Ihmiset ja suhteet

Parhaat liikuntavinkit koululaisten kesälomalle

Teksti:
Anna.fi
Leirillä

Kesä on lasten ja nuorten liikunnan kulta-aikaa. Lue koululaisten ja heidän vanhempiensa kivoimpia harrastusideoita loman ajaksi!

Potkulautailua ja jumppaa

– Hertta on 9-vuotias, pelaa koripalloa ja harrastaa rytmistä kilpavoimistelua. Kummassakin lajissa oli heti loman aluksi viikon pituinen leiri, mutta muuten sekä koriksen että voimistelun järjestetyt harjoitukset ovat kesällä ns. telakalla. Tämän vuoksi loman aikana korostuu omatoimisen liikunnan merkitys. Hertta viettää paljon aikaa mm. koulujen pihoilla, mistä löytyy koristelineitä ja muutenkin paljon tilaa liikkua. Hän sai juuri potkulaudan, joka tarjoaa aivan erinomaisen mahdollisuuden liikkua pitkiäkin matkoja. Lapsi voi lähteä potkulaudan kanssa vaikkapa vanhempien mukaan lenkille. Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi potkulautailua liikunnan kannalta. Omalla pihallamme ovat ahkerassa käytössä mm. hyppynaru ja hulahula-vanne. Myös pyöräily ja uinti ovat Hertan rakkaita kesäharrastuksia. Koska kesäisin useat urheilupaikat ovat kiinni, liikunnan omaehtoisuus ja mielikuvitus nousevat suureen arvoon. Hyvänä esimerkkinä on kotimme läheisen peltoaukean keskellä kasvava suuri tammi, jota lapset käyttävät kiipeilypuuna.
JUHA, 45

– Pelaan jalkapalloa joukkueessa, mutta meillä on nyt harjoitustaukoa, kunnes lähdemme heinäkuussa leirille Espanjaan. Muuten harjoittelemme kolme kertaa viikossa. Käyn kesällä aika usein uimassa ja silloin tällöin liikuntakeskuksessa jumpassa. Joskus keräämme kavereita kokoon ja järjestämme oman futismatsin. Kaverit ovat osin samoja kuin koulussa ja jalkapallojoukkueessa. Kesällä tulee liikuttua ehkä vähemmän kuin silloin kun harjoitukset ovat käynnissä. Joskus tekisi mieli urheilla enemmänkin, mutta se ei ole omatoimisesti aina yhtä helppoa kuin kaverien tai joukkueen kanssa.
SARA, 16

Oman maun mukaan

– Asumme Helsingissä lähellä Töölön Pallokenttää, joten 10-vuotias Lauri viettää aikaansa pallon kanssa Bolliksella lähes joka päivä. Aikaa saattaa vierähtää kerrallaan kolme tai neljäkin tuntia. Pallokentän lisäksi Uimastadion ja Eläintarhan skeittipuisto ovat Laurille tuttuja liikuntapaikkoja. Ne muodostavat kolmion, jossa hän liikkuu paljon kaveriensa ja kahden vanhemman isoveljensä kanssa. Monipuolisuus ja omaehtoisuus ovat lasten liikunnan tärkeimpiä asioita. Mielekkään toiminnan ei tarvitse läheskään aina olla järjestettyä. On vain terveellistä, etteivät lasten vanhemmat, valmentajat tai muut ohjaajat ole aina hengittämässä niskaan.
VILLE, 43

– Käyn urheilulukiota ja pelaan A-junnujen SM-sarjassa jalkapalloa, mutta futista tulee varsinkin kesälomalla pelattua paljon myös kaverien kanssa. Lisäksi käymme usein pelaamassa rantalentopalloa, jota pelasimme myös Italiassa, missä olimme juuri futisjengin kanssa kuuden päivän leirillä. En ole tänä vuonna missään kesätöissä, joten liikuntaa tulee harrastettua lähes päivittäin. Teen aika paljon myös omatoimisia lihaskuntotreenejä. Kesällä on kiva ottaa rennosti ja tehdä mitä milloinkin huvittaa, sillä muuten loma ei tunnu lomalta. Urheilen paljon, mutta nykyään ei tule liikuttua enää yhtä monipuolisesti kuin joskus nuorempana.
ESA, 17

Pojat leirillä

Hyviä kavereita ja trampoliinihyppelyä

– Mila on 13-vuotias, pelaa joukkueessa jalkapalloa ja aloittaa syksyllä yläasteen futisluokalla. Jalkapallo menee hänellä kaiken muun edelle. Hän toimii myös apuvalmentajana vuonna 2001 syntyneiden tyttöjen joukkueessa ja on siitäkin hyvin innostunut. Silloin kun Mila ei ole futistreeneissä, hän viettää paljon aikaa kotimme lähellä olevassa nuorisopuistossa, missä on jalkapallo- ja koripallokenttä, skeittiramppeja, keinuja jne. Siellä tulee päivittäin tavattua kavereita ja harrastettua samalla monipuolisesti liikuntaa. Hellesäillä Mila käy melkein joka päivä uimassa.
SILJA, 45

– 10-vuotiaan Rikin rakkaimpia kesäharrastuksia on trampoliinihyppely, joka on aivan erinomainen liikuntamuoto koordinaation ja ketteryyden kehittymisen kannalta. Kun jalkapallotreeneissä tehdään koordinaatioharjoitteita, Riki on koko joukkueen ihan ylivoimainen ykkönen. Pihallamme saattaa parhaimmillaan viisikin kaveria hypellä trampoliinilla ja keksiä uusia temppuja. Trampoliini on lisäksi suhteellisen edullinen hankinta ja helppo kuljettaa vaikkapa kotoa mökille. Rikin futisjoukkueen harjoitukset päättyvät Helsinki Cupiin, jonka jälkeen on noin kuukauden pituinen tauko. Myös pyöräily kuuluu Rikin suosituimpiin kesäharrastuksiin. Kaverit pyöräilevät uimarannalle tai välillä pelkästä fillaroinnin ilosta. Riki myös ui eri paikoissa aina ja niin paljon kuin ikinä mahdollista.
HEIKKI, 49

Artikkelin on toimittanut Orsa Sport Oy, jonka yhtenä tavoitteena on tarjota nuorille jalkapalloilijoille laadukasta ja kehittävää toimintaa näiden esikuvien parissa.

X