se voi ilmetä psyykkisenä ja fyysisenä väkivaltana tai seksuaalisina perversiona, joka saattaa kohdistua esimerkiksi puolison lapseen.

Psykopaatin aggressio ei liity itsensä suojaamiseen, vaan toiselle kostamiseen. Päämääränä on saada toinen kärsimään fyysisesti ja psyykkisesti. Psykopaatti voi olla todella vaarallinen.

Kuinka psykopaatin voi tunnistaa jo seurusteluvaiheessa?

Psykopaatti  osaa antaa vaikutelman vahvasta ja turvallisesta ihmisestä, jonka näkemäksi tuleminen tuntuu ihmeelliseltä. Kannattaa kuitenkin havainnoida ”täydellisen ihmisen” vaaran merkkejä. Huolestuttavaa on, jos kertomus aiemmasta elämästä on liian kaunisteltua ja vähäisetkin ongelmat ovat olleet aina muiden syytä. Esimerkiksi kariutuneet avo- tai aviosuhteet selitetään vain entisten kumppaneiden kelvottomuudella.

Kannattaa ottaa pienikin valehtelu vakavasti ja tarkkailla, miten ihminen suhtautuu pettymyksiin ja vaikeuksiin. Miksi hän on impulsiivinen, käyttääkö hän liikaa päihteitä tai miksi hän ikävystyy helposti? 

Onko hänellä salaisuuksia ja ”omia menoja”? Suuttuuko hän, jos niistä kysellään? Pitkän päälle psykopaatti on kyvytön todelliseen rakkaussuhteeseen. Usein psykopaatti solmii hyvät suhteet myös puolison vanhempiin ja osaa pelata nämä puolelleen. Puolison ystävät koetaan uhkana.

Kannattaa miettiä myös omaa tilannetta: Usein psykopaatin puolisoksi voi ajautua kumppani, jolla on käsittelemättömiä ongelmia oman kasvuhistoriansa lähisuhteissa. Hän ihailee maailman ihaninta ihmistä, joka lupaa täyttää kaikki ne toiveet, mitä vailla on tähän asti ollut.

Mitä neuvoisit ihmiselle,  jonka puolisolla on psykopaattisia piirteitä?

Kannattaa keskustella epäilyistään asiantuntijan, esimerkiksi psykoterapeutin kanssa.  Voi olla kipeä asia myöntää, että on suostunut vaikeaan suhteeseen, mutta on tärkeä hakea ajoissa apua. Psykopaatin kanssa eläminen voi olla vaarallista, vaikka puoliso menestyisikin hyvin esimerkiksi työelämässä.

Pahinta on, että psykopaatti saa usein toisen tuntemaan itsensä syylliseksi ja alistumaan tilanteeseen.

Väkivaltaan ei pidä koskaan suostua. Kun parisuhteessa toinen aiheuttaa fyysistä tuskaa tai toimii toista kohtaan loukkaavasti, kumppani voi potea erilaisia selittämättömiä fyysisiä oireita, jotka johtuvat traumaattisesta elämäntilanteesta. Sekä mieli että ruumis oireilevat. Ruumis yrittää ajatella, kun mieli ei enää kykene.

Lue myös: Hallitseeko kotonasi narsisti? Näin naisen narsismi ilmenee

Tunnistaako psykopaatti ongelmansa?

Aikuinen psykopaatti hakeutuu harvoin hoitoon, koska hän ei kykene kohtaamaan todellisuutta, jonka hän muodostaa valheen ja petoksen avulla. Kaikkivoipa ja vain itsekeskeisyyteen kykenevä tarvitsee toista vain omilla ehdoillaan. 

Psykopaatit voivat selvitä hyvin työelämässä, ja he voivat yltää myös johtaviin tehtäviin.  He ovat taitavia manipuloimaan, ja yhteiskunnassamme on paljon tekijöitä, jotka tukevat narsistisia ja psykopaattisia persoonallisuuksia: rohkaistaan, että pitää selvitä itse pienestä pitäen, ei saa tarvita toista, koulutukea vähennetään, hoitoja lyhennetään…

Onko enemmän miespsykopaatteja kuin naispsykopaatteja?

Luultavasti miehiä on enemmän, ja ainakin monet tunnetut psykopaattirikolliset ovat miehiä. Silti psykopatia on myös naisten häiriö, ja käsitykseni mukaan nainen voi olla aggressioissaan ja vihassaan jopa sadistisempi kuin mies.

Lue myös: Narsismi perheessä – Tällainen äiti narsisti on

Miten psykopaatti ja narsisti eroavat toisistaan?

Maallikon silmin psykopaatissa ja narsistissa on paljon samaa. Molemmat määritellään persoonallisuuden häiriöiksi tai luonnehäiriöiksi.

Narsistista häiriötä potevalla on syvä arvottomuuden kokemus, itsetunnon heikkous ja häpeä, jolta suojaudutaan itsestä olevin suuruuskuvitelmin, saavutusten liioitteluna, oman itsen heikkoja puolia toiseen sijoittamalla, toista mitätöimällä. On myös narsistisen häiriön tyyppi, jossa asianomainen vähättelee kykyjään ja taitojaan. Siinä toiseen sijoitetaan menestys, kyvyt ja ominaisuudet, joita itsessä ei hyväksytä. Toista idealisoidaan, kun edellisessä narsistisessa häiriössä toista mitätöidään. Narsistille toinen on oman itsen jatke.

Psykopaatti voi olla myös narsisti, mutta narsisti ei välttämättä ole psykopaatti. Psykopatia on syvempi ja vakavampi häiriö kuin narsismi.

Asiantuntija Pirjo Tuhkasaari toimii Hämeenlinnassa Psyko-Consult Tuhkasaari Oy:ssa ja kouluttaa psykoanalyyttisia psykoterapeutteja yksilö-, pari- ja perhepsykoterapiassa.
Hän on kirjoittanut lukuisia artikkeleita parisuhteiden dynamiikasta alan julkaisuissa.

Lue lisää:

Ihminen ilman omaatuntoa
Narsismi – Lapsuudesta itävä, viheliäinen rikkaruoho
Millaista on häiriytynyt narsismi

Teksti: Sanna Wirtavuori
Kuva: Colourbox

X