Ihmissuhteet

Pariterapia: 4 polttavinta ongelmaa, joita parit ratkovat ammattiauttajalla – yksi on iän tuoma

Parisuhdeasiantuntija kertoo, millaiset ongelmat pariterapia ottaa yleisimmin käsittelyyn. Yksi on iän tuoma.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
iStock

Pariterapia on kutsunut yllättävän monia keski-iän kriisissä.

Parisuhdeasiantuntija kertoo, millaiset ongelmat pariterapia ottaa yleisimmin käsittelyyn. Yksi on iän tuoma.

Pariterapia voi auttaa Kun parisuhde on solmussa, apua solmujen aukaisemiseen voi löytyä terapeutin pakeilta. Moni pariskunta hakeutuu ongelmineen pariterapiaan. Myös yksilöterapiassa voi käsitellä parisuhteeseen liittyviä kipukohtia.

Mitä nämä kipukohdat yleisimmin ovat? Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat neljä yleisintä ongelmaa, jotka tuovat hänen vastaanotolleen parisuhteen osapuolia.

1. Pariterapia pui kommunikaatio-ongelmia

— Selkeästi yleisin ongelma ovat erilaiset kommunikaatio-ongelmat, sanoo parisuhde- ja avioliittovalmentaja Katariina Räike

    Hyvin monet hänen vastaanotolleen tulevat asiakkaat kertovat kärsivänsä siitä, että parisuhteessa kommunikaatio on mennyt huonoksi tai olemattomaksi. Asioista ei puhuta ja jos puhutaankin, niin epäystävälliseen sävyyn.

    – Mukaan on tullut niin sanotusti negatiivisia kommunikaatiomalleja. Erimielisyydet ratkotaan verbaalisesti aggressiivisella puhetyylillä, eikä osoiteta arvostusta toista kohtaan eikä edes olla neutraaleja, Räike kuvailee. 

    Muita huonoksi menneen kommunikaation merkkejä, joita terapiassa hyvin usein puidaan, ovat nimittely, haukkuminen ja mitätöinti.

    ”On todella harvinaista, että terapiaan hakeutuu pariskunta, jolla on hyvä kommunikaatio.”

    Negatiivinen kommunikointi voi tarkoittaa myös esimerkiksi silmien pyörittelyä ja tuhahtelua toisen puheelle, mykkäkoulua ja haluttomuutta kuunnella toista

    – Tai sitten voidaan aina tahallaan olla eri mieltä kuin toinen, Räike lisää. 

    Keskustelua ja kommunikaatiota voi ongelmaisessakin suhteessa olla paljon, mutta se saattaa olla hyvin negatiivista, rikkovaa ja tunnetasolla etäännyttävää. Kinastelusta on ikään kuin tullut suhteen normi. Kun siitä ei omin voimin päästä eroon, pariterapia koetaan tarpeelliseksi.

    Hyvä mittari on suhteen niin sanottu friendship level eli se, onko suhteen kommunikaatiossa mukana ystävyyttä ja ystävällisyyttä. Vanha sanonta siitä, että puolisolle pitäisi puhua samalla tavoin ja samalla kunnioituksella kuin parhaalle ystävälle, pitää siis tässäkin hyvin paikkaansa.

    – On todella harvinaista, että terapia-avun piiriin hakeutuu pariskunta, jolla on hyvä kommunikaatio.

    2. Luottamus on mennyt

    Toiseksi yleisimmäksi parisuhdeongelmaksi Räike nimeää puutteet luottamuksessa. Luottamus voi olla joko kokonaan tai osittain mennyt ja tilanne mennyt sellaiseksi, ettei sitä omin voimin saa korjattua. 

    Pariterapia
    Pariterapia on auttanut rakentamaan luottamusta myös suhteissa, joissa sitä on rikkonut rahan käyttö.

    Usein luottamuksen rikkoutumisen taustalla on pettäminen tai sivusuhde. Yleistä on myös se, että toinen osapuoli on rikkonut yhteisen sopimuksen luottamuksen rajoista:

    – Vaikkei tilanne olisi suhteeksi asti mennyt, on voinut ilmetä yhteisen sopimuksen rikkovaa viestittelyä tai kommunikaatiota kolmannen osapuolen kanssa, Räike selventää. 

    Luottamus on myös voinut mennä muusta syystä kuin pettämisestä, tai avoimuus ja rehellisyys puuttua suhteesta. Tavanomaisia luottamuspulan syitä voivat olla esimerkiksi alkoholin ja rahan käyttöön liittyvät salailut. 

    3. Pariterapia seksielämän ongelmissa

    Kolmas yleinen syy parisuhdeterapiaan hakeutumiseksi ovat erilaiset seksielämän ongelmat, sanoo Räike. 

    – Saatetaan kokea ja kärsiä siitä, että läheisyyttä ja seksiä ei suhteessa enää ole. Ei niinkään, että valitettaisiin seksin puutteesta vaan siitä, ettei tule huomioiduksi tavalla, joka saa haluamaan seksiä.

    Yhteyden katkeamisen tunne voi johtaa siihen, ettei toinen osapuoli seksiä enää halua. Joskus haluton osapuoli on mies, mutta Räike sanoo asiakkaissa enemmistön olevan haluttomuudesta kärsivistä naisia.

    – Tämä usein liittyy kommunikaatioon ja sen puutteeseen, josta naiset keskimäärin kärsivät miehiä enemmän. 

    Naiselle tunneyhteys usein on oleellinen osa seksuaalisen halun syttymistä. Jos yhteys puuttuu tai kommunikaatio takkuilee, ongelmia ilmenee helposti myös seksielämässä. Myös luottamuksen puute heikentää kipinän syttymistä makuuhuoneen puolella. 

    – Siinä mielessä nämä erilaiset parisuhteen ongelmat limittyvät toisiinsa, ja joskus pariskunnalla on kaikki tässä luetellut tyypillisimmät ongelmat samalla kertaa, Räike muistuttaa. 

    4. ”Keski-iän kriisi” ja muut yllättävät ongelmat

    Neljänneksi yleistä parisuhteiden ongelmaa on vaikeampi nimetä kuin kolmea ensimmäistä, Räike myöntää. Kolmen tyypillisimmän ongelman jälkeen ongelmakenttä ikään kuin pirstaloituu ja muuttuu monipuolisemmaksi. Mukaan mahtuu monen tyyppisiä, toisistaan poikkeavia ongelmatilanteita, kuten puolison mielenterveysongelmia.

    Ongelmankentän kirjosta Räike kuitenkin nimeää yhden selkeän ongelmatilanteen, jossa pariterapia on otettu avuksi yllättävän monesti: yleensä miehen, mutta joskus myös naisen ”keski-iän kriisi”.

    – Kaikki on suhteessa periaatteessa ja päällisin puolin hyvin, mutta yhtäkkiä ja ilman ennakkovaroitusta mies ilmoittaa, että tämä oli tässä, Räike kuvaa. 

    Usein kyseessä on pitempiaikainen suhde, ja kriisi puhkeaa nimenomaan keski-iän paikkeilla. Yhtäkkisen lähdön taustalla olevia patoutumia ja selvittämättömiä asioita tullaan lopulta puimaan terapiassa, jos suhdetta kuitenkin vielä halutaan elvyttää. 

    Erohaluja tai selittämätöntä tyytymättömyyttä voi ilmetä myös naisella. 

    – Ei ehkä osata tarkkaan edes eritellä, mikä suhteessa on pielessä, mutta pitempään on voinut tuntua, että on johonkin tyytymätön. 

    Melko yleistä on myös se, että varsinkin pidemmässä suhteessa epämääräinen tyytymättömyys liittyy tunteeseen, että oma parisuhde on väljähtynyt. Voi olla houkutus katsastaa, mitä muuta elämässä olisi tarjolla – löytyisikö jostakin parempaa.

    – Varsinkin jos ystäväpiirissä tapahtuu eroja ja ystävä innokkaana hehkuttaa uutta sinkkuelämäänsä, voi mieleen tulla kaikenlaisia ajatuksia, jopa kateutta, Räike sanoo.

    Hän kuitenkin muistuttaa, että olemassa olevan suhteen ongelmien korjaamiseksi kannattaa nähdä vaivaa ja hakea herkästi apua. Vaihtamalla ei välttämättä parane.

    Avoin keskustelu ja toista kunnioittava asenne auttavat jo pitkälle.

    – Kannatan puheeksi ottamisen kulttuuria, Räike sanoo. Jos jokin asia suhteessa häiritsee, pienikin, siitä kannattaa jutella kumppanin kanssa. Yksin asioita märehtimällä ei pitkälle pääse.

    Ja jos vähänkään tuntuu, ettei ongelmien kanssa pärjää ilman ulkopuolista apua, pariterapia on varteenotettavaa.

    – Mitä aikaisemmassa vaiheessa apua hakee, sen parempi, Räike muistuttaa. 

    X