Raskaana pukeudun kauniisiin mammavaatteisiin, parisuhde kukoistaa, liikun paljon ja nautin ihanasta odotuksesta. Kaikenlaisia kuvitelmia sitä onkin ennen raskautta ollut.

Helsinkiläiset Satu, 26, ja Niina, 25,ovat molemmat viimeisillä viikoillaan raskaana. He miettivät yhdessä virhekäsityksiä, joita heillä on ennen raskaaksi tuloaan ollut.

– Olin aina ajatellut, että elämä jatkuu ja raskaana olo tapahtuu ikään kuin siinä sivussa, Niina naurahtaa.

Hän ei olisi ikinä osannut kuvitella, kuinka kokonaisvaltaista raskaus on.

Satu kertoo, että hän luuli tietäneensä raskaudesta, vartalon muutoksista ja vauvan tarpeista vaikka kuinka paljon etukäteen.

– Raskauden aikana olen lukenut netin keskustelupalstoja, kymmeniä lastenhoito-oppaita ja raskautta käsitteleviä kirjoja. Huomasin, etten tiedä lähes mitään ennestään.

Yhdeksän kuukauden krapula

– Ennen raskaaksi tuloa ajattelin, että on ihanaa, kun olen yhdeksän kuukauden tipattomalla, niin minun ei tarvitse maata sunnuntaiaamuisin krapulaisena, Niina aloittaa.

Tosiasiassa hänellä on ollut joka päivä sellainen olo, kuin olisi pahassa kankkusessa.

– En olisi ikinä kuvitellut, että oksentaisin puolet raskausajastani monta kertaa päivässä. Tiesin, että raskaana ollessa on pahoinvointia, mutta en uskonut sen olevan näin kammottavaa, viimeisillä viikoillaan oleva Niina kertoo.

Hänelle raskaus on ollut arkea erilaisten kipujen kanssa. Kun oksentelu loppui, tulivat tilalle lantionlöystymis- ja selkäkivut.

– Minä olin aina ajatellut eläväni todella terveellisesti raskausaikana ja miettiväni koko ajan vauvan terveyttä, Satu kertoo.

– Olen kuitenkin herkutellut enemmän kuin koskaan! Enkä edes ole saanut lopetettua tupakointia kokonaan. Alkoholittoman linjan olen silti pitänyt täysin, Satu kertoo.

Molemmat naiset ovat kuvitelleet, että huonot yöunet tulevat vasta vauvan mukana synnytyslaitokselta.

– Olen nukkunut viimeksi kolme kuukautta sitten yöllä viisi tuntia yhtäjaksoisesti, Niina valottaa ja kertoo heräävänsä aina kääntyessään.

– Jo ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana en voinut enää nukkua mahallani ja asentojen löytyminen on siitä eteenpäin ollut yhä vaikeampaa, nyt loppuraskaudessa nukun lähes istuallani tyynyjen tukemana. Puolivälistä raskautta olen herännyt useasti pissalle, Satu paljastaa.

Huonot ja vähäiset yöunet eivät ole riittävät, ja päivisin on väsynyt.

– En jaksa päivällä käydä kuin kaupassa tai tehdä ruoan, sitten vain lepään. Ei puhettakaan, että lähtisin kaupungille ostoksille! Niina tuhahtaa.

– Olisi mukava mennä elokuviin, mutta enhän minä pysty kipujen takia istumaan paikoillani kahta tuntia. Ja saatan alkaa oksentaa, hän toteaa.

Molempien naisten kuvitelmat raskausajan energisyydestä ovat kaikonneet hyvin nopeasti.

Ei pelkkiä rahahuolia

Tuleva perheen pienokainen tarvitsee hoitopöydästä lähtien kaikenlaista.

– Ennen ajattelin, että toki joitakin juttuja täytyy hankkia vauvaa varten ja on mentävä johonkin lastenosastolle, Satu pohtii.

– Hankintoja on kymmeniä ja niihin kuluu noin 2000–3000 euroa ennen vauvan syntymää, Satu toteaa.

Niina kertoo, että pelkästään sen selvittäminen, mitä vauva tarvitsee, on ollut työlästä.

Elämässä ei ole ennen raskautta ollut samanlaista huolta.

– En olisi ikinä kuvitellut, että voin olla huolissaan niin paljon kaikista asioista. Ensin pelkästään se, onko vauva terve. Myöhemmin on pelottanut mennä liukkaalla ulos, jos vaikka kaadun ja vauvalle sattuu jotakin, tai joku tökkäisee ruuhkassa mahaani kyynärpäällä, Niina miettii.

Mikä seksielämä?

– Olen koko ikäni kuvitellut, kun olen raskaana, pukeudun ihaniin mammavaatteisiin ja näytän hyvältä, Satu kertoo.

– Tosiasiassa mammavaatteet ovat kalliita ja jäävät nopeasti pieniksi. Käytän samoja verkkareita monta kuukautta, topit ja paidat venyvät ja kuluvat ison mahan kohdalta nopeasti. Kaikki kenkäparit ovat pieniä, loppuraskaudesta kenkinä ovat Crocs-sandaalit tai avomiehen kengät!

– Avomieheni joutui jopa leikkaamaan varpaankynteni, sillä en yllä niitä itse leikkaamaan. Kuljen kumisaappaissa, ellei mies ole kotona auttamassa minulle kenkiä jalkaan, Niina nauraa ennakkoluulojen kariutumiselle.

Satu ja Niina sanovat kuin yhdestä suusta, että raha, maha ja turvotus estävät ihanien vaatteiden käyttämisen.

Kumpikaan naisista ei olisi koskaan osannut ajatella, miten seksielämä muuttuu tai paremminkin loppuu raskauden ajaksi.

– Seksielämä on lähes kuollut raskauden aikana, sillä maha estää lähes kaikki asennot. Mies ei koe raskauden pyöreyttä seksikkäänä ja miettii, että meitä on kolme. Itselläni on läski olo, eikä kovin hehkeä fiilis, Satu luettelee.

– On niin paljon muutakin ajateltavaa, ettei seksi ole todellakaan ensimmäisenä mielessä, Niina kertoo.

Tulevat isovanhemmat

– Ajattelin, että omat vanhemmat ovat varmasti intona mummun ja vaarin roolistaan, Satu pohtii.

– Raskaana olon aikana olenkin huomannut, että tulevat isovanhemmat ovat olleet tuhat kertaa enemmän kiinnostuneita odotuksesta kuin olin uskonut. He ovat olleet ihana tuki ja neuvopankki raskauden aikana. Oman äidin kanssa välit ovat jopa entistäkin läheisemmät. Myös sisarusten merkitys on korostunut ihan uudella tavalla, Satu toteaa.

Hän ajatteli ennen odotustaan, että parisuhde tulee muuttumaan varmasti jollakin tavalla.

– Parisuhde on syventynyt enemmän kuin luulin. Oivallus siitä, että meistä tulee isä ja äiti, on hitsannut meitä yhteen todella tiukasti. Ymmärrys siitä, että olemme loppuelämän yhdessä lapsen myötä, ei tule mieleen ennen raskautta. Vauvasta ja tulevasta vanhemmuudesta puhuminen ja yhdessä odottaminen on ollut jännittävää. Siitä tulee tosi aikuinen olo. On ihana jakaa tällainen vastuu jonkun kanssa.

Lue myös: Lukijat paljastavat ikävimmät raskausvaivat – ikävin voi viedä jopa liikkumiskyvyn

X