Ihmiset ja suhteet

Pitääkö miestenkin siivota?

Teksti:
Anna.fi
Pitääkö miehenkin siivota?

Eniten riitoja parisuhteessa käydään siivouksesta. Sanna hermostui Mikon saastaisesta vessasta ja riitaa oli jatkuvasti siivouksesta. Ero armahti lopulta molemmat.  Villen taas on vaikea ymmärtää, miksi vessanpönttö tulisi harjata, jos se kuitenkin likaantuu. Villellä on myös teoria siitä, miten naisen nalkutus siivouksesta loppuu lopullisesti.

Ahkerat siivoajat saavat seksiä

Siivoustutkimusten tulokset tarjoavat miehille paljon ajateltavaa. Tutkimusten mukaan kotitöiden jakamisella on suora vaikutus siihen, kuinka usein mies saa parisuhteessa seksiä. Lisäksi parisuhteet, joissa miehet tekevät kotitöitä kestävät kauemmin. Jos tämä ei vielä riitä syyksi miehille ryhdistäytyä siivousrintamalla tulisi ajatella sitä, että naisten mielestä kotitöitä tekevä mies on myös seksuaalisesti viehättävämpi.

Mies ja vessanpönttö

Kun miehet osallistuvat kotitöihin, naiset kokevat suhteen tasavertaisemmiksi, jolloin tyytyväisyys ristiriidat suhteessa vähenevät. Silti miehet eivät tee vielä puoleksikaan niin paljon kotitöitä kuin naiset. Sukupuolten väliset erot nousevat esille erityisesti vessan, lattian ja käsitiskien pesemisessä. Erityisesti pöntönharjaus jää naisten kontolle, sillä miehistä 14 prosenttia ei koskaan pese vessaa itse.

Malliesimerkkinä perusmiehestä on Ville, 29, jonka on vaikea ymmärtää, miksi vessanpönttöä tulisi kuurata säännöllisesti. Monet naiset ovat huomauttaneet Villelle saastaisesta vessanpöntöstä, mutta Ville ei ymmärrä, miksi naiset puuttuvat niin pieneen yksityiskohtaan. Villen mielestä vessanpönttö on kyllä miellyttävämpi puhtaana, mutta sen putsaus on turhaa, koska pönttö likaantuu kuitenkin jo muutamassa päivässä.

Mies pyykkää

Miehen kanssa

Perinteisistä parisuhteen siivousriidoista kertoo Mikon ja Sannan tarina. Mikko 30, kutsui Sannan 29, toisille treffeille omaan kotiinsa. Asunto oli järjestyksessä, mutta vessassa odotti pieni yllätys. Vessanpönttö oli ruskean pinttynyt ja sille ei ollut esitelty vessaharjaa varmasti koko asumisen aikana kertaakaan.

Sanna oli silti vaikuttunut miehestä ja yhteiselo siirtyi nopeasti yhteenmuuttoon. Nopeasti Sanna tajusi, että vessan törkyisyyden taustalla oli ennen kaikkea poikaporukalla vietetyt poikien illat, jolloin tukevassa humalassa tähtäys pönttöön ei aina onnistunut.

Äidit kasvattavat pojistaan laiskoja

Mikkoa taas ärsytti Sannan tavaroiden paljous ja siitä seurasi jatkuvaa nalkutusta. Sannaa ärsytti eniten miehen siivoustottumukset, kun mitään ei siivottu huolella vaan pölynimurilla hutkittiin sinne tänne siirtämättä huonekaluja.

Pariskunnalle kehittyi riitoja siivouksesta, kun Mikko ei tunnustanut olevansa passiivinen siivoaja. Sanna näki miehen siivouskyvyttömyyden kumpuavan kotikasvatuksesta. Mikon perheessä ei Mikon eikä hänen veljensä tarvinnut siivota ikinä, koska äiti hoiti kaiken. Sannan mukaan kyseiset äidit kasvattavat pojistaan uusavuttomia vanhan ajan mallin miehiä.

Siivousriitojen taustalla parisuhdeongelmat

Loppupeleissä siivousriitojen taustalla tykyttivät isommat ongelmat. Sanna sanoo, että viemättömistä roskista on helpompi ja konkreettisempi riidellä, kuin yrittää selittään miehelle, että ei koe emotionaalisten tarpeittensa tulevan suhteessa täytetyksi. Jos joku asia mättää suhteessa, niin siivouksesta on aina helppo riidellä. Sannan ja Mikon suhde päättyi eroon, ja Mikko löysikin heti eron jälkeen uuden kumppanin, joka suostuu siivoamaan hänen sotkujaan tai sietää niitä paremmin.

Anna miehen päättää

Onko siivousriidat sitten vältettävissä? Minnan, 27, mukaan, jos miehen kanssa sovitaan siivouksesta heti alkuunsa, sujuu yhteiselo helpommin.

Minna on selvinnyt ilman siivousriitoja, kun heti alkuun on sovittu konkreettisista pelisäännöistä. ”Mieheltä on kysyttävä konkreettisia ja lyhyitä kysymyksiä siitä, mitä mies suostuu tekemään ja näin mies kokee saaneensa itse päättää asioista.”

Naisen kanssa

Tiskejä

Ville selittää naisen ja miehen eroja yhteiselossa. Naiset aina nalkuttavat miehelle, kun mies taas osaa ottaa rennosti ja unohtaa vanhat riidat. Ville sanoo, että hänen kokemuksensa mukaan naiset ovat siistejä, mutta elävät epäjärjestyksessä. Miehillä taas on useimmiten tavarat paikallaan, mutta saattaa olla likaista.

Villen mukaan nainen ja mies kuitenkin täydentävät toisiaan, vaikka naiset nalkuttavat epäkohdista. Pidempiaikaisena ratkaisuna naisen nalkutukseen Villen teorian mukaan on raskaaksi tulo. Lapsen myötä nainen rentoutuu, kun on täyttänyt biologisen tarpeensa.

”Naiset eivät ole sen parempia siivouksessa kuin miehet. Naiset ovat esimerkiksi holtittomampia ajankäytön kanssa. Siivouksesta voidaan sopia, mutta harvemmin nainen noudattaa aikataulua, kun mies taas pitää kiinni sovitusta.”

Ongelma Villen mukaan suhteissa on, että usein naisilla on enemmän aikaa ajatella epäolennaisuuksia. Toisaalta nykyään uraa tekevät naiset palkkaavat usein siivoojan, ja ottavat vapaa-aikanaan rennommin siivouksen kanssa.

Siivouksesta ja siivottomuudesta

Siivous voi mennä helposti myös maaniseksi pakoksi, jolloin siivousta toteutetaan koko ajan. Jokaisella on omat siivousstandardinsa, mutta kenen ehdoilla suhteessa mennään? Jatkuvien ristiriitojen kautta suhteessa etsitään tasapainoa, mutta voittajaa harvoin tässä taistelussa on. Lopulta on mietittävä onko mieluummin oikeassa vai onnellinen.

Teksti: Tarja Vilén

X